U, de petitionaris
Er is nieuws!

 

M1oxrbfae6jr wd640

Gratis inschrijven bij woningcorporatie

647 ondertekeningen

De woningcorporaties in Nederland verdienen grof geld aan de jaarlijkse inschrijfkosten. De kosten verschillen enorm en de wachttijd word er niet korter op. Zo betaal je bij WoningNet in Amsterdam 50 euro eenmalig en 11 euro per jaar, en bij WoonFriesland is het inschrijven gratis. De maatschappelijke taak van een woningcorporatie is het verdelen van de beschikbare woningen. Gezien de doelgroep een laag inkomen heeft zijn de inschrijfkosten niet rechtvaardig.

Petitie

Wij

Nederlanders / sociale huurders / starters / Woonbond

 

constateren

  • dat de inschrijfkosten niet rechtvaardig zijn, omdat het niet bijdraagt aan het woningtekort.

  • Volgens de Woonbond is het de maatschappelijke taak van een woningcorporatie om alleen de beschikbare woningen te verdelen.

  • Ook bestaat de doelgroep uit mensen met een laag inkomen.

 

en verzoeken

om het inschrijven bij een woningcorporatie gratis te maken.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
18-02-2019 
Petitionaris:
Niels Aussems 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

Reactie Woonbond

https://www.woonbond.nl/nieuws/betalen-wachten-woning.

18-01-2019

Reactie van Marnix Norder, voorzitter van Aedes vereniging van woningcorporaties

Beste ,

Dank voor je mail. Laat ik beginnen te benadrukken dat het inschrijfgeld de kosten moet dekken voor het in de lucht houden van woonruimte verdeelsystemen en het werk dat corporatiemedewerkers doen voor bijvoorbeeld de inschrijving van huurders en het toewijzen van huizen.

+Lees meer...

Elke euro die woningcorporaties binnenkrijgen, gaat naar de volkshuisvesting.

Dat de drempel voor inschrijving zo laag mogelijk moet zijn, ben ik helemaal met je eens. Ook als het om kosten gaat. Een woonruimte verdeelsysteem moet toegankelijk zijn voor iedere huurder en woningzoekende. Daarentegen voorkomt het rekenen van inschrijfgeld dat er allerlei mensen op de wachtlijst staan, die eigenlijk helemaal niet op zoek zijn. Waardoor jij als woningzoekende alleen maar langer moet wachten op een beschikbare sociale huurwoning.

De woonruimteverdeling gebeurt nu lokaal of regionaal en corporaties gebruiken verschillende systemen. En inderdaad, met verschillende inschrijfkosten. Op zich heeft een lokaal/regionaal systeem ook voordelen, omdat de woningmarkt nogal verschillend is in Nederland. Dan is verschil in tarieven ook niet onlogisch. Echter: momenteel onderzoeken wij met onze leden of er alternatieven zijn voor de huidige situatie. Een landelijk woonruimte verdeelsysteem behoort hierbij tot de mogelijkheden. Daarmee zouden ook de inschrijfkosten gelijk kunnen worden getrokken. De suggesties die je doet, kunnen wij bij dit onderzoek goed gebruiken.

09-01-2019

Reactie Ministerie

De directie woningmarkt dat onder de Directoraat-Generaal Bestuur, Ruimte en Wonen valt heeft laten weten dat de inschrijfkosten een lokale verantwoordelijkheid is van de gemeente en woningcorporaties. Dit is een typisch kastje naar de muur verhaal.

+Lees meer...

Want datzelfde doen de gemeente en woningcorporaties. Dit zaakje stinkt dus enorm en moet gestopt worden, dus teken de petitie!

14-12-2018