U, de petitionaris
Zendo nijmegen copy

Verlaging btw-tarief op yoga, mindfulness en meditatie

13.771 ondertekeningen

Op gewone yoga zit 21% btw, terwijl op yoga-vormen waarbij je gaat zweten 6% btw zit. Mindfulness en meditatie vallen eveneens onder het 21%-tarief omdat dit ook als luxe wordt gezien. Maar werken aan je mentale conditie is helemaal geen luxe. Teken daarom deze petitie!

Petitie

Wij

die het werken aan mentale conditie belangrijk vinden, bijv. door yoga, mindfulness of meditatie.

 

constateren dat:

  • dat op yoga waarbij je zware fysieke inspanning levert 6% btw zit, terwijl op gewone yoga waarbij minder heftig wordt bewogen 21% btw zit. Ook mindfulness en meditatie vallen onder het 21%-tarief omdat werken aan je mentale conditie door de belastingdienst - geheel ten onrechte - als luxe wordt beschouwd.

  • Het belang van een goede geestelijke conditie is in onze moderne maatschappij enorm. Ieder jaar worden in Nederland meer dan 800.000 mensen door stressklachten getroffen en de kosten daarvan bedragen ongeveer 6 miljard euro.

 

en verzoeken

de Tweede Kamer en de Nederlandse regering op om het btw-tarief op mindfulness, meditatie en yoga te verlagen. De positieve effecten van het werken aan de mentale conditie door meditatie, yoga en mindfulness, zijn in vele honderden wetenschappelijke publicaties aangetoond. Deze vormen van geestelijke conditietraining hebben zowel preventief als genezend een grote en aangetoonde waarde voor het duurzaam goed functioneren van mensen.

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Kenmerk:
28 juni 2016 overhandigd aan Tweede Kamercommissie (cie FIN) 
Einddatum:
02-07-2016 
Antwoord verwacht:
31-08-2016 
Status:
Ingetrokken 
Petitionaris:
Rients Ritskes 
Organisatie:
Zen.nl & Mindvol.nl 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Sante plaats een oproep voor onze petitie

Enkele dagen geleden heeft ook Sante onze oproep ondersteun en een direkt link geplaatst naar onze petitie .... nu gaan we vast snel naar de 10.000.

17-01-2016

Gelderlander rapporteert voorgang

Uit de Gelderlander van 11 jan. : Deze vormen van 'mentale conditietrainingen' hebben gunstige effecten op de gezondheid en zouden daarom goedkoper moeten zijn, aldus Ritskes.

+Lees meer...

Inmiddels hebben 8.280 mensen steun betuigd.

12-01-2016

Veel publiciteit

Door het persbericht over het succesvol van start gaan van onze petitie, werd verslag gedaan van onze petitie op NU.nl, de Telegraaf online, Trouw en vele andere media. Waarvoor dank, maar we zijn er nog lang niet.

+Lees meer...

Nu eerst op naar de 10.000

11-01-2016