U, de petitionaris

Nieuws

Verantwoording lobby

In het nieuwe jaar is het goed om nog eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. 2016 stond in het teken van de inwerkingtreding van de nieuwe Erfgoedwet, maar ook het afschaffen van de fiscale aftrek was een belangrijk thema. Door samen te werken, zowel met andere erfgoedorganisaties, als met eigenaren van monumenten, hebben we als publiek met de politieke partijen daarin een mooi resultaat bereikt. De fiscale aftrek voor onderhoud aan rijksmonumenten blijft in 2017 gehandhaafd en de bezuiniging van 25 miljoen euro op het budget van OCW is teruggedraaid. Ook in 2017 blijft 57 miljoen op de balans staan voor de aftrekregeling. De Tweede Kamer heeft duidelijk gezegd: Minister, doe eerst gedegen onderzoek en ga met het veld en eigenaren praten over alternatieven voordat je een succesvolle regeling afschaft. Hieronder vindt u een verantwoording van ons lobbywerk.

Verloop

Met Prinsjesdag 2015 werd aangekondigd dat het Kabinet werk ging maken van het vereenvoudigen van de belastingen. Allerlei regelingen, zoals van de aftrek van uitgaven voor monumentenpanden, zouden geëvalueerd worden en na een zorgvuldig besluitvormingsproces zou bekeken worden of en zo ja hoe de regeling zou kunnen veranderen. De middelen zouden behouden blijven. Met Prinsjesdag 2016 werden we allen verrast door het Kabinet dat ze middels een bezuiniging van 25 miljoen euro de fiscale aftrek voor onderhoud aan monumenten wilde afschaffen. Minister Bussemaker moest een bezuiniging op haar departement doorvoeren en koos voor het afschaffen van de fiscale aftrek. Ze diende samen met Staatssecretaris Wiebes een wetsvoorstel in om per 1 januari 2017 de fiscale aftrek te vervangen door een subsidieregeling. Ze vonden namelijk dat de fiscaliteit niet goed werkte. Er was sprake van oneigenlijk gebruik. Ook wilden ze het beheer en onderhoud van monumenten kunnen sturen. Daarnaast vonden ze de regeling niet eerlijk. Inmiddels weten we na de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer dat er geen evaluatieonderzoek had plaatsgevonden naar de werking van de fiscale aftrekregeling en dat er geen sprake was van een zorgvuldige besluitvorming. Het erfgoedveld en de eigenaren waren niet geraadpleegd. De overgangsregeling naar een subsidie moest nog worden uitgewerkt. Ook de motieven voor afschaffen klopten niet. De werkelijke reden voor afschaffing was de oplegging van een structurele bezuiniging van 25 miljoen euro aan het ministerie van OCW door het ministerie van Financiën.

Lobbywerk

Na het bekendmaken van de maatregel om de fiscale aftrek af te schaffen hebben een aantal organisaties, te weten Erfgoedvereniging Heemschut, Bewoond Bewaard, Hollandse Molen, Nederlandse Monumentenorganisatie, Federatie Grote Monumentengemeenten, Federatie Particulier Grondbezit, Vereniging Particuliere Historische Buitenplaatsen, en de erfgoedkoepels Kunsten 92 en Federatie Instandhouding Monumenten de handen ineengeslagen. Doel was de structurele bezuiniging op monumentenzorg van tafel te krijgen en pleiten voor het aanhouden van de fiscale aftrek tot de gehele herziening van het financieringsstelsel in de monumentenzorg in 2018. We legden contact met Tweede Kamerleden en met het Ministerie van OCW. We zijn uitgebreid met de Kamerleden gaan praten. Tevens werden verkennende gesprekken gevoerd met het ministerie. Daarnaast starten we een petitie om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Via (lokale, regionale en landelijke) kranten, televisie en radio en nieuwsportals, werd aandacht gevraagd voor onze lobby. Ons doel was tweeledig: ten eerste het informeren van het publiek ten aanzien van de bezuinigingsmaatregel van het Kabinet en ten tweede de weerlegging van het beeld dat de fiscale aftrek van onderhoud aan monumenten oneigenlijk gebruikt werd en vooral ten goede kwam aan de mensen die het niet nodig hadden. Niet altijd kwam deze weerlegging van dat beeld in het begin goed naar voren. Daarom hebben we ook filmpjes laten maken om te laten zien dat de meeste monumenteigenaren een modaal inkomen hebben, liefde hebben voor hun eigendom en graag de oude panden willen behouden en in goede staat willen doorgeven aan de volgende generatie. Deze zijn via sociale media en Youtube verspreid. De fiscale aftrek is naast een bijdrage aan de meerkosten voor onderhoud ook een erkenning voor de inspanningen en inzet van de monumenteneigenaren. Ook voor historische binnensteden heeft de fiscale aftrek een enorme positief effect.

Resultaten

Allereerst heeft de petitie Stop de bezuinigingen op ons erfgoed!, via petities.nl, die 3 oktober 2016 is gestart tot 2 november 2016 ruim 11.000 handtekeningen opgehaald. De commissie Financiën van de Tweede Kamer heeft deze petitie op 2 november 2016 aangeboden gekregen. Daarnaast heeft onze lobby in de Tweede Kamer gezorgd dat zowel op maandag 31 oktober en maandag 7 november bij de behandeling van het Belastingplan 2017 de meeste aandacht en tijd uitging naar het wetsvoorstel tot afschaffing van de monumentenaftrek. Toen op 7 november bleek dat het Kabinet uit de Tweede en Eerste Kamer geen steun zou krijgen voor haar wetsvoorstel, heeft de minister het niet aan laten komen op een stemming, maar heeft ze op 9 november laten weten het plan aan te houden. Dat betekent dat de fiscale aftrek voor monumentenpanden in 2017 gehandhaafd blijft. Een amendement van Van Weyenberg van D66 om het wetsvoorstel terug te draaien is op 17 november door de Kamer nipt verworpen. Alleen de regeringspartijen VVD en PvdA stemden tegen. Gelukkig heeft de Kamer ook dekking gevonden voor de bezuiniging van 25 miljoen euro op monumentenzorg. Op 8 december 2016 stemde de Kamer voor een amendement van Mark Harbers (VVD) en Henk Nijboer (PvdA) die zorgt dat het budget van 57 miljoen voor monumentenaftrek gehandhaafd blijft. Alleen PVV, 50 PLUS en Lijst Roland van Vliet waren tegen.

Sociale media

Heemschut heeft via haar website, nieuwsbrief, twitteraccount en facebookaccount aandacht gevraagd voor de petitie, en heeft haar achterban geïnformeerd over haar lobbywerkzaamheden richting Tweede Kamer. Voor sociale media heeft Heemschut drie filmpjes laten maken die door een ieder verspreid konden worden. Vooral het bereik van Facebook was een groot succes. Via Facebook hebben we de filmpjes actief gepromoot onder geïnteresseerde doelgroepen. Met behulp van een kleine investering hebben we het bereik van de berichten vergroot. De filmpjes zijn ieder ongeveer 40.000 keer bekeken! Via twitter zijn de berichten over onze campagne ongeveer tot 5000 keer per keer bekeken. Onze website heeft ongeveer 1000 unieke bezoekers per bericht gehad. Een extra nieuwsbrief van Heemschut is uitgestuurd en heeft 2.500 mensen bereikt. Via televisie is Nieuwsuur op 6 oktober 2016 en 1 Vandaag op 1 november 2016 beiden ongeveer 600.000 keer bekeken.

Financiële verantwoording

Een aantal van u heeft via petities.nl aangegeven geld te storten voor onze campagne. Dat is ruimhartig gebeurd. Tot nog toe is aan giften een bedrag binnengekomen. € 3.984,75. Dank daarvoor! Een klein deel van dit bedrag is overgemaakt via www.geef.nl. Een groot deel is via de website van Heemschut binnen gekomen. Daarnaast is ook rechtstreeks geld gestort op de rekening van Heemschut.

We hebben voor de campagne afgerond de volgende (extra) kosten gemaakt:

  • 3.000 euro voor het maken van spotjes voor gebruik op YouTube, de social media (Facebook, Twitter) en op websites

  • 1.000 euro advertentieruimte op social media (Facebook, Twitter)

  • 400 euro donatie aan de Stichting Petities.nl

Vervolg

In 2017 blijft de aftrek voor onderhoud aan monumenten via de inkomstenbelasting bestaan. Blijft wel staan dat het wetsvoorstel daarmee niet van tafel is. Of en hoe verder wordt besloten hangt echter deels ook af van de Tweede Kamerverkiezingen in maart aanstaande. Het ministerie van OCW gaat de komende maanden met de erfgoedorganisaties praten over aanpassingen of veranderingen in de financiering van het stelsel van de monumentenzorg. De huidige minister lijkt hierin deels al een richting te hebben gegeven. Zo is het idee dat er geld komt voor langjarig onderhoud aan grote monumenten, duurzaamheidsmaatregelen en herbestemming. Onderhoud aan rijksmonumenten door particulieren lijkt de huidige minister minder belangrijk te vinden.

Heemschut zet in op behoud van de bestaande middelen en extra inzet van middelen uit andere aandachtsgebieden/beleidsterreinen. Alleen hierdoor kan de erfgoedzorg op peil blijven en een effectieve bijdrage blijven leveren aan onze samenleving. Om sterk te staan en ook om te zorgen dat uw belang wordt gehoord vragen wij u om ons te steunen en lid te worden van Heemschut. Erfgoedvereniging Heemschut bestaat sinds 1911 en is met bijna 5.000 leden een van de grotere erfgoedorganisaties.

Word ook lid van Heemschut

Gemeente Maashorst blijft vluchtelingen opvangen!

Afgelopen donderdag viel de beslissing: gemeente Maashorst zet de opvang van vluchtelingen voort! Ondanks de negatieve sentimenten van de afgelopen weken heeft de gemeenteraad standvastig haar verantwoordelijkheid genomen. Een inspirerend voorbeeld voor andere gemeentes!

Om een beter beeld te krijgen van deze belangrijke dag, heeft EenVandaag een uitgebreide reportage gemaakt.

+Lees meer...

Hierin delen de burgemeester en enkele raadsleden hun ervaringen over de intensieve afgelopen weken. link naar eenvandaag reportage

Hartelijk dank voor uw steun en betrokkenheid bij deze petitie!

Bijna 700 keer getekend!

Goedemorgen allen, Onze petitie is bijna 700 maal getekend. Dat is goed maar het kan nog beter.

+Lees meer...

Schaken familie, vrienden, collega's, buren en kennissen in om onze petitie te tekenen. Dan blijft de zwemsport in Dordrecht hopelijk betaalbaar

Oproep aan de Regering: geef een luid en duidelijk signaal aan Israël

De petitionaris van de petitie Oproep aan de Regering: geef een luid en duidelijk signaal aan Israël vraagt u de petitie te ondertekenen.

"Het bombarderen en uithongeren van onschuldige burgers moet stoppen!"

signaalaanisrael.petities.nl

Wilt u deze of een andere petitie ook aandacht geven hier?.

16-05-2025

Start van de dag

We zijn live! De petitie tegen het schrappen van de standaard chlamydia-test is nu online. Help mee door te tekenen en te delen — samen zorgen we dat vrouwen beschermd blijven!.

Pauze STOP !

Er is momenteel een PAUZE ingelast naar aanleiding van verschillende Taxi bedrijven het blijkt dat dat er een miscommunicatie is ontstaan tussen de school Olivijn en de vermelde Taxi bedrijven! Maar wees gerust er worden zsm gesprekken gevoerd dit weer in de goede banen te leiden. Ik stop deze petitie niet maar is wel even in de pauze stand ! Als er weer getekend mag worden hoort u dit via school en hier!

Met Vriendelijke groet Mischa de Jong .

16-05-2025 | Petitie Stop de Chaos bij de OLIVIJN !

Hart van Nederland wijst steunpetitie af, wél aandacht voor tegenstanders

Hart van Nederland heeft laten weten géén interesse te hebben in de petitie voor minister Faber.

30.000+ ondertekeningen? Geen item waard. Maar als er óók maar iemand tegen is, staan de camera’s wél paraat.

Objectieve journalistiek of toch gewoon politiek gekleurde voorkeur?.

JULLIE HULP IS NODIG!

We zitten inmiddels op meer als dertigduizend ondertekeningen en dat is geweldig. Maar de media? Die zwijgt.

+Lees meer...

Geen reactie van NOS, RTL Nieuws, Hart van Nederland of andere grote zenders. Terwijl een linkse tegenpetitie wél alle aandacht krijgt. Dit is onacceptabel. Het geluid van duizenden mensen die wél vertrouwen hebben in minister Faber verdient óók gehoord te worden.

Daarom roep ik jullie op: help mee! ➡️ Tag de grote media op X (Twitter), Facebook, Instagram – overal waar je actief bent. ➡️ Maak meldingen, stuur berichten, deel de link van deze petitie. Je kunt ook formulieren op hun website invullen door te zoeken naar de zender + redactie.

Samen maken we geluid. Samen zorgen we dat rechts ook gezien en gehoord wordt. Laat je stem niet alleen horen door te tekenen — maak ook lawaai.

Dank jullie wel!

Petitie gaan we vernieuwen

De petitie gaat vooral over de te dure hoge woontorens die leiden tot onbetaalbare kamers en woningen, maar de Stedenbouwvisie gaat over meer. Ook over extreem dicht op elkaar bouwen en zodoende minder groen per woning en minder ruimte voor voorzieningen (zoals sport, cultuur, ontmoeting, zorg).

+Lees meer...

Tegelijkertijd merken we dat veel Utrechters niet aanslaan op een petitie die het alleen maar lijkt te hebben over hoe hoog er wel of niet gebouwd kan worden in de stad. Vandaar dat we de petitie willen vernieuwen, dat bredere verhaal erin opnemen en dus binnenkort opnieuw gaan starten. Iedereen die al getekend heeft zullen we dan vragen dat toch nog een keer te doen bij de vernieuwde petitie.