You, the petitioner
Belasting puntjes groot 711 400 kopie

Weg met de belasting

63 signatures

‘Weg met de belasting!’ wil dat het woord ‘Belasting’ verdwijnt. Dat de Belastingdienst een betere naam krijgt. Want het woord ‘Belasting’ (‘last’) zorgt voor een negatieve framing van deze positieve maatschappelijke bijdrage. En daarvoor is die te belangrijk.

Petition

We

Burgers die vinden dat woorden ertoe doen

 

observe

  • dat het woord Belasting een negatief frame in zich draagt (last). 

  • dat door de sociale wetenschappen overtuigend is aangetoond dat framing in hoge mate bepaalt hoe je naar iets kijkt en hoe je je gedraagt.
  • dat door het gebruik van het woord Belasting, burgers eerder geneigd zijn om deze maatschappelijk bijdrage te ontwijken of te ontduiken. In plaats daarvan zouden ze het moeten ervaren als prestatie of burgerschap.

 

and request

  • dat het woord Belasting wordt vervangen door woorden met een positievere lading. Dat kan iets zijn als Maatschappelijke Bijdrage of Publieke Middelen of iets wat anderen aandragen.
  • u om naar de podcast-reeks Weg met de belasting! te luisteren. Die wordt gaandeweg steeds interessanter rond deze kwestie.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Lead petitioner:
Bart Geeraedts 
Organisation:
Stichting TXT 

History

Signatures

Updates

"Het woord 'belasting' zorgt voor verlies-frame"

Aflevering 3 van de podcast-serie staat online. Hierin vertelt Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, over het “Public Goods Dilemma”, een onderzoeksmethode afkomstig uit de economie.

+Read more...

Dat is een onderzoek in spelvorm waarin de deelnemers beslissingen nemen rond het besteden van geld. Ze hebben ook een gezamenlijke pot en als iedereen daaraan bijdraagt, is iedereen beter af dan wanneer niemand bijdraagt. Maar nu komt het! In dat onderzoek gebruikt men nooit de woorden ‘belasting betalen’, maar ‘bijdrage leveren’. Dat is omdat de labeling van een handeling zo neutraal mogelijk moet zijn. De woorden 'belasting' en 'betalen' zorgen voor een verlies-frame waardoor mensen er onderuit willen en dat zou het onderzoek negatief beïnvloeden. Precies! Juist daarom hebben we deze petitie opgezet! We stellen Paul dus voor om in het kader van onze petitie dit spel te spelen met twee groepen. Eén groep die een ‘bijdrage levert’ en één die ‘belasting betaalt’.  Dat vindt hij een interessante onderzoeksvraag waarvan de uitkomsten onze petitie nog wel eens tot steun zouden kunnen zijn. Wij doen dus een oproep aan de wetenschap!

2022-04-14

Nieuwe podcast online 'De econoom en de taalkundige'

"Een briljant plan!", zo noemt Peter van Bergeijk het idee om het woord Belasting te veranderen. Hij is econoom en hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen en Macro-economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

+Read more...

Hij ziet dat ook economen steeds vaker zien dat woorden een probleem negatief of positief kunnen framen. Ook Marc van Oostendorp komt aan het woord. Hij is hoogleraar Nederlands en Academische Communicatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij waarschuwt ervoor dat zo'n woord-verandering niet top down moet gebeuren. Anders ben je nog verder van huis. Luister op https://wegmetdebelasting.libsyn.com/de-econoom-en-de-taalkundige

2022-02-15

Eerbiedwaardig economie-blog steunt petitie

Mooi om te zien dat uitgerekend het oudste (en ook allereerste) economie weblog van prof.dr. Peter van Bergeijk vandaag al van harte met onze actie instemt! https://economie.blogspot.com.

2022-01-31