COVID-19 (de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus) grijpt om zich heen. In Italië zien we waar dat toe kan leiden: een veel te groot beroep op de zorg, met overvolle intensive cares en onnodige doden tot gevolg. In Nederland gebeurt nog te weinig om zo'n scenario te voorkomen.
inwoners van Nederland die bezorgd zijn over COVID-19
de regering alles op alles te stellen om een 'scenario Italië' te voorkomen, en daarbij radicale maatregelen niet te schuwen, zoals:
Nog een kleine persoonlijke toelichting: ik claim absoluut geen deskundige op dit thema te zijn, en heb veel respect voor de deskundigheid die er wel is bij het RIVM, de GGD's, etcetera.
Maar ik maak me wel zorgen. Die worden deels ingegeven door veel deskundigen die oproepen om harde(re) actie.
Zie de oproep van de voorzitter van de WHO tot radicale maatregelen, zie de oproep van hoogleraar Marc van Ranst (KU Leuven) tot het stopzetten van alle evenementen, zie het optreden van hoogleraar Andreas Voss vanavond (11/3) in Nieuwsuur, etcetera.
Bovendien: je hoeft geen deskudige te zijn om te willen dat er alles op alles gezet wordt dat we een situatie in Italië voorkomen, waar de zorg zwaar overbelast is en er pijnlijke keuzes over leven en dood gemaakt worden - én dat we maar pak 'm beet twee weken af zitten van een 'scenario Italië'. In dat licht snap ik niet dat bijvoorbeeld massale evenementen met tienduizenden mensen gewoon kunnen doorgaan.
Bovendien hoef je geen deskundige te zijn om te constateren dat andere landen op basis van hún RIVM's tot andere, radicalere keuzes komen.
Deze petitie is dan ook niet bedoeld als twijfel aan de deskundigheid van het RIVM of de GGD's, maar wel om een signaal af te geven dat ik en mijn mede-ondertekenaars open staan voor radicalere maatregelen, ook als dit mijn/ons leven sterk beïnvloedt of de economie negatief raakt, en als aansporing om die radicalere maatregelen te nemen.
(Verder: het belangrijkste is natuurlijk dat je zelf je verantwoordelijkheid neemt om verspreiding tegen te gaan! Dus volg de adviezen van het RIVM op (was je handen, hoest in je elleboog, etc), en zet desgewenst nog een stap verder - bijv. thuiswerken als dat kan).