U, de petitionaris
20230513 170927

Losloopgebied voor honden in Schoorls duin en periode aanlijnplicht inkorten

534 ondertekeningen

Wij vragen aan Staatsbosbeheer om mensen met honden, tegemoet te komen in hun behoefte aan een losloopgebied, voor het hele jaar rond.

Daaraan nog toegevoegd; de aanlijnplicht af te stemmen op de eigenlijke duur van het broedseizoen van 15 maart tot 15 juni, zoals landelijk bepaald en in Bergen.

Petitie

Wij

hondenbezitters vragen een wandelgebied in Schoorls duin waar men welkom is met een loslopende hond.

 

constateren dat:

  • dat er een losloopgebied ontbreekt, waar honden met hun begeleiders het hele jaar door vrij kunnen wandelen
  • dat het broedseizoen en de aanlijnplicht in het Schoorls duin afwijkt van de landelijke periode, zonder aanwijsbare reden
  • dat we ons met name in het voorjaar en in de zomer nogal beknot voelen in onze vrijheid, omdat er weinig plekken in de buurt overblijven waar je ontspannen met een loslopende hond kunt wandelen

 

en verzoeken

  • Staatsbosbeheer ons nu te horen en ook tegemoet te komen naar de behoefte die er is: een losloopgebied voor honden
  • gun ons die ruimte en vrijheid ook, samen met andere recreanten
  • op een daarvoor geschikte wandelroute waar minimaal overlast optreedt voor overige bezoekers, vogels en andere dieren
  • ook de aanlijnplicht verkorten en af te stemmen op de duur van het broedseizoen, de landelijke richtlijn en in bijvoorbeeld Bergen

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
natuurbeheerder 
Petitieloket:
Einddatum:
02-03-2024 
Petitionaris:
Nel van Rheenen / Jeanine de Vos 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Afwijzing verzoek losloopgebied door Staatsbosbeheer.

Lieve mensen,

Er is helaas geen goed nieuws te melden omtrent dit onderwerp en deze petitie.

Na een gesprek met de boswachters, is duidelijk geworden dat men niet openstaat om een losloopgebied toe te wijzen. Meerdere opties zijn aangedragen, maar het besluit leek al vast te liggen. De argumenten gaan vooral over en om natuurbehoud en bescherming van alles wat er in het duin leeft. Honden en hun eigenaren dienen dus ingeperkt te blijven en passen helemaal niet in dat plaatje en vooral niet tijdens het broedseizoen.

+Lees meer...

Het laatste is ook goed voor te stellen, maar men vergeet de dringende behoefte van een ander "stuk" natuur. Van mensen en hun huisdieren uit de buurt en ook uit het buitenland, die juist in het voorjaar en de zomer een stuk vrijheid willen beleven in het duin én dat het om een dagelijks terugkerende behoefte gaat! Onbelangrijk, ondergeschikt? Alle ruimte voor "de Natuur" en inperking van een ander natuurlijk gegeven!

Is dit een vasthouden aan regelgeving, omdat die macht er? Daar lijkt het wel op en dat tekent zich ook op andere gebieden af. Gelijk, ongelijk.......waarom niet serieus samen zoeken naar een mogelijkheid? Omdat de duinen en het bos voor en van ons Allemaal is en geen privébezit. Het mag en moet beschermt worden, tegelijkertijd hebben we de natuur hard nodig om ons hart aan op te kunnen halen. Een doorverwijzen naar de Gemeente met onze aanvraag, biedt weinig perspectief en voelt dan toch als afgescheept worden en daarmee is voor dit moment de kous af lijkt.

Dank aan iedereen die onze petitie heeft getekend en ondersteund!

10-01-2024