U, de petitionaris
Jsf

Stop de aanschaf van de Joint Strike Fighter!

862 ondertekeningen

In deze tijd van recessie, waarin iedereen moet bezuinigen, is het vreemd dat het budget voor de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig juist verhoogd wordt. Het is zelfs duidelijk dat de huidige F-16 nog een jaar of tien dienst kan doen. Waarom dan nu, in deze economisch moeilijke tijden, een gevechtsvliegtuig aan gaan schaffen, terwijl het uiteindelijke kostenplaatje niet duidelijk is? Het is wel haast duidelijk dat de JSF ons ook weer door de strot wordt geduwd, dus we kunnen de regering nu op deze manier tot een halt roepen!

Gezien de actuele ontwikkelingen en berichtgeving rondom de ontwikkeling van de JSF en de verder toegenomen recessie zie ik mij genoodzaakt deze petitie weer open te stellen ter ondertekening.

Vandaag, 12 september 2013, is verder duidelijk geworden waarom dit toestel ons wordt opgedrongen: De JSF is het enige toestel - als opvolger van de F-16 - dat Amerikaanse kernwapens mag vervoeren. De Nederlandse regering is namelijk in 2010 akkoord gegaan met het plaatsen van nieuwe Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), die de huidige wapens moeten gaan vervangen.

Petitie

Wij

Steffen Litjens, en alle ondertekenaars

 

constateren dat:

Dat de Nederlandse regering reeds in april 2009 een besluit wil nemen tot de aanschaf van twee gevechtstoestellen van het type F-35/JSF. Bovendien zien we dat het budget dat nodig is voor de aanschaf van de JSF nu wordt verhoogd, met 400 miljoen euro, in een tijd dat overal bezuinigingen worden doorgevoerd.

Verder constateren wij dat wij dat er in andere sectoren (zorg, onderwijs etc.) een tekort aan gelden ontstaat en de staatsschuld stijgt.

 

en verzoeken

In deze tijd van economische recessie geen nieuwe gevechtstoestellen aan te schaffen, aangezien de F-16 nog tenminste tien jaar in dienst kan blijven (proefschrift Bert Kreemers, Hete Hangijzers). Daarnaast verzoeken we om alle investeringen in de ontwikkeling van de JSF vanaf nu te stoppen. Verder verzoeken we de regering, de komende jaren, de ontwikkelingen in de luchtvaart industrie te volgen, aangezien bemande gevechtsvliegtuigen, zoals de JSF, weldra achterhaald zullen zijn en er veiligere, goedkopere en meer geavanceerde toestellen (onbemande) op de markt komen. Op deze manier kan het besluit tot de aanschaf van een nieuw gevechtsvliegtuig met zo'n tien jaar worden uitgesteld. De gelden die hiermee vrij komen, kunnen dan de komende jaren gebruikt worden om de Staatsschuld weer verder terug te dringen en om sectoren (o.a. zorg, onderwijs), die op dit moment met tekorten kampen, te ondersteunen.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
31-10-2016 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Steffen Litjens 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Stukje duiding kernwapens - JSF

Het artikel van jsfnieuws, reeds gepubliceerd op 3 september 2009 (!), geeft wellicht wat meer duiding aan mijn uitspraak: Vandaag, 12 september 2013, is verder duidelijk geworden waarom dit toestel ons wordt opgedrongen: De JSF is het enige toestel - als opvolger van de F-16 - dat Amerikaanse kernwapens mag vervoeren. De Nederlandse regering is namelijk in 2010 akkoord gegaan met het plaatsen van nieuwe Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), die de huidige wapens moeten gaan vervangen. Het artikel is te bereiken door op de link te klikken..

12-09-2013

Nieuwe kernwapens op Volkel - JSF

Van NRC.nl d.d. 12 september 2013 door Nando Kasteleijn "De Nederlandse regering is in 2010 akkoord gegaan met het plaatsen van nieuwe Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel (Noord-Brabant), die de huidige wapens moeten gaan vervangen.

+Lees meer...

Dat meldt het programma Reporter vanavond. Nieuwe bommen geschikt voor JSF De nieuwe serie bommen zouden explosiever zijn en nauwkeuriger gebruikmaken van staartvinnen. De overeenkomst tussen Nederland en Amerika zou onder kabinet-Balkenende IV zijn gemaakt. Daarnaast zou het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF) ook in staat moeten zijn de nieuw bom te kunnen dragen. Het programma Reporter baseert zich onder andere op een rapport van de Amerikaanse rekenkamer en deskundigen."

Nieuwe kernwapens op Volkel - JSF
12-09-2013

Amerikaanse twijfel over JSF

Uitzending NOVA, 12 juli 2010.

16-07-2010