U, de petitionaris
20210404 091943

Meer openheid van politiedossiers bij cold-case vermissingszaken

117 ondertekeningen

Voor familie en vrienden van een persoon die vermist is onder verdachte omstandigheden, wordt de verdwijning nooit een 'cold case'. Wettelijk moet geregeld worden dat als de politie, na geruime tijd, niet in staat is om zo'n zaak op te lossen, hun onderzoeksgegevens voor burgers beschikbaar komen.

Petitie

Wij

Familie, vrienden en sympathiserende onderzoekers van een geruime tijd vermist persoon in Nederland

 

constateren

  • Bij een verdachte vermissingszaak in ons land is het de rol van de Nederlandse politie om onderzoek te doen.
  • Het verzamelen en beheren van onderzoeksinfo valt onder de Wet politiegegevens (Wpg). Alleen bevoegde medewerkers krijgen toegang.
  • In het geval van een 'cold case' is de politie veelal huiverig om onderzoeksinfo te delen.
  • Zelfs informatie die niet dader-specifiek is, wordt niet vrijgegeven aan burgers die wel willen blijven (onder)zoeken.

 

en verzoeken

Door middel van wetgeving te regelen dat als er sprake is van een langdurige impasse, en een verdwijning onder verdachte omstandigheden voor de politie een 'cold case' is geworden, het op enig moment mogelijk wordt voor 'andere onderzoekers' (familie, vrienden en/of sympathisanten) om het politiedossier met onderzoeksgegevens te raadplegen. Waarbij vanzelfsprekend de in Nederland geldende bescherming van persoonsgegevens van kracht blijft.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Petitionaris:
Rik Thijssen 
Organisatie:
Facebookgroepen 'Vermiste Personen' en 'Tanja Groen mysterie' 

Geschiedenis

Ondertekeningen