Het College voor de Rechten van de Mens presenteerde vandaag (03 dec 2018) zijn jaarlijkse rapportage over het VN-verdrag Handicap. In de rapportage aan het VN-Comité voor de rechten van personen met een handicap geeft het College een beeld van hoe het er in Nederland voor staat met de implementatie van het verdrag. Het College uit in de rapportage aan het VN-Comité stevige kritiek, die Ieder(in) en veel andere belangenorganisaties delen. Het rapport bevestigt dat er nog veel moet gebeuren om van een goede implementatie te kunnen spreken.
Deze rapportage van het College is een van de drie manieren waarop de uitvoering van het verdrag wordt bijgehouden. De Nederlandse Staat rapporteert elke vier jaar aan het in Genève gevestigde Comité. Dat gebeurde afgelopen zomer voor het eerst. De derde manier is een schaduwrapportage die organisaties van mensen met een beperking, waaronder Ieder(in), elke vier jaar naar Genève sturen. De eerste schaduwrapportage wordt volgend jaar opgesteld. Het Comité beoordeelt op basis van deze drie rapportages de voortgang van de implementatie van het verdrag.
Rechtsongelijkheid door decentralisaties
Een van de zorgen die het College in het rapport uit, gaat over het grondbeginsel van het verdrag: nothing about us, without us. Niets over ons, zonder ons. Het College betwijfelt of mensen met een beperking al voldoende worden betrokken bij beleid en besluitvorming. Deels vanwege onze decentrale samenleving, waarin veel beleid per gemeente wordt gevormd.
Op de decentralisaties is meer kritiek. Het is in sommige gemeenten moeilijk je recht te verzilveren en de gemeentelijke beleidsvrijheid leidt tot grote verschillen in de kwaliteit van zorg en ondersteuning. Dit zorgt voor rechtsongelijkheid tussen gemeenten.
Onderwijs en arbeidsmarkt niet-inclusief
Het College heeft daarnaast kritiek op het uitblijven van inclusief onderwijs. Een inclusief onderwijssysteem moet ervoor zorgen dat kinderen met en zonder beperking zoveel mogelijk met elkaar naar school gaan. Ook de arbeidsmarkt is nog verre van inclusief. De stappen die de overheid op dat gebeeid heeft gezet, zijn volgens het College onvoldoende en hebben niet meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk geholpen.
Facultatief protocol
Het VN-verdrag kent nog een optionele aanvullende verklaring. Dit wordt het optioneel protocol genoemd en maakt het mogelijk om als persoon rechtstreeks een klacht in te dienen bij het Comité in Genève, als het VN-verdrag niet wordt nageleefd. Nederland tekende dit protocol in tegenstelling tot veel andere landen niet. Het College mist maatregelen om naleving van het verdrag te garanderen, en dringt er daarom nadrukkelijk op aan dat Nederland het protocol alsnog tekent.
In de tweede helft van 2019 dienen belangenorganisaties van en voor mensen met een beperking hun schaduwrapportage in. Daarin krijgt de kritiek van het College zonder meer een vervolg.
Link naar artikel:
https://iederin.nl/nieuws/18396/mensenrechtencollege-kritisch-over-implementatie-vn-verdrag/
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10565349/europarlementariers-laaiend-over-groen-lobbyschandaal.
Slechte kwaliteit & lange levertijd De producten zijn vaak van lage kwaliteit en het kan weken duren voordat de klant zijn bestelling ontvangt. Klachten worden slecht afgehandeld, want de dropshipper heeft geen controle over verzending of retouren.
Geen verantwoordelijkheid Dropshippers wijzen bij problemen vaak naar de leverancier ("Ik kan er niks aan doen"), terwijl zij wél het geld ontvangen.
De consument is de dupe.
Geen echte waardecreatie Veel dropshippers bieden niets nieuws of unieks aan – ze zijn enkel "tussenpersonen" die geld verdienen op basis van marketingtrucs, niet op basis van echte meerwaarde of service.
Misbruik van consumentenvertrouwen Sommige dropshippers gebruiken misleidende advertenties, fake reviews of zelfs nepwebshops om consumenten over te halen.
Fenomenaal: al meer dan 4.400 mensen tekenden onze petitie in slechts een paar dagen tijd!
De verontwaardiging over de geplande optredens van Kneecap en Bob Vylan in Paradiso is enorm. Binnen een halve dag schaarden zich duizenden mensen achter de oproep om haatdragende optredens te weren van publiek gesubsidieerde podia in Amsterdam.
Enkele dagen geleden verscheen hierover ook een helder artikel in De Telegraaf, met de titel: "Duizenden mensen tekenen petitie tegen optredens omstreden Bob Vylan en Kneecap" --> Lees het artikel hier: https://www.telegraaf.nl/binnenland/duizenden-mensen-tekenen-petitie-tegen-optredens-omstreden-bob-vylan-en-kneecap/75782314.html
We danken iedereen die al heeft getekend en gedeeld — dit signaal kunnen de gemeente en Paradiso niet negeren.
--> Blijf de petitie verspreiden! De komende dagen willen we nog verder groeien, zodat we dit krachtig kunnen aanbieden aan het gemeentebestuur.
Amsterdam mag geen podium bieden aan haat.
Bedankt voor het ondertekenen want slopen is bezopen en dat vraagt om actie. Jullie zijn fantastisch! De petitie is ruim 600 keer ondertekend.
Daarom hebben wij op 3 juli '25 de petitie fysiek overhandigd aan de burgemeester van Delft in ons mooie stadhuis. De zaal was gevuld met bewoners, raads- en collegeleden. Diezelfde avond stond er een motie op de agenda over de plannen in onze buurt. Hoewel dit is verworpen spraken de partijen af deze urgente kwestie tijdens een andere vergadering langer te gaan bespreken.
Wij zijn trots op de petitie en 600 uitgedeelde posters! Indien je de poster hebt opgehangen, laat je dit a.j.b. nog even hangen? De strijd is nog niet voorbij en de posters herinneren hieraan. De volgende stap voor ons is samen met erfgoedvereniging Heemschut een beschermde status aanvragen bij de gemeente Delft. Wil je de petitie verder helpen? Bent u professioneel expert op een gebied waar de petitie over gaat? Mail dat of een andere reactie naar de petitionaris.
Nogmaals bedankt. Wij stoppen niet totdat de sloop is tegengehouden en wanneer dit uiteindelijk lukt, is dit ook dankzij jullie!
De gemeenteraad van Zwolle heeft ingestemd met de komst van een asielzoekerscentrum in nieuwbouwbuurt De Tippe bij Stadshagen. In het azc, dat in 2027 wordt gebouwd, moet ruimte komen voor maximaal vierhonderd asielzoekers.
(...) lees verder
Vandaag overhandigde Marjan Witteveen de petitie waarin we oproepen om heel zorgvuldig om te gaan met verbouwingen in de Sint Maartenskerk. De petitie was op dat moment maar liefst 581x ondertekend.
Dit artikel verscheen op Bommelerwaard.net
ZALTBOMMEL – Een ‘onbegrijpelijk en desastreus’ besluit over verbouwing van de Sint-Maartenskerk in Zaltbommel. En toch ging de kogel door de kerk.
D66, BVNL, GroenLinks en PvdA stemden tegen. Het wordt door de partijen gevoeld als een klap in het gezicht van iedereen die de monumentale kerk lief heeft.
Al vijf jaar steggelt de politiek over de overname van het schip van de Sint-Maartenskerk door de gemeente van de protestantse gemeente Zaltbommel (PKZ). Voor de goede orde: de toren is al van de gemeente.
In beton gegoten Doel van dit alles is een kerk van de stad met als functies kerken voor de PKZ, cultuur en buurthuis. Kosten 4 miljoen. D66: ‘Het onderliggend plan, eerder gepresenteerd als schetsontwerp bleek gistermiddag bij de behandeling in de raad al zo goed als in beton gegoten. Hoedan? Het was toch een schetsontwerp? Verbijsterend, als raad worden we erin gerommeld vinden wij.’
Drastische ingrepen Het voorgelegde plan omvat drastische ingrepen in een rijksmonument met toiletten, berging en balie op het koor en een kostbare verwarming die hoe dan ook de fresco’s en het unieke orgel bedreigen. ‘En dan durft onze wethouder dit ook nog een ‘minimale ingreep’ te noemen. Zonder technisch onderzoek en onderbouwing en zonder uitwerking van een exploitatieplan is de meerderheid van de raad akkoord gegaan met het vrijmaken van 4 miljoen.’
Plan rammelt PvdA Zaltbommel tuigde eerder een petitie op tegen het plan. Er moest meer inspraak komen en betrokkenheid van inwoners. Fractieoorzitter Henk Plessius schreef: ‘Stel je voor: vier miljoen euro. Een bedrag waarvoor je onze straten veiliger maakt, onze verenigingen ondersteunt, of onze jongeren kansen biedt. Maar wat gebeurt er nu? Dat geld verdwijnt in een plan dat aan alle kanten rammelt.’
Onbegrijpelijk BVNL typeert het aangenomen procesvoorstel als: ‘Onbegrijpelijk’. De partij stemde tegen: ‘Er wordt een oplossing voor de verwarming belooft, terwijl we niet weten in hoeverre dat kan en wat het gaat kosten. Er zijn alleen wat schetsen’ Ook het ontbreken van afspraken over de toekomstige exploitatie, terwijl dit de opdracht was van de raad, is een punt. De kerk wordt overgenomen zonder dat daar een voldoende, concreet plan onder ligt. ‘We gaan vanalles doen in en rond de kerk zonder duidelijke uitganspunten voor goede inpassing. Wat is het effect van de verwarming en bouwkundige aanpassingen op het monument? We weten het niet, maar het college wil het toch doen.’