U, de petitionaris
Tuin

Zelfoogst-tuinderij 'Wortels in Breda' moet blijven

3.372 ondertekeningen

Zelfoogst-tuinderij ´Wortels in Breda´ moet van Brabantse beleidsmakers verdwijnen omdat het niet zou passen hier in het Markdal. Dit klopt niet, het past wel degelijk!

De tuinderij waar sinds 5 jaar ruim 230 oogstdeelnemers wekelijks hun gezonde, verse groenten oogsten, strookt volledig met de omgevingsvisie 2040 die zomer 2021 is gepubliceerd.

Wij roepen het provinciebestuur, de gemeente Breda, en de stichting Markdal Duurzaam en Vitaal op, om de tuinderij te bewaren op de locatie aan het Sulkerpad. Dit prachtige initiatief vraagt om bescherming.

Petitie

Wij

inwoners van Breda en Ulvenhout en zij die de positieve waarde onderschrijven van tuinderij Wortels in Breda op de huidige locatie.

 

constateren dat:

dat Wortels in Breda:

  • een levende community is van oogstdeelnemers, buurtbewoners en vrijwilligers.

  • een plek is waar je leert over de basis van gezond voedsel, biodiversiteit en natuur-inclusieve landbouw. 

  • een goed lopende community supported agriculture tuinderij is met een groeiende wachtlijst.

  • op loop- en fietsafstand is van de stad, waardoor er geen parkeeroverlast is.

  • de lokale landbouw op deze historische akker weer nieuw leven geeft.

  • Wortels in Breda bijdraagt aan een schoon milieu (biologische teelt) en de biodiversiteit versterkt.

  • voorbijgangers laat genieten van een veld vol kleurrijke groenten, kruiden, bloemen en fruitbomen.

  • de bodemvruchtbaarheid in 5 jaar tijd heeft hersteld. 

  • het groene en sociale imago versterkt van Breda Stad in het Park.

 

en verzoeken

de provincie Noord Brabant, de gemeente Breda en de stichting Markdal Duurzaam en Vitaal vanuit hun streven naar duurzaamheid, vitaliteit van de bevolking en duurzame landbouw, de zelfoogst-tuinderij Wortels in Breda (2,5ha) ten volle te ondersteunen op de huidige locatie.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Breda 
Petitieloket:
Einddatum:
01-08-2023 
Petitionaris:
Dorine Verheijden en José Scholte 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Actie Akkers aan het Sulkerpad in Breda voor 1 februari.

Beste oogstdeelnemers, vrienden en geïnteresseerden,

Nu ligt er de zienswijze voor de bestemmingswijziging van de huidige akker van agrarisch naar natuur. Daarover dit bericht, deze oproep om mee een zienswijze in te dienen voor 1 februari! Oogstdeelnemers en bewoners van Ulvenhout hebben zich verenigd en roepen op om de zienswijze in te dienen voor het behoud van biologische landbouw aan het Sulkerpad, het behoud van de agrarische functie van deze akkers gelegen aan het dorp.

Klik hier voor meer informatie en dit is de zienswijze om in te vullen en te versturen.

Hartelijke groet, Veerle.

29-01-2024

Actie: Foto-tentoonstelling woensdag 8 november om 15uur bij Wortels in Breda

Beste oogstdeelnemers, vrienden en zij die Wortels in Breda bijstaan,

Hoe ziet de toekomst van Wortels in Breda eruit? Er is nog steeds geen alternatieve akker in zicht.

Nu is het tijd voor nog eenmaal een sterke actie richting de overheid om er bij hen stevig op aan te dringen dat er een nieuwe akker beschikbaar komt. Om hen te laten zien dat voedsel van het land dichtbij verdwijnt als daar niet echt voor gekozen wordt. Met dat voedsel verdwijnt een mooie plek, een plek van verbinding en uitwisseling.

+Lees meer...

Een stap in de richting waar we toch heen willen.

Zo stuurden we deze brandbrief aan alle betrokken bestuurders.

Daarnaast Samen met fotograaf Marjolein Tebrunsvelt en vormgeefster Luara Kamma Moore is een reeks portretten van oogstdeelnemers gemaakt op het land. Bij deze portretten hebben we de waarden weergegeven van deze CSA en biologische tuinderij. Tegelijk geeft het onze situatie aan; we moeten per 1 januari van het land, en enkel met de hulp van de overheid vinden we in dit gebied een nieuwe akker.

WELKOM ALLEN! WOENSDAG 8 NOVEMBER OM 15.00 UUR.

OP DE OPENING VAN DEZE FOTO-TENTOONSTELLING!

WE NODIGEN DE PERS UIT EN HOPEN ZO EEN STEVIGE START TE GEVEN AAN ONS VERHAAL

KOM OM JE STEUN TE BETUIGEN!

Met vriendelijke groet, Werkgroep Wortels in Breda

03-11-2023

De gunning van het land

Beste oogstdeelnemers, vrienden en geïnteresseerden,

Bij deze het bericht over de gunning van het land.

Maandagavond werd de gunning voor het land bekend. Van het Groenontwikkelfonds Brabant ontving ik een mail.

Ons plan, op de valreep ingediend, waar wij insteken op recht om mee te dingen vanuit maatschappelijk belang, uniek initiatief, gelopen traject en gemaakte afspraken is afgekeurd omdat het niet enkel grasland (natuur) is.

+Lees meer...

De gunning gaat naar de buren. De buren (slechts enkelen) die de petitie tegen de tuin hebben opgezet. Zij wilden de tuin hier niet en hebben dat vanaf het begin duidelijk gemaakt. Zij hebben ook een plan ingediend en zij krijgen het land nu gegund.

Het was al bekend dat de buren de grond wilden kopen. Zo gaven zij dat (zomer 2021) bij de Stichting aan, toen bekend werd gemaakt dat de tuin hier ingepast kon worden als deel van de nieuwe natuur; als wij het wilden kopen dan zouden zíj het willen kopen.

Dat het ook werkelijk zo is gegaan vind ik choquerend. Ik denk dat iedereen er van ondersteboven is. Het is erg heftig wat er gebeurd.

Het lijkt nu ten einde. Bezwaar maken kan enkel via de rechtbank en de vraag is zeer groot of je het dan wint. Het lijkt weerom verloren energie.

Onze juridische onderbouwing, de petitie, onze brieven...niets is aangenomen. Er werd niet eens op gereageerd.

Het belang van enkelen gaat nu boven het belang en plezier van 250 deelnemers aan de tuin en 3000 ondertekenaars van de petitie voor Wortels in Breda

Dat moet een plek krijgen. Hoe verder, is hiermee echt een grote vraag. Dit alles hing al lang in de lucht en we hebben er ontzettend veel aan gedaan om deze prachtige, levenskrachtige plek te behouden. Het is niet gelukt. Nu eerst zorgen dat het seizoen goed loopt.

Vriendelijke groet,

Veerle

24-04-2023