U, de petitionaris
Belasting puntjes groot 711 400 kopie

Weg met de belasting

63 ondertekeningen

‘Weg met de belasting!’ wil dat het woord ‘Belasting’ verdwijnt. Dat de Belastingdienst een betere naam krijgt. Want het woord ‘Belasting’ (‘last’) zorgt voor een negatieve framing van deze positieve maatschappelijke bijdrage. En daarvoor is die te belangrijk.

Petitie

Wij

Burgers die vinden dat woorden ertoe doen

 

constateren

  • dat het woord Belasting een negatief frame in zich draagt (last). 

  • dat door de sociale wetenschappen overtuigend is aangetoond dat framing in hoge mate bepaalt hoe je naar iets kijkt en hoe je je gedraagt.
  • dat door het gebruik van het woord Belasting, burgers eerder geneigd zijn om deze maatschappelijk bijdrage te ontwijken of te ontduiken. In plaats daarvan zouden ze het moeten ervaren als prestatie of burgerschap.

 

en verzoeken

  • dat het woord Belasting wordt vervangen door woorden met een positievere lading. Dat kan iets zijn als Maatschappelijke Bijdrage of Publieke Middelen of iets wat anderen aandragen.
  • u om naar de podcast-reeks Weg met de belasting! te luisteren. Die wordt gaandeweg steeds interessanter rond deze kwestie.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Petitionaris:
Bart Geeraedts 
Organisatie:
Stichting TXT 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

"Het woord 'belasting' zorgt voor verlies-frame"

Aflevering 3 van de podcast-serie staat online. Hierin vertelt Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, over het “Public Goods Dilemma”, een onderzoeksmethode afkomstig uit de economie.

+Lees meer...

Dat is een onderzoek in spelvorm waarin de deelnemers beslissingen nemen rond het besteden van geld. Ze hebben ook een gezamenlijke pot en als iedereen daaraan bijdraagt, is iedereen beter af dan wanneer niemand bijdraagt. Maar nu komt het! In dat onderzoek gebruikt men nooit de woorden ‘belasting betalen’, maar ‘bijdrage leveren’. Dat is omdat de labeling van een handeling zo neutraal mogelijk moet zijn. De woorden 'belasting' en 'betalen' zorgen voor een verlies-frame waardoor mensen er onderuit willen en dat zou het onderzoek negatief beïnvloeden. Precies! Juist daarom hebben we deze petitie opgezet! We stellen Paul dus voor om in het kader van onze petitie dit spel te spelen met twee groepen. Eén groep die een ‘bijdrage levert’ en één die ‘belasting betaalt’.  Dat vindt hij een interessante onderzoeksvraag waarvan de uitkomsten onze petitie nog wel eens tot steun zouden kunnen zijn. Wij doen dus een oproep aan de wetenschap!

14-04-2022

Nieuwe podcast online 'De econoom en de taalkundige'

"Een briljant plan!", zo noemt Peter van Bergeijk het idee om het woord Belasting te veranderen. Hij is econoom en hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen en Macro-economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

+Lees meer...

Hij ziet dat ook economen steeds vaker zien dat woorden een probleem negatief of positief kunnen framen. Ook Marc van Oostendorp komt aan het woord. Hij is hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij waarschuwt ervoor dat zo'n woord-verandering niet top down moet gebeuren. Anders ben je nog verder van huis. Luister op https://wegmetdebelasting.libsyn.com/de-econoom-en-de-taalkundige

15-02-2022

Eerbiedwaardig economie-blog steunt petitie

Mooi om te zien dat uitgerekend het oudste (en ook allereerste) economie weblog van prof.dr. Peter van Bergeijk vandaag al van harte met onze actie instemt! https://economie.blogspot.com.

31-01-2022