U, de petitionaris
D617786d a315 42d5 8091 769252cd0ca0

Decriminaliseer drugsbezit tot 10 dagen gebruikersdosis

4 ondertekeningen

Sinds 1971 wordt de war on drugs gevoerd. Ondanks dat er jaarlijks meer geïnvesteerd wordt in deze oorlog, faalt het justitiële apparaat om het gebruik van drugs of het aantal overdosissen te verminderen. Decriminaliseer drugsbezit voor persoonlijk gebruik om het aantal slachtoffers terug te dringen

Petitie

Wij

Menno Trienekens, B.Sc.

 

constateren dat:

  • Systematische discriminatie bijvoorbeeld door etnisch profileren criminaliseert minderheden stelselmatig.
  • Dit onrecht wordt sterk in de hand gewerkt door de war on drugs.
  • De war on drugs is erop gericht minderheden te criminaliseren.
  • De opiumwet is niet gebaseerd op wetenschappelijke inzichten of medisch nut van psychoactieve stoffen; intern onderzoek van het RIVM spreekt de rangschikking van de opiumlijst tegen. (zie RIVM Ranking van Drugs)
  • Decriminalisatie is een bewezen effectief instrument om medische incidenten door drugsgebruik terug te dringen. Bijvoorbeeld het inperken van de opiatencrisis die wereldwijd honderdduizenden doden tot gevolg heeft. Gebrek aan effectieve behandeling verscheurt families.

 

en verzoeken

  • Decriminaliseer drugsbezit tot een gebruikershoeveelheid voor 10 dagen, volgens het Portugese model.
  • Stop met het criminaliseren van slachtoffers en mensen die lijden aan stoornissen in het gebruik van middelen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Kabinet 
Petitieloket:
Petitionaris:
Menno Trienekens 
Organisatie:
n.v.t. 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Gebruik en misbruik van drugsdecriminalisatie in Portugal

In 2001 heeft Portugal het verwerven, bezit en gebruik van kleine hoeveelheden van alle psychoactieve drugs gedecriminaliseerd. Het belang van dit beleid is lang sterk verkeerd begrepen.

+Lees meer...

Decriminalisatie leidde niet tot drastische veranderingen qua gedrag omtrent drugsgebruik, zo blijkt uit analyse van de wetgeving en praktijk voor de decriminalisering in Portugal. De hervormingen waren meer bescheiden dan gesuggereerd werd door de media-aandacht. Verrassend genoeg was een gevolg van de wetswijziging een waarneembare afname in bestraffing van drugssmokkelaars. Terwijl het aantal arrestaties voor smokkelen ongeveer gelijk bleef, was er een afname van bijna 50% wat betreft het aantal personen dat veroordeeld werd voor smokkelen (Laqueur, 2015). Verder bleek wanneer vergeleken met andere EU-landen dat de beleidswijziging die in Portugal is doorgevoerd bij heeft gedragen aan een afname in het aantal onderscheppingen van cocaïne en heroïne, een afname wat betreft het aantal overtredingen en een afname van drugsgerelateerde dodelijke slachtoffers. Bovendien was een afname zichtbaar van het aantal cliënten die aan verslavingsbehandeling begon, een teken dat minder mensen in de problemen zijn gekomen. Ook bleek dat onder mensen met HIV het aandeel drugsverslaafden af is genomen (Felix, Portugal & Tavares, 2017).

BRON: Félix, S., Portugal, P., & Tavares, A. S. (2017). Going after the addiction, not the addicted: The impact of drug decriminalization in Portugal.

Laqueur, H. (2015). Uses and abuses of drug decriminalization in Portugal. Law & Social Inquiry, 40(3), 746-781.

23-01-2022

Ranking van Drugs RIVM (van Amsterdam, 2009): Uitgelegd door Jellinek.

BRON: https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/welke-drug-is-de-gevaarlijkste/

In 2009 heeft een groep experts drugs beoordeeld op schadelijkheid. Daaruit kwam de volgende rangschikking:

Crack

Heroïne

Tabak

Alcohol

Cocaïne

Methamfetamine

Amfetamine

GHB

Benzodiazepinen (slaap- en kalmeringsmiddelen)

Cannabis

Ketamine

MDMA (XTC)

Khat

LSD

Paddo’s

De drugs werden beoordeeld op de volgende aspecten:

Acute giftigheid (ziekten, overdosis)

Chronische giftigheid (ziekten)

Verslaving

Sociale schade op gebruikersniveau

Sociale schade op bevolkingsniveau

Een drug kan een verwoestend effect hebben op individueel niveau, maar als die drug nauwelijks gebruikt wordt, zal het effect op het niveau van de gehele bevolking meevallen.

Hieronder volgt een tabel met de rangschikking van drugs op de verschillende aspecten van schadelijk naar minder schadelijk.

Acute toxiciteit Chronische toxiciteit Verslaving Sociale schade individueel Sociale schade bevolking Heroïne Tabak Heroïne Crack Alcohol Crack Crack Crack Heroïne Tabak Methamfetamine Alcohol Tabak Alcohol Crack Alcohol Methamfetamine Methamfetamine Tabak Heroïne Cocaïne Cocaïne Cocaïne Cocaïne Cocaïne GHB Heroïne Alcohol Methamfetamine Cannabis Amfetamine Amfetamine Amfetamine Amfetamine Benzo’s Ketamine Cannabis Benzo’s GHB Amfetamine LSD MDMA (XTC) GHB Cannabis MDMA (XTC) MDMA (XTC) Khat Cannabis Benzo’s GHB Benzo’s Ketamine Ketamine MDMA (XTC) Methamfetamine Paddo’s Benzo’s Khat Ketamine Ketamine Cannabis GHB MDMA (XTC) LSD Paddo’s Tabak LSD Paddo’s Paddo’s LSD Khat Paddo’s LSD Khat Khat

Duidelijk is dat alcohol, tabak, heroïne en crack hoog scoren.

+Lees meer...

Paddo’s, LSD en khat scoren relatief laag. In Engeland is een dergelijke rangschikking ook gedaan (Nutt et al., Lancet 2007). De scores van de Nederlanders komen overeen met die van de Engelsen.

Het onderzoek is in 2009 gedaan. Als het onderzoek nu opnieuw uitgevoerd zou worden, zouden sommige middelen anders scoren. Over GHB hebben we in de afgelopen 10 jaar geleerd dat het een erg verslavend middel is. Dit middel zou mogelijk hoger scoren dan het nu doet.

Bron: RIVM, Ranking van Drugs, 2009.

05-01-2022

Decriminalisering van drugs: Een kwestie van rechtvaardigheid en gelijkheid, niet alleen gezondheid

Het toenemende aantal dodelijke slachtoffers zou een kans moeten bieden om de conservatieve politieke wereld op te roepen tot meer evidence-based drugsbeleid. Het herzien van drugswetgeving is slechts een klein onderdeel van onverdedigbaar onrecht dat mensen wordt aangedaan door armoede, dakloosheid, xenofobie (angst voor 'buitenlanders'), en de verovering van land waar al mensen woonden.

+Lees meer...

Dit onrecht valt niet los te zien van de gezondheidscrisis die veroorzaakt wordt door doden ten gevolge van overdosering. Een epidemie van dodelijke slachtoffers zou niet nodig moeten zijn om structureel onrecht te corrigeren. Biomedische uitleg van verschillen in gedrag zou niet nodig moeten zijn om mensen te accepteren zoals ze zijn. Als dit het geval blijft, zoals met de drugswetgeving, zal onvergefelijk veel schade aangericht zijn voordat het onrecht wordt rechtgezet.

BRON: Virani, H. N., & Haines-Saah, R. J. (2020). Drug decriminalization: a matter of justice and equity, not just health. American journal of preventive medicine, 58(1), 161-164.

04-01-2022