You, the petitioner
20210404 091943

Meer openheid van politiedossiers bij cold-case vermissingszaken

158 signatures

Voor familie en vrienden van een persoon die vermist is onder verdachte omstandigheden, wordt de verdwijning nooit een 'cold case'. Wettelijk moet geregeld worden dat als de politie, na geruime tijd, niet in staat is om zo'n zaak op te lossen, hun onderzoeksgegevens voor burgers beschikbaar komen.

Petition

We

Familie, vrienden en sympathiserende onderzoekers van een geruime tijd vermist persoon in Nederland

 

establish that:

  • Bij een verdachte vermissingszaak in ons land is het de rol van de Nederlandse politie om onderzoek te doen.
  • Het verzamelen en beheren van onderzoeksinfo valt onder de Wet politiegegevens (Wpg). Alleen bevoegde medewerkers krijgen toegang.
  • In het geval van een 'cold case' is de politie veelal huiverig om onderzoeksinfo te delen.
  • Zelfs informatie die niet dader-specifiek is, wordt niet vrijgegeven aan burgers die wel willen blijven (onder)zoeken.

 

and request

Door middel van wetgeving te regelen dat als er sprake is van een langdurige impasse, en een verdwijning onder verdachte omstandigheden voor de politie een 'cold case' is geworden, het op enig moment mogelijk wordt voor 'andere onderzoekers' (familie, vrienden en/of sympathisanten) om het politiedossier met onderzoeksgegevens te raadplegen. Waarbij vanzelfsprekend de in Nederland geldende bescherming van persoonsgegevens van kracht blijft.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Lead petitioner:
Rik Thijssen 
Organisation:
Facebookgroepen 'Vermiste Personen' en 'Tanja Groen mysterie' 

History

Signatures