U, de petitionaris
Xxl

Stop belangenverstrengeling nevenfuncties in Eerste Kamer

37 ondertekeningen

De 75 leden van de Eerste Kamer hebben samen 349 nevenfuncties. Er zijn veel belangenverstrengelingen tussen de rol als Eerste Kamerlid en de rol in de nevenfunctie. Wij roepen daarom op om een wet aan te nemen dat er niet gestemd mag worden op een wet die betrekking heeft op hun eigen nevenfunctie.

Petitie

Wij

de burgers van Nederland

 

constateren

  • dat er sprake is van belangenverstrengeling in de nevenfuncties van veel Eerste Kamerleden en hun rol als Eerste Kamerlid.

  • Doordat Eerste Kamerleden vaak hoge functies hebben bij (lobby)organisaties met bijvoorbeeld grote economische belangen zoals VNO-NCW of bijvoorbeeld zorgverzekeraars als Menzis komt het democratische gehalte van de beslissingen die genomen worden in de Eerste Kamer in gevaar.

 

en verzoeken

de Staten Generaal om een wet aan te nemen waarin de integriteit van de Eerste Kamer gewaarborgd wordt. Hierin moet ten eerste komen te staan dat Eerste Kamerleden niet mogen deelnemen aan de stemming over een aangelegenheid die hem rechtstreeks of onmiddelijk persoonlijk aangaat of waarbij hij als vertegenwoordiger betrokken is en/of waarbij hij rekenplichtig is of tot welks bestuur hij hoort.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Geschiedenis

Ondertekeningen