U, de petitionaris
Er is nieuws!

 

Img 0946 01

Red de Gendtse Polder, stop de baggermaffia in Gendt

40 ondertekeningen

De Gendtse polder mag niet veranderen in een watervlakte onder de dekmantel van natuurontwikkeling en ruimte voor de rivier. Tot hier en niet verder. Geen zandwinning, kleiwinning en grond verliezen.

Petitie

Wij

Wij inwoners van Gendt, Bemmel, Huissen, Angeren, Doornenburg,

 

constateren

  • Wij stellen vast dat nuttige grond dreigt te worden vernietigd en in de uitverkoop gaat voor zand- en kleiwinning door de verkwistende bouwindustrie.

  • Dit is onverantwoord tegenover onze kinderen en niet nodig omdat er alternatieven voor de bouw zijn.

  • Binnendijks en buitendijks ontgronden richt voor eeuwen schade aan in het landschap en maakt van kostbare agrarische grond onbruikbare dode diepe koude watervlaktes.

  • Om te bouwen zijn er alternatieven met duurzame en natuurlijk vervangbare en gerecyclede bouwmaterialen.

 

en verzoeken

  • Wij willen een einde aan de vernietiging van kostbare grond. Stop met ontgrondingen in de Gendtse polder en overal elders in de gemeente Lingewaard.

  • Wij verzoeken om u om zich met alle middelen en met woningbouwbedrijven en woningcorporaties in te zetten voor duurzame bouwmethoden. Bouw voortaan houtskeletbouw met leem en stro.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Lingewaard 
Petitieloket:
Einddatum:
19-02-2018 
Petitionaris:
Erwin Labijt 
Organisatie:
Burgerinitiatief tegen ontgronding door klei-zand- en grindwinning. 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuwtjes

Angerense en Doornenburgse polder op de schop. En verkwist?

K3Delta blaast de 2014 vastgelopen grindwinning in de polder van Angeren en Doornenburg nieuw leven in. De plannen moeten voorzien in rivierverruiming, de vraag naar klei, zand en grind en natuurontwikkeling.

+Lees meer...

De drijvende krachten zijn Rijkswaterstaat die met uit de lucht gegrepen cijfers ruimte voor de rivier maakt en de Provincie Gelderland die de ontgrondingsbedrijven in de markt hun gang laat gaan bij de uitverkoop van grondstoffen. Want zand, grind, en klei zijn eindig en eenmaal in beton en baksteen verwerkt nauwelijks opnieuw te gebruiken. Eerder heeft de gemeente Lingewaard geïnvesteerd en verlies geleden wat evengoed bij kan hebben gedragen. Jammer dat gemeenten maar zes cent leges per kuub zand en grind met een marktwaarde van ca. 40 euro krijgen.

De publicatie van het ontwerp- bestemmingsplan is [hier digitaal in te zien] https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwje1Oj2hPjZAhUCb1AKHYNJDxEQFghcMAg&url=https%3A%2F%2Frepository.officiele-overheidspublicaties.nl%2Fexternebijlagen%2Fexb-2016-19173%2FcurrentItem&usg=AOvVaw3MSIHVVVwhEHezxL1wfhyV Hier het planidentificatienummer NL.IMRO.1705.165-ON01

18-03-2018

De Lingewaard partijprogramma's 2018 over de Gendtse polder

Duurzaam en toch 36 a 46 hectare grindgat in de Gendtse polder? 13 % van de Gendtse polder dreigt een grindgat te worden. Ontgronden en grindwinnen is uitverkoop van land!

Lokaal belang noemt bewegwijzering en toegankelijkheid in de Gendtse polder speerpunt. Geen woord over de 36-46 hectare grindgat.

+Lees meer...

Zij steunen de stichting Lingewaard Natuurlijk die ontgrondingen als nieuwe natuur ziet i.p.v. minder natuur. SP Lingewaard wil de plannen voor de grootschalige ontgronding van de Gendtse polder bijstellen om te veel natuurverlies te voorkomen. Als enige. CDA Lingewaard Mooie woorden over duurzaamheid maar niets concreets over ontgronden in de polder van Gendt. B06 Lingewaard wil de circulaire economie bevorderen om de uitputting van grondstoffen en de uitstoot van reststoffen te verminderen. De Gendtse polder komt niet voor in het programma. VVD Lingewaard zet de politiek buiten spel met minder sturing en controle door de overheid en laat de polder in Gendt aan bedrijven en de markt over. LingewaardNu zegt te staan voor het bewaren van het landelijke beeld van Lingewaard. Geen woord over beschermen van de Gendtse polder. Zien de manier waarop Rijkswaterstaat, Provincie, Staatsbosbeheer, natuurhobbyisten en bedrijven nu hun gang gaan helemaal zitten. D66 meldt niets concreets over de Gendtse polder of over bodemvernietiging door ontgrondingen. PvdA noemt de aantasting van de polder in Gendt niet. GroenLinks wil in ontwikkelingsplannen de aanwezige natuurwaarden respecteren, zoals in de Gendtse Polder. Over ontgrondingen staat niets in het programma. Zijn blij met z.g.n nieuwe natuur en gaat die 46 ha. zand en grind dan naar… Dubai en wolkenkrabbers?

18-02-2018

Nieuws 29-01-2017. Behoud Gendtse polder in SP Lingewaard verkiezingsprogramma

Vandaag het bericht ontvangen dat de SP op wil komen voor het behoud van de Gendtse polder.

In het programma staat: "Ter voorkoming van te veel natuurverlies in de Gendtse polder wil de SP dat de plannen voor grootschalige ontgronding van deze polder bijgesteld worden"..

29-01-2018