U, de petitionaris
Pgb

Verhoging van het Persoons Gebonden Budget (PGB) voor chronisch zieken en gehandicapten

37 ondertekeningen

Het persoonsgebonden budget (afgekort ‘PGB’) is bedoeld om mensen te ondersteunen die zorg, hulp of begeleiding nodig hebben om zelfstandig te wonen en leven. Het idee achter het budget is dat de zorgontvanger doorgaans beter kan inschatten wat hij of zij aan zorg nodig heeft.

Bij ondersteuning aan huis vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015) kan men kiezen voor een een PGB. Men vraagt het PGB aan bij de gemeente. De SVB betaalt uit. De gemeente kijkt of een PGB bij iemand past. De gemeente beoordeelt de kwaliteit van de diensten en hulpmiddelen die men inkoopt. Voor dagbesteding, begeleiding en huishoudelijke hulp bepaalt de gemeente de tarieven, maar die tarieven zijn in de gemeente Amsterdam veel te laag. Alle andere tarieven voor andere hulp via een PGB worden landelijk vastgesteld. De gemeente Amsterdam gaat uit van een uurtarief voor huishoudelijke hulp van 17,40 euro BRUTO waar belasting, diverse verzekeringen vakantie geld etc. nog vanaf gaan. De free-lancer houdt hier ongeveer 8 euro netto aan over. En dan kan hij/zij ook nog de pech hebben reis en parkeerkosten te moeten betalen. Voor deze bedragen kunnen PGB houders geen huishoudelijke hulp krijgen. Deze petitie maakt deel uit van een campagne om tijdens de verkiezingsstrijd aan de vooravond van de gemeeenteraadsverkiezingen van 2018 de politieke partijen en na de verkiezingen de nieuwe gemeenteraad ertoe te brengen de inkomenspositie van minima in de gemeente Amsterdam te verbeteren. Er zijn nog twee andere petities, een op chronischzieken.bijstandsbond.amsterdam en een op inkomenstoeslag.bijstandsbond.amsterdam.

Petitie

Wij

Mensen met een minimuminkomen en allen die met hen solidair zijn,

 

constateren

  • Dat de persoonsgebonden budgetten veel te laag zijn.

  • Chronisch zieken en gehandicapten lopen stuk op het feit, dat het uurtarief dat wordt berekend voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp waar het PGB op gebaseerd is €17,50 per uur bedraagt en dat dit de afgelopen tien (!) jaar niet is verhoogd.

  • Bovendien zijn eventuele bemiddelingskosten uit het PGB gehaald. Men kan voor dat bedrag eigenlijk geen hulp krijgen, en voor vakanties ook geen invalkrachten.

 

en verzoeken

de nieuwe gemeenteraad van Amsterdam en de onderhandelaars over de nieuwe coalitie in Amsterdam na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart in het collegeakkoord op te nemen, dat de PGB budgetten voor huishoudelijke hulp, dagbesteding en begeleiding worden verhoogd en gebaseerd op tarieven van ondersteuners die meer bij de tijd zijn en niet te laag. De maatregel mag niet ten koste gaan van andere minima regelingen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
15-04-2018 
Petitionaris:
Piet van der Lende 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen