You, the petitioner
There is news!
Schets bomenrij bij weespersluispark

Maak de Korte Muiderweg Weesp groen en veilig

2,152 signatures

De Korte Muiderweg in Weesp:

  • Er is kapvergunning aangevraagd voor 57 van de 68 bomen
  • Onveilig: een smalle stoep direct aan het fietspad
  • Te weinig snelheidsbeperking (luchtkwaliteit, overlast)
  • De landschap bepalende bomenrijen moeten meer behouden blijven
  • Verkeerschaos bouw beperken ook Lange (!) Muiderweg
  • 2 jaar sluiten duurt te lang

Petition

We

Bewoners Weesp inclusief Weespersluis en Muiden, inclusief de Krijgsman en dagelijkse gebruikers van de weg

 

establish that:

Dat het ontwerp voor de Korte Muiderweg in Weesp:

  • Niet voldoet aan het aangenomen Groenbeleidsplan van oktober 2021
  • Onveilig is voor wandelaars en (snel)fietsers
  • Ongezond is voor huidige en nieuwe aanwonende bewoners door te weinig behoud van en aanplanten bomen gezien de verwachte verkeersbelasting qua omvang en snelheid
  • Huidige Landschap bepalende bomenrijen als aangezicht van Weesp meer behouden moet en kan worden
  • 2 jaar sluiting te lang is en te veel overlast geeft

 

and request

  • Het ontwerp en organisatie aan te passen, rekeninghoudend met bovengenoemde constateringen.
  • Vergunningstraject geplande bomenkap direct daartoe uit te stellen en te wijzigen.
  • Huidige bomen direct te verzorgen voor gezondheid en behoud
  • Uitvoeringstraject te verkorten.
  • Bij sluiting van de Korte Muiderweg maatregelen te nemen om ook chaos en overlast op de Lange (!) Muiderweg te voorkomen met het oog op veiligheid recreanten en bewoners.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Samenwerkingsverband 
Petition desk:
Closing date:
2024-07-30 
Lead petitioner:
Isolde Zandee 
Organisation:
Behoud Bomen Muiderweg 
Website:

History

Signatures

Updates

vr 1 nov, WeesperNieuws: Er gaan heel veel bomen sneuvelen op de Korte Muiderweg.

Bestuurscommissie trekt conclusie na besluit bomen Korte Muiderweg: Het moet anders met stedelijke projecten

Er gaan heel veel bomen sneuvelen op de Korte Muiderweg.

De Korte Muiderweg staat, ondanks grote bezwaren van zowel de bestuurscommissie als uit de gemeenschap, op het punt een groot aantal bomen te verliezen.

Het is de actiegroep Behoud Bomen Muiderweg, ondanks goed onderbouwde alternatieven, niet gelukt om wethouder Van Dantzig op andere gedachten te brengen.

Onderbouwing besluit bomenkap

In een uitgebreide onderbouwing van maar liefst twaalf pagina’s gaf het college aan dat de bomenkap onvermijdelijk is vanwege de benodigde ruimte voor een veilig tweerichtingfietspad aan de westzijde en het behoud van een rijbaanbreedte die de veiligheid op de weg ondersteunt.

+Read more...

De gekozen herinrichting volgt volgens de gemeente het mobiliteitsplan voor Weesp, dat de toegestane snelheid op de Korte Muiderweg verlaagt naar 50 km/uur en zorgt voor betere fiets- en wandelvoorzieningen.

Hoewel de actiegroep verschillende alternatieven voorstelde, waaronder het verplaatsen van de weg naar het oosten en het realiseren van eenrichtingsfietspaden aan beide kanten van de weg, concludeerden experts dat deze opties te duur, te complex of minder veilig zouden zijn. Een lagere snelheid van 30 km/uur werd ook onderzocht, maar volgens de gemeente zou dit niet leiden tot het behoud van extra bomen en de verkeersveiligheid juist kunnen verminderen.

Extra kosten

Tijdens een bijeenkomst met de actiegroep lichtte de wethouder het besluit toe en benadrukte hij de extra kosten. Het alternatief van de actiegroep kost volgens de wethouder 1,2 tot 1,5 miljoen aan plankosten en ongeveer vijf miljoen aan uitvoeringskosten extra. Een korte rekensom leert dat 1.500.000 extra plankosten gedeeld door 150 euro per uur, 10.000 uur arbeid is. Best veel voor het tekenen en berekenen van een alternatief van een ontwerp waar al heel veel voorwerk voor is verricht.

De woordvoerder laat weten dat het voorwerk, dat reeds is gedaan door de actiegroep, ook gedaan en gecheckt moet worden door ambtenaren/experts. Dit zou echter betekenen, dat wanneer één fte ongeveer 1692 arbeidsuren op jaarbasis is, er zo’n zeven mensen een jaar lang fulltime hier mee bezig zijn.

De woordvoerder van wethouder van Danzig reageert hierop dat de geschatte kosten niet alleen uren van ambtenaren zijn. “Als het alternatieve scenario uitgezocht wordt, zijn er ook tijdelijke infrastructurele - en/of verkeersmaatregelen nodig vanwege de lange doorlooptijd. Dat betreft vooral de veiligheid en de staat van de bestaande fietspaden. Deze moeten onderhouden en mogelijk nog verbeterd worden.”

Inspraakavonden werden druk bezocht, het mocht allemaal niet baten.

Conclusies bestuurscommissie Nadat het besluit over de Korte Muiderweg bekend werd op dinsdag 22 oktober, werd het dezelfde avond in de vergadering van het Algemeen Bestuur Weesp/Driemond besproken. Hoewel het onderwerp niet op de agenda stond, voelde bestuursvoorzitter Katinka Hilders goed aan dat er behoefte was bij de bestuurscommissieleden om er op te reageren. “Het is anders dan wat wij hebben geadviseerd, maar ik denk dat we met elkaar uitgebreid alles hebben ingezet wat we hebben kunnen inzetten.”

Bewoners moeten eerder betrokken worden bij stedelijke projecten De eerste die het woord nam was Mathijs Petri (WSP), die zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken stak. “Wat hier gebeurt, is een bekend verhaal uit het participatiecircuit. De boodschap is eigenlijk: ‘Sorry mensen, vervelend. Het is een besluit waar we niet blij mee zijn, maar het is te duur. Het kost te veel tijd om het nu nog te wijzigen en dus moeten we er maar mee doorgaan.’” Volgens Petri viel er dan ook maar één conclusie uit te trekken: Het moet anders met de stedelijke projecten. “Bewoners moeten eerder betrokken worden bij stedelijke projecten en het bestuur van Weesp moet eerder aan de knoppen zitten zodat de plannen altijd bijgesteld kunnen worden. Dat moeten we gaan regelen!”

Sjaak Oostenrijk (PvdA) sloot zich bij Petri aan en vroeg zich af of het niet mogelijk is om aan de westkant extra bomen in het noorden te planten als compensatie voor al het groen dat verloren gaat door de kap van die grote bomen. “Die suggestie zou de portefeuillehouder meenemen. Ik vraag me af wat daarmee gebeurd is?”

Diepe teleurstelling Volgens Hilders is alles meegenomen, maar het enige wat daadwerkelijk wijzigt, is dat het 30 km/uur gedeelte tientallen meters verplaatst richting de rotonde. Cor Bavinck (VVD) liet weten dat ook zijn partij diep teleurgesteld is over dit resultaat, “voor zover je het een resultaat mag noemen. Voor het ongelukkige voorstel om een tweerichtingenfietspad te gaan creëren op die locatie voorzien wij enorme veiligheidsproblemen. Ik hoop dat het mee gaat vallen, maar ik heb er nu al pijn in mijn buik van.”

Het is bestuursmacht, we drukken door Cees Sluyk vroeg zich af hoe het voor de inwoners is. Eerst een tijdelijke school waar ze niet over mee mochten praten. Toen een weg waar ze niet over mee mochten praten. Na protest krijgen ze als genoegdoening een 30-kilometerzone die verschuift.

“Daarom ben ik het eens met de heer Petri. Wat moeten we nu met die grootstedelijke projecten? Hoe kunnen we aan de voorkant participatieprojecten opstarten? We moeten met elkaar heel goed nagaan hoe we dat kunnen realiseren. Ik had gehoopt dat er meer zou worden gekeken naar de mogelijkheden. Ik heb hierbij het idee, en ik denk een heleboel mensen in Weespersluis: het is bestuursmacht, we drukken door.”

Ron Anches (D66) meldde dat hij ook teleurgesteld is over de uitkomst, maar wees erop dat de bestuurscommissie ook een verantwoordelijkheid heeft. “Het college van de voormalige gemeente Weesp heeft besloten om de Korte Muiderweg, ondanks zijn historische waarde, onder het grootstedelijk project te laten vallen. We mogen als bestuurscommissie teleurgesteld zijn, maar we moeten ook beseffen dat we een verantwoordelijkheid hebben naar de toekomst, en dat de beslissingen die wij vandaag nemen over een aantal jaren gevolgen hebben voor de inwoners van Weesp en Driemond.”

Motie De gemeenteraad van Amsterdam nam in februari 2024 een motie aan om te onderzoeken hoe zoveel mogelijk bomen langs deze weg behouden konden blijven bij de herinrichting.

Het college heeft het definitieve ontwerp goedgekeurd waarin de meeste bomen gekapt worden Toch heeft de gemeente besloten om de bomenkap grotendeels door te zetten. Deze motie, ingediend door raadsleden Emmerik, Havelaar, Minderhoud, Van Renssen en Aslami, vroeg om de bomen zo veel mogelijk te sparen, daarbij ook rekening houdend met de verkeersveiligheid.

De actiegroep Behoud Bomen Muiderweg leverde alternatieve ontwerpen aan die bijna alle bomen zouden behouden, maar uiteindelijk werden die allemaal afgekeurd. Het college heeft het definitieve ontwerp goedgekeurd waarin de meeste bomen gekapt worden, met een voorstel voor heraanplant.

De motie kreeg brede steun van bewoners, en een petitie voor het behoud van de bomen kreeg meer dan 2.000 handtekeningen. Wethouder Van Dantzig sprak meerdere malen met de actiegroep en bezocht Weesp om het besluit toe te lichten. Hij gaf aan dat de nieuwe aanplant, met grotere stamomvang, zal bijdragen aan een volwassen uitstraling van de bomenrij op de lange termijn. Net als de bestuurscommissie vinden veel bewoners het besluit uitermate teleurstellend.

De werkzaamheden starten naar verwachting in 2025 en duren maximaal twee jaar.

Tekst: Riz Jongerius

2024-11-12

Laatste nieuws 18 september 2024

Uit het WeesperNieuws: In een gesprek over de herprofilering van de Korte Muiderweg in Weesp kwamen leden van de actiegroep Behoud Bomen Muiderweg, gemeenteambtenaren en andere belanghebbenden in juli voor de laatste keer samen. Het gesprek had als doel de plannen en mogelijkheden voor de weg te bespreken.

Uit een verslag van dat gesprek blijkt dat tijdens deze sessie de verlaging van de snelheidslimiet naar 30 km/uur centraal stond.

+Read more...

De actiegroep benadrukte het belang van veiligheid en het behoud van bomen langs de weg. Er werd voorgesteld om de snelheidsvermindering te gebruiken als middel om de veiligheid te verhogen en ruimte voor bomen te behouden.

Dit zou de weg niet alleen veiliger maken, maar ook de landschappelijke kwaliteit en recreatieve waarde van het gebied verhogen. Het expertiseteam van de gemeente gaf aan open te staan voor de input van de actiegroep, maar wees ook op de uitdagingen van het handhaven van een 30 km/uur-zone op een weg die landelijk is gelegen. Daarbij werd de complexiteit van het aanpassen van de snelheid besproken, waarbij een verkeersbesluit moet worden onderbouwd.

Inrichting

Discussies gingen ook over de inrichting van de fietspaden, waarbij de actiegroep een voorkeur toonde voor twee eenrichtingsfietspaden, die als veiliger worden beschouwd dan een tweerichtingsfietspad. Het expertiseteam en het projectteam van de gemeente belichtten echter de technische en vooral financiële uitdagingen van deze aanpassingen. Er werd afgesproken dat de input van de actiegroep zou worden meegenomen in de voordracht voor de wethouder en het college, met de hoop op een ontwerp dat zowel veilig is voor alle weggebruikers als respectvol naar het bestaande groen.

Het gevoel is dat een groot deel van die bomen weggaat

Leden van de actiegroep hebben geen goed gevoel bij het verloop van alle gesprekken. “Het gevoel is dat het plan uitgevoerd wordt zoals het ooit bedacht is en dat een groot deel van die bomen weggaat. Misschien dat ze hun best willen doen om er een aantal te sparen, maar dat is dan niet vanuit het beeld maar vanuit welke bomen hen in de weg staan. Wij zijn bang voor wat er uiteindelijk voor landschappelijk beeld overblijft. Met halve bomen of halve kronen of hier en daar een boom. We hebben daar geen goed gevoel over.”

Binnenkort wordt de herinrichting van de Korte Muiderweg nogmaals besproken door de gemeente Amsterdam. Voor de actiegroep zit het werk erop. Het is nu aan de GEM en de gemeente om wat te doen met alle input die inwoners hebben gegeven om de bomen aan de Korte Muiderweg te behouden en toch tot een veilige herinrichting te komen. De actiegroep richt zich nog één maal, middels onderstaande brief, aan alle bewoners van Weesp en Muiden.

Brief

Beste betrokken bewoners van Weesp en Muiden,

In december 2023 hebben wij, een dozijn Weespers, de handen ineen geslagen uit verontwaardiging over de aanvraag van een kapvergunning voor het gros van de populieren aan de Korte Muiderweg, vanwege herinrichting van de weg door de GEM. Velen van u hebben in de maanden die volgden over onze acties gelezen in Weespernieuws of in andere kranten.

Vanaf januari stelde de gemeente dat het huidige ontwerp van de GEM veiliger was dan onze alternatieven, waar wij (en velen van u, hebben wij vernomen) ons niet in konden vinden. De gemeenteraad nam een motie aan dat onze alternatieven serieus onderzocht moesten worden.

In mei besloot de bestuurscommissie van Weesp om een negatief advies te geven aan het college van B&W over het huidige ontwerp voor de Korte Muiderweg. In juni kwam wethouder Van Dantzig naar Weesp en ging met ons in gesprek.

In dat gesprek benadrukten wij dat wij een integrale afweging het belangrijkst vonden; wat betekent dat bij vergelijkbare veiligheid van de ontwerpen, het belang van groen en gezondheid zwaar meegewogen wordt. De wethouder gaf aan dat voor hem veiligheid een voorwaarde was om anders te besluiten dan vóór het huidige ontwerp van de GEM.

Hij bood ons aan om in gesprek te gaan met deskundigen van de gemeente en dat gesprek vond in juli plaats. Een gesprek waarin naar elkaar geluisterd werd en waarin werd erkend dat ons vierde alternatief, het fietspad aan beide zijden behouden, qua veiligheid vergelijkbaar is met het ontwerp van de GEM.

Waarom zij dan toch achter dat laatste ontwerp bleven staan? De uitgangspunten bleken de hoeveelheid autoverkeer die eroverheen moet kunnen blijven rijden (9.000 bewegingen per dag) én ruimte voor bussen. Hierdoor betogen zij dat de snelheid niet lager kan (waardoor de veiligheid voor fietsers en voetgangers zou verbeteren), en dat de weg niet smaller zou kunnen dan in hun ontwerp, waardoor er geen ruimte is voor een fietspad langs de rotondes.

Die uitgangspunten sluiten niet aan bij de uitgangspunten van de gemeente Weesp; die wilde zo veel mogelijk gemotoriseerd verkeer over de Waterlinie laten gaan, zeker het openbaar vervoer en industrieel verkeer, en wilde de Korte Muiderweg zoveel mogelijk ontlasten van gemotoriseerd verkeer.

Dat verhaal wordt al zeker vijftien jaar verteld aan (toekomstige) bewoners van de Bloemendalerpolder. En als wethouder Van der Horst kan besluiten om het autoverkeer te ontmoedigen op de Weesperstraat, een belangrijke verkeersader in Amsterdam, dan kan dit ook op de Muiderweg in Weesp.

Een ander argument tegen ons vierde alternatief was dat de weg voor behoud van een fietspad aan de oostzijde voorbelast moet worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Kosten blijken dus tóch een belangrijk argument, niet veiligheid.

Wat wij hebben ervaren is dat de gemeente na zoveel maanden met nieuwe argumenten en andere uitgangspunten komt, dat er in dit proces niet écht onderzocht en onderbouwd wordt (bijvoorbeeld die 9.000 autobewegingen per dag) en dat de keuzes in dit proces niet stroken met het beleid van de gemeente zelf, of met landelijk beleid (wat een integrale afweging voorschrijft).

Het gemeentelijk beleid is: het prioriteren van fietsers en voetgangers op zoveel mogelijk plekken, het stimuleren van lichaamsbeweging, het prioriteren van gezondheid en het behouden van zoveel mogelijk gezonde bomen in de stad. Wij vinden dat de meerkosten van het voorbelasten aan de oostzijde afgewogen moeten worden tegen de opbrengsten voor gezondheid, ecologie, veiligheid (in de ogen van bewoners is alternatief vier veiliger) en esthetiek van alternatief vier, ten opzichte van het huidige ontwerp.

Wat ons betreft blijft de conclusie dat die meerkosten vanuit integraal perspectief wegvallen, en dat de weg ontworpen moet worden vanuit behoud van bomen en met prioriteit voor fietsers en voetgangers, in plaats van gemotoriseerd verkeer. Nu wij erkenning hebben van de verkeerskundigen van de gemeente, dat veiligheid geen argument is, is de weg vrij voor het college van B&W om het advies van de bestuurscommissie op te volgen en onze stad een mooie, groene, veilige Korte Muiderweg te geven waar wij dagelijks van zullen genieten.

We roepen B&W dan ook op om de ruimte die ze krijgen van de verkeerskundigen rondom veiligheid te gebruiken en daarmee te gaan voor een integraal ontwerp waarbij recreatie, woonplezier en veiligheid samen gaan. Wij hebben ons best gedaan en hopen op een goede uitkomst.

Met optimistische groet, Actiegroep Behoud Bomen Muiderweg

Foto: WeesperNieuws Tekst: Riz Jongerius

2024-09-18

Weespernieuws 23 febr 2024: Er wordt gewerkt aan motie om zoveel mogelijk bomen Korte Muiderweg te behouden

Momenteel wordt achter de schermen van de gemeenteraad gekeken of een motie, waarin wordt gepleit om zoveel mogelijk bomen te behouden langs de Korte Muiderweg, haalbaar is. Deze kan dan woensdag 28 februari tijdens de gemeenteraadsvergadering worden ingediend.

Het initiatief voor de motie is afkomstig van Marc Emmerik van de Partij voor de Dieren, die in deze optrekt met de PvdA en het CDA.

+Read more...

De drie partijen opteren ervoor om bij de geplande reconstructie van de Korte Muiderweg de variant te gebruiken waarbij zowel links als rechts van de weg een fietspad komt, in plaats van het plan van de GEM Bloemendalerpolder om aan de kant van Weespersuis één breed fietspad aan te leggen.

Deze optie, bedacht door de actiegroep Behoud Bomen Muiderweg, zou tot gevolg hebben dat er zoveel mogelijk van de 68 populieren langs de Korte Muiderweg kunnen worden gespaard. Zoals bekend moeten bij het plan van de GEM meer bomen worden gekapt. Voor 57 van de 68 populieren is een kapvergunning aangevraagd. Hierbij houdt de GEM een slag om de arm of alle 57 bomen inderdaad gekapt worden, maar je kunt de vergunning beter maar binnen hebben, is haar opvatting.

Gewillig oor

Emmerik, een verklaard voorstander van het behoud van zoveel mogelijk natuur, vond bij het CDA en PvdA een gewillig oor om de wethouder te vermurwen het alternatief met twee fietspaden over te nemen. Dat wil echter niet zeggen dat de kogel door de kerk is en de motie er komt. “De voorjaarsvakantie zit het een en ander een beetje in de weg. Maandag praten we er verder over en dan gaan we zien of de motie kan worden ingediend”, laat Bert Keesman weten. Keesman is fractievertegenwoordiger van de PvdA in de commissie Ruimtelijke Ordening, is Weesper en heeft onder andere in WeesperNieuws laten weten dat hij, als er een mogelijkheid is om zoveel mogelijk bomen te behouden, daar voor wil gaan.

In de gemeenteraad

Woensdag komen de bomen aan de orde in de gemeenteraad, met dank aan Emmerik. Hij heeft gevraagd dit onderwerp met spoed te behandelen. De reden is voor hem het gegeven dat de bestuurscommissie stadsgebied Weesp dinsdag 27 februari, de dag voordat de gemeenteraad van Amsterdam bij elkaar komt, ‘naar alle waarschijnlijkheid het definitieve ontwerp vaststelt.’ Waar dat op is gebaseerd is niet helder, want de Korte Muiderweg staat tot nu toe niet op de agenda van de bestuurscommissie voor dinsdag aanstaande.

Er wordt onvoldoende gekeken naar de alternatieve

Emmerik refereert hierbij aan de actiegroep: “Volgens de actiegroep wordt er onvoldoende gekeken naar de alternatieven en is er in het algemeen onvoldoende mogelijkheid tot participatie geweest. Ook is er sprake van een nieuw alternatief van de actiegroep, dat mogelijk uitkomst biedt.

De Partij voor de Dieren wil graag met de commissie RO in gesprek om zoveel mogelijk bomen langs de Korte Muiderweg te behouden. Commissie Ruimtelijk Ordening is hiervoor de meest geschikte commissie omdat het in dezen gaat om een gebiedsontwikkeling”, geeft hij als reden op voor de gewenste bloedspoed.

Inmiddels is de actiegroep Behoud Bomen Muiderweg de schrik om het hart geslagen want de aangevraagde kapvergunning is opeens een stuk verder gekomen. Volgens de actiegroep was de kapvergunning in eerste instantie niet in behandeling genomen omdat aanvrager GEM Bloemendalerpolder niet de eigenaar is van de bomen en dat is een vereiste om bomen te kunnen kappen.

Verzuim Van Dantzig

Wethouder Van Dantzig van Ruimtelijke Ordening heeft volgens de actiegroep recent in een commissievergadering laten weten dat er geen bomen gekapt zullen worden zolang er geen definitief ontwerp is, maar hij zou hebben verzuimd om dit door te geven aan Verkeer en Ruimtelijke Ordening (V&OR) binnen de gemeente en daarom is deze week de machtiging aan de GEM afgegeven om de kapvergunning aan te vragen.

Tijdens de vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening op 7 februari pleitten Sara Oomen namens de actiegroep en tevens namens ruim 1800 Weespers die de petitie om de bomen te behouden hebben ondertekend en Marc Postma op persoonlijke titel voor behoud van zoveel mogelijk bomen. Oomen zei daarbij dat het er wel op lijkt dat bomen aan de Korte Muiderweg minder waard lijken dan bomen in de grachtengordel en liet weten dat er geen participatie heeft plaatsgevonden. Ze veegde de vloer aan met de werkwijze van de GEM Bloemendalerpolder, die volgens haar argumenten van bezorgde bewoners achteloos wegschuift. “Wij hebben u nodig in Weesp”, deed ze daarbij een appèl op de commissieleden.

2024-02-29