U, de petitionaris
C23dc94b 4be7 4435 9d90 8c0c3ba2dd5a

Stop de kap van het Sterrenbos

528 ondertekeningen

Landschap Overijssel is bezig met het kappen van bomen in het historische sterrenbos op landgoed Haverriet. Eind vorig jaar zijn ze begonnen met een gedeelte volledig te kappen. Sterrenbos Haverriet is ruim honderd jaar geleden ontworpen door de gerenommeerde landschapsarchitect Pieter Wattez. Juist die datering maakt het bos bijzonder en daarom moeten we ervoor zorgen dat ze niet verder gaan met het kappen van prachtige oude beukenbomen. Deze bomen waren gezond want dat kan je zien aan de boomstammen die in het bos liggen opgestapeld en op de plek waar de bomen hebben gestaan. Dit jaar gaan ze verder met het kappen van prachtige bomen. Dit willen wij tegen gaan middels deze petitie.

Vindt u dit ook? Laat dan uw naam en handtekening achter zodat wij met zijn allen een vuist kunnen maken tegen deze bizarre gang van zaken.

Petitie

Wij

liefhebbers van moeder natuur en het prachtige Sterrenbos

 

constateren dat:

Al jarenlang loop ik en met mij heel veel andere wandelaars met heel veel plezier door het Sterrenbos. Het is een prachtig bos met eeuwenoude bomen en grote brede paden. Je kunt er op allerlei manieren doorheen lopen en het meest kenmerkend van het bos is de mooie ster/achtsprong in het midden van het hoofdpad met op de kopse kanten de kenmerkende rododendron. Het bos heeft de afgelopen jaren veel stormen moeten doorstaan, stormen van windkracht 8, waar hier en daar een boom is omgegaan maar het bos bleef een bos, intact.

Afgelopen december werd ik geconfronteerd met werkmensen die radicaal te werk gingen, de prachtige eeuwenoude bomen werden rücksichtslos omgezaagd. Zelfs de rododendron moest eraan geloven. Gevoelens van wanhoop, verbijstering en verontwaardiging en intens verdriet gingen door mij heen. Wat gebeurt hier in vredesnaam!? Later las ik in de krant dat er onderhoud gepleegd moest worden in het Sterrenbos. De meeste mensen kennen wel de gekleurde stip op een zieke boom, dan weet je dat die wordt omgezaagd. Maar daar was hier geen sprake van… alles moest om. En dit blijkt nog maar deel 1 van het zogenaamde onderhoud te zijn. De aarde, de natuur en het bos is van ons allemaal maar blijkbaar heeft de particuliere eigenaar van het bos, familie van Heek, daar andere ideeën over. De gemeente Enschede komt vervolgens met een gefabriceerd onderhoud verhaal. Niemand van de mensen in het bos gelooft dit. Ook zij zien dat het gezonde bomen betreft. Dat kun je zien aan de omgezaagde bomen en daar is ook voldoende beeldmateriaal van.

 

en verzoeken

de verdere kap, kaalslag, van dit prachtige Sterrenbos te stoppen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
natuurbeheerder 
Petitieloket:
Einddatum:
25-04-2024 
Petitionaris:
Natalie  

Geschiedenis

Ondertekeningen