You, the petitioner

Updates

Rathenau Instituut: Petities.nl levert burger meeste op als inspraaktraject

Via RTL Nieuws en NRC kreeg een onderzoek van het Rathenau Instituut naar 'burgerinspraak via digitale weg' aandacht. In veel gevallen wordt niet aan de eisen voldaan, maar bij Petities.nl is de burger wel voldaan zegt onderzoekster Iris Korthagen.

Wij streven er dan ook naar dat petities een antwoord krijgen, een belangrijke eis. Dat lukt vooral goed als gemeenten meedoen op Petities.nl met een petitieloket en een actief meewerkende griffie die goed in de gaten houdt of petities naar de gemeenteraad gaan en antwoord krijgen.

Vraag uw gemeente of ze ook een petitieloket neemt!. Ook de griffie van de Tweede Kamer zou mee moeten doen.

Onderzoekt u dit namens uw gemeente? Neem dan contact op met de leverancier van uw raadsinformatiesysteem. Die kan u goed helpen met het opnemen van petities in het werkproces voor de griffie. Zie ook de griffiers.nl-nieuwsbrief van 1 december 2017.

Het Rathenau Instituut doet 6 aanbevelingen in een 'bericht aan het parlement'.

 1. Verbind het proces aan een concrete agenda of besluit.
 2. Wees helder over het proces en doel.
 3. Geef feedback aan de deelnemers.
 4. Doe meer dan handtekeningen verzamelen.
 5. Mobiliseer op maat: online en offline.
 6. Herhaal en verbeter.

Zo gaat Petities.nl hiermee om:

 • Verbind het proces aan een concrete agenda of besluit

Met hulp van griffie (als de gemeente mee doet) wordt een petitie verbonden aan een vergadering of besluit dat gaat over het onderwerp van de petitie.

 • Wees helder over het proces en doel

Het doel van een petitie is een antwoord krijgen op de vraag in de petitie. De vorm van de vraag is vrij en in reactie op die vraag kunnen er allerlei acties volgen: crowdfunding, organiseren, belanghebbenden dialoog, klankbord-groep, van alles.

 • Geef feedback aan de deelnemers.

Het antwoord op een petitie gaat per e-mail naar alle ondertekenaars. Gegarandeerd als er een aangesloten griffie is, maar met hulp van de petitionaris soms ook zonder.

 • Doe meer dan handtekeningen verzamelen

Na het bevestigen van een ondertekening worden er extra vragen gesteld aan de ondertekenaar. Ongeveer 10% gaat daar op in (donatie, meehelpen)

 • Mobiliseer op maat: online en offline

Vooral lokale petities hebben vaak ook een fysieke component. Langs de deuren, op straat, etc. Dit is aan de petitionaris en ondertekenaars.

 • Herhaal en verbeter

Sinds 2005. Meer dan 10.000 petities.

2018-01-11

Al meer dan 1.000 handtekeningen!

Momenteel hebben al meer dan 1.000 mensen de petitie getekend: 489 online handtekeningen waaronder SP Tweede Kamerlid, Jasper van Dijk. 528 handmatige handtekeningen, waaronder SW medewerkers en mensen met een beperking die nu onder de doelgroep van de participatiewet vallen. Dankzij jullie inzet hebben we dit aantal al bereikt, bedankt hiervoor. Probeer heel veel mensen op de hoogte houden van deze petitie.

+Read more...

Vraag ze om de petitie te ondertekenen, want we hebben nog veel meer handtekeningen nodig. Zodat wij de Tweede Kamer kunnen overtuigen dat er gekeken moet worden naar mensen met een beperking.

Interview op TV NH

Op 19 maart 2018 is het interview met Philip Bodenstaff (Amstelveen) en Wilma Hofland (Uithoorn) uitgezonden. Dit interview geeft een goed beeld van de problemen die zijn ontstaan nadat Connexxion per 10 december 2017 een flink aantal haltes op de lijnen 347 en 357 heeft opgeheven resp. op veel haltes niet alle buslijnen meer stoppen. Mocht je het interview gemist hebben, dan is het nog te zien op de site van RTV NH door op deze link te klikken. http://www.nhnieuws.nl/nieuws/221436/Amstelveners-strijden-voor-beter-openbaar-vervoer-Ik-denk-erover-om-te-verhuizen.

Petitie vervangen door betere versie; graag opnieuw tekenen! IOnze excuses.

Excuses aan degenen die de "oude" versie van de petitie op petities.nl al ondertekend hadden. Die petitie was haastwerk.

+Read more...

We hebben hen=m vervangen door een veel betere versie. Zouden jullie de moeite willen nemen om alsnog deze vernieuwde en uitgebreidere petitie te ondertekenen? Alvast heel erg bedankt voor de moeite!

https://secure.avaaz.org/en/petition/MunicipalityofthecityandprovinceofGroningenStoptheDestructionofGroningensTreesandGreenSpaces/?cpkzfkb

Een korte update

Iedereen bedankt voor de steun! Bij deze een korte update. Op aanraden van de gemeente heb ik contact gezocht met de toekomstige verhuurder van de BukBuk.

+Read more...

Toen bleek dat de nieuwe exploitant: Niet open staat voor een gesprek, alleen een koffiezetapparaat wil neerzetten en meer niet, geen investeringen gaat doen in het gebouw terwijl die goed van pas zouden komen.

Dit is zeker niet in lijn met de petitie en ook niet wat de jongeren in Heiloo nodig hebben. De wethouder heeft gelukkig wel toegezegd er nog een keer naar te gaan kijken maar geeft geen garanties.

Wat is nu de volgende stap? Ik denk dat de beste weg via de gemeenteraad is. Ik wil dat de nieuwe gemeenteraad zich gaat uitspreken tegen het huurcontract zoals het nu op tafel ligt. Er zijn namelijk betere alternatieven aanwezig. Mocht ik na de verkiezingen als gemeenteraadslid deel uitmaken van die gemeenteraad ga ik dit in ieder geval boven aan de agenda proberen te krijgen.

Mocht dit niet zo lopen dan blijf ik mij op alle mogelijke manieren inzetten om de BukBuk weer van jongeren te maken!

Met vriendelijke groet,

Roman van der Lee

2018-03-20 | Petition Kansen voor jongeren in de BukBuk

Politie analyseert sonarbeelden

Op 12 maart 2018 heeft de politie op een meer in Liessel (de Brink) met sonar gezocht naar de auto van Piet. Die beelden worden op dit moment geanalyseerd om te kijken of de auto mogelijk deels onder het zand ligt.

+Read more...

Hopelijk levert dit eindelijk meer duidelijkheid op voor de familie. Want zaterdag 17 maart was het exact 44 jaar geleden dat Hans en Piet zijn verdwenen en nog steeds zijn de Astense vrienden niet teruggevonden. Er moet gewoon een einde komen aan deze slopende onzekerheid voor hun broers en zussen. Steun hen door de petitie te tekenen

2018-03-19 | Petition Geen enkele moord mag verjaren

Vervolg handtekeningenactie

Samen met de online petitie heeft de handtekeningenactie ca. 1800 handtekeningen opgeleverd tegen de sluiting van beschermd wonen in Hoogkerk.

+Read more...

We willen deze handtekeningen op vrijdag 23 maart overhandigen aan de directie van Dignis. Hartelijk dank voor uw steun!

Nieuwe website!

Met trots maken wij bekend dat onze nieuwe site online is. Zie hier de site: forjohan.ga We gaan de komende tijd bezig om de site zo compleet mogelijk te maken..