U, de petitionaris
Er is nieuws!

 

Knipsel

Stop uitstoot van kankerverwekkende stoffen in ons milieu door Chemours

175 ondertekeningen

De stof GenX (FRD-903) is bewezen kankerverwekkend en is al aangetroffen in het drinkwater Zuid-Holland en Brabant. Recent besloot de provincie dat het Dordtse bedrijf Chemours de uitstoot hiervan moet terugbrengen naar 148 kilo per jaar. Er is geen enkele reden om nog steeds 148 kilo toe te staan.

Petitie

Wij

inwoners van Zuid-Holland

 

constateren

Dat:

  • het bedrijf Chemours tientallen jaren giftige stoffen in grote hoeveelheden mocht lozen in ons milieu

  • ons drinkwater hierdoor op dit moment wordt vervuild

  • de provincie ons onvoldoende beschermt met het aanscherpen van de richtlijn

  • verlaging van de norm naar 148 kilo per jaar onvoldoende is

  • er ├╝berhaupt geen sprake meer mag zijn van lozing van giftige stoffen in de lucht of in ons grondwater.

 

en verzoeken

de toegestane norm voor uitstoot van GenX (FRD 903) en elke mogelijke andere schadelijke stof per direct terug te brengen naar nul.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Provincie Zuid-Holland 
Petitieloket:
Einddatum:
08-11-2018 
Petitionaris:
Liesbeth van Houten 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

Gesproken met DCMR Milieudienst Zuid-Holland

Het beperken van de toegestane uitstoot naar 148 kilo per jaar is volgens de woordvoerder van DCMR zo ongeveer het hoogst haalbare op dit moment. De aanscherping gaat alleen om het lozen van de stof GenX in het water (dus niet in de lucht).

+Lees meer...

Deze stof moest het gevaarlijke PFOA vervangen, maar is nu zelf ook in de running om te worden aangemerkt als zogenaamde ZZS, of wel Zeer Zorgwekkende Stof.

Hierna wordt ook de uitstoot van alle andere mogelijke schadelijke stoffen en manieren van emissie opnieuw tegen het licht gehouden, in een zogenaamde Revisievergunning. Kan echter zomaar een jaar duren voordat daaruit nieuwe regels voortvloeien.

De vertegenwoordiger van de Milieudienst die ik sprak deelde mijn visie dat de uitstoot eigenlijk terug zou moeten naar nul in plaats van naar 148 kilo.

Bezwaar maken tegen de voorgenomen aanscherping lijkt op dit moment niet handig, omdat dat het proces zou kunnen vertragen. In dat geval zou de huidige toegestane norm van ruim 2.035 kilo van kracht blijven.

Gelukkig wordt de petitie volop gedeeld en getekend en groeit het bewustzijn over dit onderwerp. Zorgwekkend zijn berichten uit Amerika over de gevolgen van precies deze stof in het drinkwater. Op twee plaatsen zijn hiervoor films in de maak, die moeten worden gefinancierd door crowd funding. Een trailer van een van die films is deze: https://www.genxthefilm.org/

13-08-2018