Het College voor de Rechten van de Mens presenteerde vandaag (03 dec 2018) zijn jaarlijkse rapportage over het VN-verdrag Handicap. In de rapportage aan het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap geeft het College een beeld van hoe het er in Nederland voor staat met de implementatie van het verdrag. Het College uit in de rapportage aan het VN-Comité stevige kritiek, die Ieder(in) en veel andere belangenorganisaties delen. Het rapport bevestigt dat er nog veel moet gebeuren om van een goede implementatie te kunnen spreken.
Deze rapportage van het College is een van de drie manieren waarop de uitvoering van het verdrag wordt bijgehouden. De Nederlandse Staat rapporteert elke vier jaar aan het in Genève gevestigde Comité. Dat gebeurde afgelopen zomer voor het eerst. De derde manier is een schaduwrapportage die organisaties van mensen met een beperking, waaronder Ieder(in), elke vier jaar naar Genève sturen. De eerste schaduwrapportage wordt volgend jaar opgesteld. Het Comité beoordeelt op basis van deze drie rapportages de voortgang van de implementatie van het verdrag.
Rechtsongelijkheid door decentralisaties
Een van de zorgen die het College in het rapport uit, gaat over het grondbeginsel van het verdrag: nothing about us, without us. Niets over ons, zonder ons. Het College betwijfelt of mensen met een beperking al voldoende worden betrokken bij beleid en besluitvorming. Deels vanwege onze decentrale samenleving, waarin veel beleid per gemeente wordt gevormd.
Op de decentralisaties is meer kritiek. Het is in sommige gemeenten moeilijk je recht te verzilveren en de gemeentelijke beleidsvrijheid leidt tot grote verschillen in de kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dit zorgt voor rechtsongelijkheid tussen gemeenten.
Onderwijs en arbeidsmarkt niet-inclusief
Het College heeft daarnaast kritiek op het uitblijven van inclusief onderwijs. Een inclusief onderwijssysteem moet ervoor zorgen dat kinderen met en zonder beperking zoveel mogelijk met elkaar naar school gaan. Ook de arbeidsmarkt is nog verre van inclusief. De stappen die de overheid op dat gebeeid heeft gezet, zijn volgens het College onvoldoende en hebben niet meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen.
Facultatief protocol
Het VN-verdrag kent nog een optionele aanvullende verklaring. Dit wordt het optioneel protocol genoemd en maakt het mogelijk om als persoon rechtstreeks een klacht in te dienen bij het Comité in Genève, als het VN-verdrag niet wordt nageleefd. Nederland tekende dit protocol in tegenstelling tot veel andere landen niet. Het College mist maatregelen om naleving van het verdrag te garanderen, en dringt er daarom nadrukkelijk op aan dat Nederland het protocol alsnog tekent.
In de tweede helft van 2019 dienen belangenorganisaties van en voor mensen met een beperking hun schaduwrapportage in. Daarin krijgt de kritiek van het College zonder meer een vervolg.
Link naar artikel:
https://iederin.nl/nieuws/18396/mensenrechtencollege-kritisch-over-implementatie-vn-verdrag/
Gisteravond was het ... STIL! Hopelijk is dat de voorbode van een definitief einde van de ellende....
Beste belangstellenden, Op een informatie-avond over de plannen voor het voormalige Visioterrein werden 3 varianten voor de plek voor de gewenste Brugpoort voorgelegd. Aanwezigen konden reageren.
Helaas was maar één variant positief voor het behoud van de Mammoetboom. Er ontstond natuurlijk veel onrust bij de inwoners, en dat deed het College van B en W besluiten dat de Mammoetboom moet blijven. Mooi, maar uiteindelijk neemt de gemeenteraad het definitieve besluit. Dat zal deze nazomer gaan gebeuren. Dus is het belangrijk dat de petitie open blijft staan zodat nog meer ondersteuners kunnen ondertekenen. Ook in de plaatselijke bladen gaan we weer aandacht vragen voor deze belangrijke boom, Hij is een indrukwekkend levend monument en herinnert aan een voorbije periode in de Graafse geschiedenis, waarbij het Sint Elisabeth Rusthuis en daarna Visio, de instelling voor blinden en slechtzienden, belangrijk waren.
Als ondertekenaar van deze petitie bevind je je in goed gezelschap!
De directeur van MInd/Ypsilon Bert Stavenuiter heeft ondertekend en ook Rinske van de Goor, huisarts en columnist van de Volkskrant.
Verspreid de petitie aub!
Tineke, de trotse moeder van Tamar! .
Beste ondertekenaar,
Hartelijk dank voor je steun aan onze petitie voor Behoud de molenaarswoning en natuur erbij in Lansingerland We vragen opnieuw jouw hulp, stuur een mail aan de politiek!
Op donderdag 17 juli 2025 beslist de gemeenteraad of de gebiedsuitwerking voor dit gebied wordt vastgesteld. Als dit gebeurt wordt de aftrap gegeven voor kap van alle bomen en sloop van de molenaarswoning. Van de geschiedenis wordt in de nieuwe plannen nog iets teruggezien, voor de bomen en dieren is geen plaats.
Dit mag niet gebeuren!
Na veel gesprekken zien wij in dat het behoud van het gehele perceel een brug te ver lijkt, te kostbaar. Wel zien wij partijen die met ons willen meedenken en zien dat het ook anders kan.
Er zijn namelijk veel betere opties, die een kans moeten krijgen voordat de bulldozer alles plat walst. Wij zetten in op dat de bomen aan de zuidkant blijven staan of (als het echt niet anders kan) worden vervangen voor gezonde bomen. Vervangen van alle bomen voor huizen is en blijft een absolute no-go.
De gemeenteraad is nu aan zet om zijn oordeel te vellen. Raadsleden kunnen suggesties doen ter verbetering die moeten worden opgevolgd. Wij roepen de gehele raad op ten minste de zuidkant onbebouwd te laten en geen verkeersonveilige situaties te creëren.
Deze plek kan een groene parel zijn voor Lansingerland. Help ons de raad te overtuigen en laat weten dat jij dit ook belangrijk vindt!
Waar kun je ons (en het perceel) nu ontzettend mee helpen? Help mee door druk uit te oefenen op de politieke partijen die dit plan rijp vinden voor definitieve besluitvorming en/of voor goedkeuring van het plan zijn. Stuur een mail naar de leden van de Commissie Ruimte van de gemeente Lansingerland! LET OP: Doe dit zo snel mogelijk, in elk geval vóór 17 juli!
Als honderden mensen dit doen, is de impact enorm! Onze dank trouwens ook.
Wil je meer doen? Zou je ons willen helpen met bijvoorbeeld het opstellen van mails, willen inspreken bij de gemeenteraad of contact willen zoeken met politieke partijen? Laat het ons weten op behoudliesfrankenweg@gmail.com
Heel erg bedankt voor jouw hulp tot nu toe en in de toekomst.
Namens ons allen van Actiecomité Behoud Lies Frankenweg 1 behoudliesfrankenweg@gmail.com
Beste ondertekenaars,
De afgelopen dagen hebben we met duizenden mensen een krachtig signaal afgegeven tegen het subsidiëren van haatzaaiende optredens. We zijn diep dankbaar voor jullie steun.
Tegelijk willen we ons nadrukkelijk uitspreken over een recente spandoekactie bij Paradiso, die de indruk wekt van een dreiging (“If Bob Vylan plays that night, Amsterdam will stand and fight”).
Wij nemen afstand van deze actie.
Onze petitie is gebaseerd op democratische en vreedzame principes. We verwerpen elke vorm van intimidatie of geweld — ook symbolisch — omdat die onze rechtvaardige boodschap kan ondermijnen.
Juist omdat wij geloven in artistieke vrijheid én maatschappelijke verantwoordelijkheid, willen we het gesprek voeren met open vizier en moreel kompas.
Met waardige groet,
Initiatiefgroep Geen Podium Voor Haat Opgericht door betrokken burgers uit Amsterdam
Op 10 juli 2025 stemde de gemeenteraad over een voorstel van de Woerdense VVD en andere partijen om de verlenge private aansluitingen - opladen over de stoep - toe te staan. Dat amendement is unaniem door de gemeenteraad aangenomen.
Het college komt na de zomer met een voorstel voor de precieze uitwerking, zoals de manieren waarop de kabels over de stoep mogen worden gelegd. We zullen dan opnieuw een vinger aan de pols houden en zorgen dat er een goed voorstel ligt dat thuisladen makkelijk én veilig mogelijk maakt.
https://nos.nl/regio/gelderland/artikel/653633-spookhelikopter-boven-nederland-barneveldse-piloot-veroordeeld-na-tientallen-illegale-vluchten.
Wie vroeg in de zwangerschap een miskraam krijgt, mag bij de gemeente Amsterdam voortaan met behoud van loon thuisblijven. De maatregel is meteen van kracht en (...) lees verder.