De petitionaris van de petitie Noord-Holland een 100% vegan provincie vraagt u de petitie te ondertekenen:
"Mijn ideaal is namelijk dat 1 willekeurige provincie in Nederland 100% veganistisch ontworpen wordt. Dit allemaal om onrecht en onnodig leed te bestrijden en voorkomen. Onrecht en leed is niet meer van deze tijd. Wij hebben de perfecte vlees en zuivelvervangers. Maak daarom voorgoed een eind aan onrecht en leed!"
https://vegannoordholland.petities.nl
Wilt u deze of een andere petitie ook aandacht geven hier?
De ellende van Canis Cunerae te Rhenen (Niet te verwarren met de legende van Cunera) Canis is Latijns voor hond, en Cunera is de beschermheilige van Rhenen. En als je dat dan samenvoegt als Canis Cunerae dan zeg je eigenlijk in het Latijns “het hondje van Cunera”.
https://cuneragilde.nl/de-legende-van-cunera/ Cunera werd door “eigen volk” gewurgd en begraven in de stallen, je kunt je afvragen hoe het haar hondje vergaan is? Enige symboliek en herkenning kan ik wel vinden in deze legende.
Onderstaande is niet exact op jaartal maar wel in de tijd geschreven. Vaak wordt gedacht dat Canis Cunerae een zaak is van en door twee personen maar door niet de namen van onze teamleden (privacy) maar hun honden te noemen, zal het U al snel duidelijk zijn dat dit altijd een zaak van meerdere personen is geweest. Officiële contacten zal ik dan wel bij naam moeten noemen omdat dit relevant is met deze zaak, en met hen soms de afspraken gemaakt zijn.
Boef en Tico Ruim 25 jaar geleden zaten de oprichters van Canis Cunerae met hun honden bij een Arnhemse en later Rhenense hondenschool. Maar dit voelde niet goed, het was meer drillen en africhting, met slipketting en harde hand en had met opvoeding niets te maken. Tegenwoordig zou je het bijna mishandeling noemen! En omdat wij allebei ondertussen een Kynologisch Instructeur diploma op zak hadden besloten wij om dit met onze honden dan maar zelf te gaan doen. Op een grasveld aan de Beukenlaan, gewoon leuk met je honden bezig zijn. Al gauw kwamen er enkele honden bezitters kijken, wat doen jullie, en kunnen we mee doen? En zo is het begonnen, gewoon een vriendenclubje, leuk met hun honden bezig. Maar er kwamen steeds meer geïnteresseerden bij en langzaam kam het idee om dit toch meer georganiseerd te gaan doen. De vraag werd gesteld door de deelnemers waarom beginnen jullie niet met een hondenschool? Allebei een drukke baan maar ja, waarom niet? Dat was het begin, gestart als eenmansbedrijfje. Dat hebben we een klein jaar volgehouden. Maar omdat sommige werkgevers bezwaar hebben tegen het hebben van een “eigen bedrijf” en omdat het toch de lading niet dekte is Canis Cunerae toen een non-profit stichting geworden. https://www.canis-cunerae.nl/gegevens-stichting/ Waarbij wij samen met het team en onze cursisten gelijk enkele zaken vastlegden.
Onze filosofie. • Wij willen een positieve bijdrage leveren aan de samenwerking tussen mens en hond. • Wij leren de begeleider de signalen en lichaamstaal van zijn hond te begrijpen en goed te interpreteren. • Wij leren de begeleider het gedrag van de hond te vormen tot een maatschappelijk acceptabel gedrag. • Wij onderrichten de begeleider in honden verzorging, hondengedrag en -instincten, en het gebruik van hulpmiddelen. • Wij bieden een betaalbare basiscursus Sociale Huis Hond aan. • Wij maken geen onderscheid tussen ras of rasloze honden of naar het formaat van honden.
Boef, Tico, de Toy’s, Lucky, Tosca, Perro Canis Cunerae kreeg steeds meer cursisten, iedere zaterdag op veld eerst poep ruimen, veldjes met schapengaas opzetten, puppenles, puberles, shh les, en weer opruimen. De om- en aanwonenden vonden het prima, zaten vaak aan het ontbijt te kijken wat wij aan het doen waren, en zijn vaak ook met eigen hond bij ons geweest. Maar het was verre van ideaal, en ook steeds meer trainingspullen waarvoor wij om deze te vervoeren een oude bus gekocht hadden, we leken wel een stelletje hondenzigeuners, of een rondtrekkend circus.
Contact met de gemeente Rhenen. Wij stelden de vraag, is er misschien ergens een locatie voor onze hondenschool. Wij zitten nu op het grasveldje aan de Bergweg. Per omgaande bericht retour, nee er is geen plek, en waar je nu zit moet je per direct weg.
Contact met de gemeente Rhenen, LJ Purmer. In die tijd had men in de Gemeente Rhenen nog van die hondentoiletten. Vieze gore zandbakken van 6 x 6 meter, een bron van bacteriën en ziekten, waarvan wij op een moment onze cursisten en andere hondenbezitters afraadden deze te gebruiken. Wij waren/zijn groot voorstander van ruimen. Dat viel niet in goede aarde, mochten we niet meer doen. Wij hebben toen een hondenbeleid voorgedragen met socialisatie/losloopweitjes en poepruimzakjes, en wat heel belangrijk is, samenwerking. Dit is gedeeltelijk overgenomen, maar samenwerking, de Gemeente had het meer met handhaving.
Boef, Tico, Lucky, Tosca, Perro, Boris Ondertussen waren wij in contact gekomen met de heer Van Geenhuizen, eigenaar van een stuk grond naast de Pako, waar voorheen ook al een hondenschool had gezeten. Daar konden wij op half jaar basis terecht, de eigenaar wilde daar ooit eens gaan bouwen maar had daarmee ook wat “gemeentelijke problemen”.
Bandit, Pico, Anka, Sanne, Boris, Reza, Daisy, Yoda, Shira In die tijd diverse malen contact gehad met de Gemeente Rhenen. Ging het niet over hondenpoep, dan wel hondenbeleid, of een locatie t.b.v. Canis Cunerae. Mondeling, schriftelijk, of inspreken bij gemeenteraad. Daar het gemeentelijk hondenbeleid alleen op corrigeren was gebaseerd (extra boa tijd) en niet op samenwerken en motiveren, besloten wij als Canis Cunerae het voortouw te nemen door met alle leden, en meer hondenbezitters met een kaartje aan de gemeente te verklaren dat wij vanaf een datum de hondenpoep zelf zouden ruimen. Wethouder Bouwhuis nam deze graag in ontvangst. Het jaar erop werd de hondenbelasting flink verhoogd wat niet echt motiverend hielp bij de (meewerkende) hondenbezitters. U zult begrijpen dat hier hierna Canis Cunerae zich niet meer bemoeide met hondenbeleid, hondenpoep, en andere hondenzaken binnen de Gemeente Rhenen, bij eigen veld en leden natuurlijk wel.
Contact met de gemeente wethouder. Omdat wij naast de Pako toch wat op de wip zaten, industrie bestemming en dat mocht niet, werden we uiteindelijk maar gedoogd. Maar de wethouder werd tijdens een gemeenteraad vergadering waarbij ik insprak en deze raad het voordeel van Canis Cunerae binnen haar gemeente inzag, aan het werk gezet om een geschikte locatie voor Canis Cunerae te vinden. Ik citeer hierbij de opdracht van de raad aan de wethouder “zorg dat het in orde komt”. En Canis Cunerae moest natuurlijk zelf ook op zoek. En hij ging druk op zoek, vond een plekje bij parkeerterrein, takken opslag van 10x10 mtr, parkeerplaats Ouwehand, graslandje in Achterberg, tuin van particulier eigenaar notabene! En al onze diverse inbreng werd natuurlijk niet goed bevonden c.q. afgekeurd. Canis Cunerae breidde haar activiteiten intern uit met een interne opleiding t.b.v. haar trainers en instructeurs. En extern met diverse hondensport activiteiten.
Ondertussen kwam Remmerden in beeld. En dat was, omdat de Gemeente Rhenen dat niet kon/mocht gebruiken, “over”. Dit hebben wij voorgedragen tijdens inspreken op een raadsvergadering en de raad vond dit eigenlijk een goed plan en goede locatie.
Contact met de Gemeenteraad door inspreken, referendum en petitie. De wethouder Van Hees (ondanks dat deze “het een dood paard” vond, en de gemeente werden weer aan het werk gezet en al spoedig hadden wij een door beide zijden getekend huurcontract. De gemeente wilde perse het bestemmingsplan naar hondenschool wijzigen en daar moesten wij dan op wachten. Vreemd, In Nederland zitten de meeste hondenscholen op agrarische grond, aan aantal op industrie, en sommige in iemands tuin oid. Maar Rhenen moest speciaal bestemming hondenschool? Industrie (Pako) en oude bestemming Remmerden agrarisch mocht niet.
Normaal duurt dit natuurlijk een bepaalde tijd, de nodige diverse onderzoeken, en een bijbehorend bedrag, maar dit duurde dus jaren, en meerdere onderzoeken, etc, etc. Was dit een vertragingstactiek of we maken het onbetaalbaar tactiek voor Canis Cunerae? We zullen het waarschijnlijk nooit weten, maar Canis Cunerae was niet in staat dit uit de hand gelopen, en door de Gemeente zelf veroorzaakte hoge bedrag te betalen. Daar over ging de zaak met de Rijdende Rechter, niet of wij op Remmerden terecht konden, daarover had de raad beslist!
Pico, Anka, Sanne, Reza, Bandit, Oscar, Jessie, Mila, Paco, Tjango, Fenna Canis Cunera is terecht op Remmerden! Dat had dan nog wel wat voeten in de aarde, letterlijk, want gedurende de tijd dat het terrein braak had gelegen was de natuur in de vorm van allerlei begroeiing flink haar gang gegaan Het terrein moest klaar gemaakt worden, ingezaaid en omzoomd worden Dat kostte qua tijd bijna een jaar. En natuurlijk ook nogal wat duiten. En zoals steeds tot nu toe is dit door de oprichters “voorgeschoten”, een hobby mag wat geld kosten.
Geen contact met de Gemeente Rhenen Hier schrijf ik bewust “geen contact met Gemeente Rhenen”, wat dat is er over deze kwestie ook niet geweest. Canis Cunerae dacht lekker op haar plek te zitten, nou ja, door ervaring wijzer geworden met een licht wantrouwen. Maar dat werd redelijk versterkt door het feit dat in 2023 de bestemming van onze locatie ineens van (wat eerst door de gemeente Rhenen als bestemming geëist werd) hondenschool, naar industrie gewijzigd werd. Teken aan de wand?
Ondertussen waren wij, naast een soort geheimtip onder hondeneigenaren, de beste hondenschool in de nabije regio voor opvoeding en socialisatie, en doorgegroeid naar aanrader betreffende hondensport, maar ook voor gedragsproblemen en aanpassingen.
Pico, Anka, Bandit, Kyra, Bliss, Ámbar Vanaf het begin is Canis Cunerae opgezet als vriendenclub, maar wordt als stichting ook redelijk bedrijfsmatig gevoerd. Zo hebben wij een kam beschrijving, een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie plan, veiligheid protocollen, team en bestuursvergaderingen, etc. Alle functies binnen de organisatie zijn beschreven, en voor ieder niveau waarop men wil functioneren is er een interne opleiding. Sinds twee jaar bieden wij onze mensen ook de mogelijkheid om extern een officieel KI (Kynologisch Instructeur) diploma te behalen. Onze vrijwilligers krijgen zoals bij veel instellingen een vrijwilligersvergoeding. En sinds kort zijn wij een S-BB erkend stage- en opleidingsbedrijf.
Het Canis Cunerae Team breidt ook steeds haar eigen opleidingsniveau uit, zowel in de breedte, als in de diepte. Wij geen dan ook zeker accoord met het opzeggen van ons huurcontract en beraden ons op actie. Allereerst hebben wij de actie voor de snuit, niet voor de duit opgestart.
Bestuurlijk Voorstel raad
Datum : 11 maart 2025
Behandelaar : Jelte Bloemzaad
Zaaknummer : 1191810
Portefeuillehouder : D. Poortinga
Besluitvormend orgaan : College Rhenen
Publicatie : Openbaar
Onderwerp : Beëindigen van huurcontract Hondenschool Canis Cunerae
Voorstel:
De gemeenteraad besluit:
Dekking hiervoor komt ten laste van de Algemene Reserve.
Het college besluit: 1. het huurcontract met hondenschool Canis Cunerae te beëindigen met inachtneming van een opzegtermijn van één jaar 2. de vrijgekomen locatie in de toekomst beschikbaar te stellen voor Rhenense bedrijven.
Inleiding In 2006 heeft de gemeente een huurovereenkomst gesloten met hondenschool Canis Cunerae. Pas jaren later is locatie Remmerden door de hondenschool in gebruik genomen. Deze locatie verhuurt de gemeente aan de hondenschool. De vestiging van de hondenschool heeft een lange geschiedenis en is door een uitspraak van de Rijdende Rechter in 2012 extra beladen. De Rijdende Rechter bepaalde kort gezegd dat de gemeente de planologische toestemming moest regelen (tegen vergoeding van €2.500) en dat de hondenschool de feitelijke inrichting van het terrein moest realiseren. En dat de gemeente als deskundige van RO- procedures de hondenschool had moet helpen bij procedures. Op het bedrijventerrein is ook behoefte aan extra ruimte voor bedrijvigheid. Daarom leeft de vraag of de grond die we nu aan de hondenschool verhuren in de toekomst gebruikt kan gaan worden voor bedrijvigheid. Het momentum om dit te doen is nu. Dit blijkt uit verschillende gesprekken die het college heeft gevoerd met ondernemers en dat deze uitbreiding kan vanuit het programma wonen en werken van Provincie Utrecht. Ondanks het herbestemmen van dit perceel voor bedrijven, blijft de bestuurlijke wens om Remmerden uit te breiden met 5 hectare.
Kaders - Huurovereenkomst met hondenschool Canis Cunera - Economische agenda 2022-2026 - Visie op Rhenen 2035
Beoogd doel Op een goede manier omgaan met onze schaars beschikbare grond waarbij we als economisch vitale gemeente zorgen voor ruimte voor bedrijven en voldoende werkgelegenheid.
Argumenten 1.1 Er is urgentie geboden om dit stuk grond her te bestemmen Het college weet dat er nauwelijks ruimte is voor bedrijfslocaties. Het college heeft de afgelopen tijd diverse gesprekken gevoerd met bedrijven in Rhenen. Die gesprekken bevestigen dat beeld. En ook dat het probleem van ruimte voor bedrijven nijpend is. Het college wil dan ook snel aan de slag gaan om Rhenense bedrijven te helpen waar dat kan. Dit komt het ondernemersklimaat ten goede. We willen voorkomen dat bedrijven besluiten naar een andere gemeente te verhuizen waar wel ruimte is, en we daarmee werkgelegenheid verliezen.
1.2 Het college vraagt nu exploitatiebudget, omdat er nu de mogelijkheid is om door te pakken De gemeente lobbyt al lang voor de uitbreiding van Remmerden met 5 a 6 hectare. Provincie Utrecht neemt de plannen voor nieuwe bedrijfslocaties op in het programma wonen en werken. Sinds 2021 staat in dit programma de mogelijkheid voor het uitbreiden van Remmerden met 1 ha. Door de gesprekken met ondernemers kijkt het college wat er wel kan voor ruimte voor bedrijven. Ondanks het uitblijven van de gewenste uitbreiding. Ook de kerntakendiscussie speelt hierbij een rol. Bij de kerntakendiscussie hoort het overwegen van ons strategisch grondbeleid. Het college vindt ook dat nu het momentum is om het perceel van de hondenschool te verkopen. Door bovenstaande argumenten ziet het college nu de mogelijkheid om door te pakken. Dit was ten tijde van het opstellen van de begroting nog niet voorzien. Vandaar dat we aan de gemeenteraad dit exploitatiebudget vragen.
1.3 De hondenschool heeft kosten gemaakt voor een beheersplan en inrichtingsplan. Deze kosten (deels) compenseren is redelijk en billijk De hondenschool kon zich alleen vestigen op Remmerden in combinatie met compenserende en mitigerende maatregelen. Op basis van ecologische onderzoeken in 2007 en 2009 is een beheersplan en inrichtingsplan opgesteld. Deze stukken waren bijlagen bij de ruimtelijke onderbouwing bij de omgevingsvergunning, die in 2014 is verleend. In de ruimtelijke onderbouwing staat dat over de uitvoering van het beheerplan met de hondenschool afspraken zijn gemaakt. Afgesproken was dat een deelgebied uit het beheerplan werd onderhouden door de gemeente. Voor de overige deelgebieden kwam de realisatie, beheer en onderhoud voor rekening van en uitgevoerd door de hondenschool.
De hondenschool heeft moeten investeren in de inrichting van het gehuurde terrein en in de inrichting en beheer van de compenserende / mitigerende maatregelen. De inrichting van het hondenterrein lijkt redelijk eenvoudig te verplaatsen. Echter: eventuele verplaatsing zou waarschijnlijk wel belastend zijn voor de huurder. De natuurmaatregelen er omheen hebben ook moeite gekost. Om de omvang van de moeite/kosten van het verplaatsen helder te krijgen willen we in gesprek met de hondenschool. Dit antwoord gebruiken we om te bepalen in hoeverre de gemeente bepaalde kosten op zich neemt van de huurder. In de huurovereenkomst is overigens geen bepaling over opgenomen dat de gemeente verplicht is om kosten op zich te nemen. Hierbij moeten we in de gesprekken met de hondenschool scherp hebben wat qua redelijkheid/ billijkheid mag worden verwacht. Dit in combinatie met de vraag in welke vorm de gemeente mag ondersteunen. Waarbij er geen sprake mag zijn verkapte subsidie of staatssteun.
1.4 Een projectleider is nodig om dit in goede banen te leiden Voor het bestemmen van deze locatie is tijd en expertise nodig. Voor dit project is het college dan ook voornemens om een projectleider in te zetten, die ervaring heeft met dit soort processen. De projectleider begeleidt de omgevingsplanwijziging, en zorgt voor de verkoopprocedure. Deze projectleider voert ook het gesprek voeren met de hondenschool en helpt hen waar dat nodig is. Bijvoorbeeld met RO-procedures. Hiermee laten we zien dat de gemeente de hondenschool wil helpen bij het zoeken naar een nieuwe locatie en zich faciliterend opstelt. Deze faciliterende houding houdt overigens niet in dat we ons gedwongen voelen om een nieuwe locatie voor de hondenschool aan te wijzen. Deze projectleider kan intern worden gezocht. Het is de vraag of hiervoor in de gemeentelijke
organisatie voldoende capaciteit gevonden kan worden. Mocht dat niet het geval zijn, is het mogelijk om iemand hiervoor in te huren. Kortom zal de projectleider de volgende taken hebben: - Coördineren van het contact met de hondenschool, - De overdracht van het perceel te faciliteren, - De bestemming van het perceel te wijzigen - Ervoor zorgen dat op de locatie een of meerdere bedrijven uit onze gemeente kunnen vestigen.
1.5 De kosten voor de compensatie voor inrichting en onderhoud, projectplankosten én de kosten voor de projectleider worden gedekt door toekomstige inkomsten Voor dit project wordt een aantal kosten verwacht. Zo zijn er projectplankosten (zie argument 3.2), kosten voor het compenseren voor de inrichting en onderhoud (zie argument 1.2), de kosten voor de projectleider (zie argument 1.3) en de meerkosten voor andere organisatieonderdelen. We verwachten dat de totale kosten €100.000,- bedragen. Dit bedrag is als volgt opgebouwd:
Kosten projectleider 50.000 Projectplankosten (Diverse onderzoeken, leges, formatieve inzet interne organisatie etc.) 30.000 Kosten compensatie inrichting en onderhoud 10.000 Extern advies (waaronder juridisch advies) 10.000
Deze kosten zijn niet begroot. Daarom vraagt het college aan de gemeenteraad om €100.000,- aan exploitatiebudget beschikbaar te stellen en hiermee de verkoop van dit perceel mogelijk te maken.
Maar ook hier geldt, de kosten gaan voor de baten uit. We verwachten namelijk dat verkoop van deze grond eenmalig geld oplevert. Grond voor bedrijven is op dit moment niet veel voorhanden. Helemaal nieuw uit te geven grond is nog schaarser. Dit heeft gevolgen voor de prijs per vierkante voor grond dat bestemd is voor bedrijven. Een gangbare prijs voor nieuw uit te geven grond voor bedrijven is €200,- per vierkante meter. Het uit te geven stuk grond is 0,6 hectare. Op basis van deze inschatting van de huidige prijs per m2 gaan wij uit van een opbrengst van dit perceel van €1.200.000,-. De dekking van het exploitatiebudget wordt in mindering gebracht op de opbrengsten grondverkopen. Kort gezegd: met een eenmalige uitgave van €100.000,- kan op korte termijn €1.200.00,- opleveren.
2.1 In de gemeente zijn gronden die beschikbaar zijn voor stedelijke ontwikkelingen erg schaars Het college zet zich in voor de duurzame ontwikkeling van het grondgebied van gemeente Rhenen. Hierbij is grond die te ontwikkelen is zonder complexe regelgeving van bijvoorbeeld provincie Utrecht, schaars. Het college zal dan ook met zorg om moeten gaan met grond die beschikbaar is voor stedelijke ontwikkelingen. De grond ligt binnen de grenzen van het stedelijk gebied en buiten het NNN. Daarbij is het perceel dat de hondenschool huurt in eigendom van de gemeente Rhenen.
2.2 De huurovereenkomst kan opgezegd worden én een termijn van één jaar is redelijk Een opzegtermijn staat niet in het huurcontract. Daardoor kunnen we zelf bepalen welk termijn we hanteren voor het beëindigen van het contract, met inachtneming van de wettelijke opzegtermijn. Die termijn moet alleen wel redelijk zijn. Als redelijke termijn kan bijvoorbeeld 1 jaar aangehouden worden. Dat sluit aan bij de termijn van één jaar waarvoor het contract steeds stilzwijgend wordt verlengd. De hondenschool moet een nieuwe locatie vinden voor hun activiteiten. Mede gelet op hun maatschappelijke functie, willen we hen voldoende tijd geven om deze te vinden. De termijn van één jaar beschouwen we als redelijk.
2.3 De termijn van één jaar gaat in nadat er een gesprek met de directeur van de hondenschool is geweest Na besluitvorming van dit voorstel wordt een gesprek met de hondenschool gepland. In dit gesprek wordt de hondenschool geïnformeerd over het beëindigen van dit contract. Wij achten dit de meest correcte manier. Daarnaast kunnen we met de hondenschool afspraken maken in hoeverre wij hen
kunnen helpen met het zoeken naar een nieuwe locatie en de tegemoetkoming van de gemaakte kosten voor de inrichting en onderhoud van het perceel.
2.4 Tijdens de opzegtermijn van één jaar helpt de gemeente de hondenschool bij het vinden van een nieuwe locatie, maar we dragen niet actief een nieuwe locatie aan Bij de uitzending van de rijdende rechter bleek dat de hondenschool niet altijd voldoende kennis heeft op het gebied van RO-procedures. Dat de hondenschool geen deskundige is rondom RO-procedures en weinig geld heeft, is relevant voor de manier waarop wij moeten handelen. In 2012 kon de hondenschool niet weten wat er allemaal moest gebeuren op RO-gebied en wat dat zou kosten. De gemeente heeft steeds laten weten dát alle kosten voor de hondenschool waren, maar de hondenschool heeft daar niet expliciet mee ingestemd. Na het beëindigen van het huurcontract is het zaak om de hondenschool goed te helpen en heldere afspraken te maken en vast te leggen. Deze afspraken moeten door beide partijen ondertekend worden. Hierbij moeten we rekening houden met verschil in vakkennis en dus goed uitleggen welke procedures er bijvoorbeeld nodig zijn en expliciet maken welke kosten gemaakt moeten worden. Er is pas sprake van overeenstemming over kosten als beide partijen daar nadrukkelijk mee instemmen. In de gesprekken met de hondenschool zullen we duidelijk aangeven wat zij van de gemeente kunnen en mogen verwachten. Uiteindelijk is het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente dat de hondenschool een nieuwe locatie vindt.
3.1 Door dit perceel om te zetten tot bedrijfslocatie zorgen we voor meer ruimte voor bedrijven Het stuk grond waar de hondenschool gebruik van maakt ligt aan de rand van Remmerden, beslaat zo’n 0,6 ha en is eigendom van gemeente Rhenen. Met het opzeggen van het huurcontract komt deze 0,6 hectare vrij die gebruikt kan worden door Rhenense bedrijven om zich te vestigen. Het college ziet dit als een eerste stap voor de gewenste uitbreiding van Remmerden. Met dit besluit start dan ook een project waarbij de gemeente de bestemming van de locatie gaat wijzigen naar een bestemming voor bedrijven. Het is aan de projectleider om te onderzoeken wat hiervoor nodig is en welke procedures gevolgd moeten worden.
3.2 De locatie is nu bestemd als buitengebied, maar de bestemming is betrekkelijk snel om te zetten naar bedrijfsfunctie De hondenschool ligt naast bedrijventerrein Remmerden. Inzet van het college is om het bedrijventerrein uit te breiden met 5 hectare. Maar vanwege NNN-regelgeving en de opstelling van provincie Utrecht zal dit niet op korte termijn kunnen. Deze locatie kan op betrekkelijk korte termijn ontwikkeld worden, omdat het buiten het NNN-gebied bevindt en doordat het eigendom is van gemeente Rhenen. Hiervoor moeten we het omgevingsplan van deze locatie wijzigen van agrarisch naar bedrijf. Hiervoor moet de gemeente projectplankosten maken. Hierin zijn de kosten voor onderzoeken en leges verwerkt. Deze kosten worden ingeschat op €30.000,-
3.3 Door ruimte te geven voor bedrijven op Remmerden creëren we een doorstroom voor bijvoorbeeld woningbouw in heel Rhenen Zoals eerder is aangegeven zijn er Rhenense bedrijven die gebruik willen maken van de grond van de hondenschool. Deze bedrijven zitten al op Remmerden en willen uitbreiden of zijn gevestigd in de kernen van gemeente Rhenen. Wanneer we het terrein van de hondenschool uitbreiden ontstaat er schuifruimte voor bedrijven om door te stromen. De ruimte die dan overblijft kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld woningbouw. Met het beëindigen van dit huurcontract, en deze locatie te bestemmen voor Rhenense bedrijven, wilt het college deze verschuiving van bedrijven in gang zetten.
3.4 Het bestemmen van deze locatie voor een bedrijf, past binnen de kaders van Visie op Rhenen In de Visie op Rhenen staat als één van de opgaven van deelgebied Remmerden het volgende: “Een kwalitatieve toekomstbestendige bedrijvigheid creëren, passend bij de aard van het bedrijventerrein.” Op het bedrijventerrein zijn bedrijven en woningen gevestigd. Door het ontwikkelen van deze locatie tot een bedrijfslocatie zorgen we ervoor dat de activiteiten functioneel beter passen bij de aard van Remmerden.
Kanttekeningen (risico's en nadelen) 1.1 Niet alleen Rhenense bedrijven kunnen gebruik maken van dit terrein of van percelen die vrijkomen door de doorstroming van bedrijven Wanneer het terrein waar de hondenschool ligt vrij komt kunnen alle bedrijven dit perceel kopen en ontwikkelen. Dit volgt uit het Didam-arrest. Hierdoor kunnen ook bedrijven van buiten Rhenen gebruik gaan maken van dit perceel. Dit willen we voorkomen door bij de verkoop van het perceel duidelijke voorwaarden te stellen, die Didam-arrest-proof zijn. Voorwaarden zouden dan kunnen zijn dat het perceel bijvoorbeeld wordt gekocht door een bedrijf met een economische binding met de gemeente. De verkoop van deze locatie kan ervoor zorgen dat er meer schuifruimte ontstaat voor bedrijven op Remmerden. Hierbij is het wenselijk om grip te hebben op de bedrijven die zich eventueel gaan vestigen op de vrijgekomen locaties op Remmerden. We gaan daarbij onderzoeken op welke wijze we die grip kunnen organiseren. Dit onderzoek is onderdeel van de opdracht voor de projectleider.
1.2 Er kan onrust ontstaan doordat de hondenschool weer moet verhuizen Doordat we het contract niet verlengen kan er onrust ontstaan. Niet iedereen zal er immers blij mee zijn, zeker de klanten niet. Maar zeker ook niet de eigenaar. We willen dit risico minimaliseren door het aanstellen van een externe projectleider die ervaring heeft met dit soort trajecten, een redelijke termijn te geven en wellicht enige compensatie te bieden voor gemaakte kosten.
1.3 Er bestaat een kans dat exploitatiebudget van €100.000,- niet voldoende is De kosten voor de compensatie voor inrichting en onderhoud én de kosten voor de projectleider worden geschat op €100.000,-. We verwachten dat dit voldoende zou moeten zijn. Toch kan het zijn dat dit niet voldoende is. Zo is nog niet volledig bekend welke onderzoeken moeten worden gedaan in het kader van de omgevingsplanwijziging. Mocht het gevraagde exploitatiebudget niet voldoende zijn, dan komen we daarvoor terug bij de gemeenteraad via de reguliere p&c-cyclus. Al zullen de kosten nooit de inkomsten overstijgen.
Aanvullende financiële notities Zie argumenten bij beslispunt 1
Personele gevolgen Voor dit project zullen naast de inzet van de projectleider en een RO-medewerker ook inzet gevraagd worden van andere disciplines. Aangezien de capaciteit voor nieuwe projecten beperkt is, zal in sommige gevallen een keuze gemaakt moeten worden voor personele inzet van de verkoop van dit perceel. De disciplines waarvan we nu verwachten die nodig zijn (naast inzet RO): - Juridische zaken; - Openbare werken; - Vergunningen; - Economische zaken; - Communicatie.
Vervolg Voor het gehele traject (vanaf de toekenning voor een exploitatiebudget tot definitieve verkoop van het perceel) verwachten we ongeveer anderhalf a twee jaar nodig te hebben. Na vaststelling van het raadsvoorstel en collegevoorstel wordt een projectleider aangesteld. Als deze is aangesteld plannen we een gesprek in met de directeur van de hondenschool, waarbij we aangeven het contract te zullen beëindigen. De opdracht voor de projectleider is om het contact met de hondenschool te coördineren, de overdracht te faciliteren, de bestemming van het perceel te wijzigen en ervoor te zorgen dat op de locatie een of meerdere bedrijven uit onze gemeente kunnen vestigen. - Coördineren van het contact met de hondenschool; - De overdracht van het perceel te coördineren; - De bestemming van het perceel wijzigen; - Ervoor zorgen dat op de locatie een of meerdere bedrijven uit onze gemeente kunnen vestigen.
We verwachten voor dit gehele proces zo’n anderhalf tot twee jaar nodig te hebben.
De VN speciaal‑rapporteur voor de Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, publiceerde op dinsdag 1 juli 2025 een rapport waarin zij waarschuwt dat internationale bedrijven en stichtingen – waaronder ook Nederlandse partijen – medeverantwoordelijk zijn voor de Israëlische bezetting en een ''economie van genocide.'' Ze pleit voor strafrechtelijke vervolging van deze organisaties.
In het rapport wordt expliciet verwezen naar Christenen voor Israël: een organisatie met sterke banden met de Christen Unie.
De banden tussen de ChristenUnie en CvI zijn zorgwekkend, gezien de rol van voormalig CvI-voorzitter Leon Meijer als CU-bestuurslid tot november 2024 en de kandidatuur voor de TK verkiezingen van CvI-woordvoerder Sara van Oordt voor de CU in 2023. CvI verkoopt producten geproduceerd op gestolen land en heeft zo'n €300.000 geïnvesteerd in een nieuwe wijk in een illegale Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De VN-rapporteur suggereert dat het financieren van soortgelijke projecten juridische grondslag biedt voor vervolging wegens medeplichtigheid aan mensenrechtenschendingen.
In ons flatgebouw worden PostNL-pakketten regelmatig onbeheerd achtergelaten in de gemeenschappelijke gang, zonder dat er aangebeld wordt of een poging tot aflevering aan de deur wordt gedaan. Dit gebeurt voor meerdere woningen tegelijk en zonder toestemming van de bewoners.
Hierdoor ontstaan onveilige situaties: iedereen die de gang betreedt, kan bij de pakketten – ook bij pakketten met waardevolle inhoud of medische middelen.
Deze praktijk is niet alleen onzorgvuldig, maar ook in strijd met wat consumenten van een postbezorger mogen verwachten!
https://www.facebook.com/groups/1783531329089074.
Beste ondertekenaars,
stap voor stap, naar een voetgangers vriendelijk Maastricht, is het motto van de Voetgangersbeweging Nederland afd. Maastricht.
Deze is voortgekomen uit de enthousiaste reactie van de gemeente op deze petitie. De gemeente reageerde op de petitie o.a. met de opmerk8ng dat er in Maastricht een voetgangerslobby mistte. Dat leidde tot de oprichting van de afdeling Maastricht e.o. van de nationale stichting Voetgangersbeweging Nederland,gevormd door Hans van Santen en François Geelen (ondergetekende)
Inmiddels is veel vergaderd en zijn ook al eerste resultaten bereikt. De bromfietsstalling bij het Centre Céramique is verplaatst, een in de weg staande lantaarnpaal bij station Randwyck verplaatst en een paar trottoirverbeteringen. Verdere verbeteringen zijn gepland. In de toekomst wordt de Voetgangersbeweging structuree betrokken bij de ontwikkeling en planning van diverse projecten.
Op facebook kun je ons volgen en we nodigen iedereen om lid te worden van deze groep en ook anderen uit te nodigen (zodra je lid bent staat er rechts boven een knop " uitnodigen ". Alvast bedankt.
Gisteravond was het ... STIL! Hopelijk is dat de voorbode van een definitief einde van de ellende....
Beste belangstellenden, Op een informatie-avond over de plannen voor het voormalige Visioterrein werden 3 varianten voor de plek voor de gewenste Brugpoort voorgelegd. Aanwezigen konden reageren.
Helaas was maar één variant positief voor het behoud van de Mammoetboom. Er ontstond natuurlijk veel onrust bij de inwoners, en dat deed het College van B en W besluiten dat de Mammoetboom moet blijven. Mooi, maar uiteindelijk neemt de gemeenteraad het definitieve besluit. Dat zal deze nazomer gaan gebeuren. Dus is het belangrijk dat de petitie open blijft staan zodat nog meer ondersteuners kunnen ondertekenen. Ook in de plaatselijke bladen gaan we weer aandacht vragen voor deze belangrijke boom, Hij is een indrukwekkend levend monument en herinnert aan een voorbije periode in de Graafse geschiedenis, waarbij het Sint Elisabeth Rusthuis en daarna Visio, de instelling voor blinden en slechtzienden, belangrijk waren.