U, de petitionaris
Chimps artis met namen kopi%c3%abren %281%29

Laat de chimpansees thuis in ARTIS blijven

1.425 ondertekeningen

In English

ARTIS wil haar chimpansees verhuizen naar India. Wij willen dit voorkomen! De chimpansees zijn al 50 jaar thuis in ARTIS. Verhuizen naar India schaadt hun welzijn en gezondheid. Chimpansees zijn bewuste mensapen, onze naaste verwanten. Weghalen uit hun vertrouwde omgeving, betekent een cultuurshock!

Bij voorbaat dank, namens de chimpansees.

Waarom is dit onbegrijpelijk? (pdf)

Petitie

Wij

Trouwe ARTIS-bezoekers en dierenliefhebbers

 

constateren

 • Dat Aziatische dierentuinen bekend staan om weinig dierkennis.
 • ARTIS kiest kostenbesparing boven dierenwelzijn.
 • Het chimpanseeverblijf vernieuwen kost geld.
 • Dat de ARTIS -chimpansees volgens de EU-regels (EEP) geen nakomelingen meer mogen krijgen, maakt hen minder gewenst.
 • ARTIS wil haar chimpansees verhuizen tegen het belang van de mensapen in.
 • Chimpansees gaan diepe vriendschapsbanden aan, ook met mensen.
 • India betekent voor deze chimpansees een mega cultuurshock en het verlies van alles wat vertrouwd is...
 • Deze verhuizing veroorzaakt onnodig leed. ARTIS is hun thuis en hun veilige haven!

 

en verzoeken

 • ARTIS de verhuisplannen van de chimpanseegroep te stoppen.
 • Goed voor haar trouwe chimpanseefamilie te zorgen, door een geschikte oplossing te vinden binnen ARTIS: zoals een vernieuwd chimpanseeverblijf met uitbouw.
 • Te denken in mogelijkheden! Er kan de hoogte in gebouwd worden. Waar een wil is, is een weg!
 • ARTIS behoudt haar zeer geliefde mensapen en daarmee haar goede naam!

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
natuurbeheerder 
Petitieloket:
Einddatum:
21-09-2023 
Petitionaris:
E. Schagen / R. Vermeersen / E. van Strien / i.Lamberta/ C.Dembinski/ D.van Leeuwen 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Extra Informatie Petitie "Laat de chimpansees thuis in Artis blijven!"

“Laat de chimpansees thuis in Artis blijven!”

Wij vinden het onbegrijpelijk dat ARTIS het over haar hart kan verkrijgen om haar chimpansees, die Artis al 50 jaar dienen, weg te sturen! > Naar India! Deze bijzondere mensapen, onze meest naaste verwanten, moeten nu er minder toekomst in ze zit, dan maar vertrekken. Ons inziens zet Artis economische belangen en de makkelijkste weg, boven het welzijn en de gezondheid van haar chimpansees.

ARTIS zal een mooi verhaal neerzetten, zoals dat er keuzes gemaakt moeten worden ivm ruimtegebrek, dat deze dierentuin in India in een groene omgeving ligt en de chimpansees daar een groot verblijf gaan krijgen, veel beter als datgene wat ARTIS haar chimpanseegroep zelf nog kan bieden.

+Lees meer...

Maar ruimte alleen is niet voldoende tbv het welzijn voor deze intelligente apen.

De realiteit bij een verhuizing (naar India/Azië) is helaas wat minder mooi, dan zal worden voorgespiegeld.

 • Dierentuinen in Azië staan bekend om het gebrek aan dierkennis en een slecht populatiebeheer. De uitgekozen dierentuin, het “Parkar Patal Zoological Park” in India heeft al 3 jaar maar 1 giraf, 1 zebra en 1 wolf.
 • Deze dierentuin, heeft net als alle Aziatische tuinen geen enkele ervaring in omgang met chimpansees. Dit is een vak apart. De decennia lange ervaring die Artis en andere Nederlandse dierentuinen hebben opgedaan met de verzorging van chimpansees (en de vele fouten die daarbij ook gemaakt zijn) kun je niet in een paar weken of maanden overdragen. Er zullen onvermijdelijk fouten gemaakt worden.

Er zijn daarnaast nog verschillende extra risico factoren;

Chimpansees zijn zeer bewust en intelligent, ze kunnen vooruit denken en plannen maken.
- Wat als ze ontsnappen? Een chimpansee ontsnapping kan heel heftig zijn, hoe gaat deze dierentuin daar mee om? - Hoe gaan de chimpansees reageren op dodelijke slangen? - Hoe gaan ze reageren op de stress van de verhuizing en de onbekende plek?

Het zal sowieso een gigantische cultuurshock opleveren. Maar komen ze daar ooit nog overheen? De ene chimpansee zal er beter mee kunnen omgaan dan de andere. Ook is bekend dat er verschillende chimpansees in de Artis groep zijn met een kwetsbare gezondheid, waaronder hartproblemen. De medische kennis in Azië zal best kundig zijn, maar wat zon grote lading stress hier bovenop aanricht, valt helaas niet te overzien...

Met al deze risicofactoren, is de kans zeker aanwezig, dat een paar chimpansee individuen deze verhuizing of de eerste 2 jaar daarna, niet gaan overleven. Daarnaast is het oudste vrouwtje van de groep, Margot, met haar 52 jaar zeer waarschijnlijk te kwetsbaar om deze verhuizing aan te kunnen vanwege haar gezondheid. Zij zal dan vooraf en voortijdig geëuthanaseerd moeten worden.

Met alle respect naar Artis, maar wij vinden de keuze voor een verhuizing van haar chimpanseegroep daarom niet te begrijpen!.

Net als mensen, zijn chimpansees sterk gericht op relaties. Ze herkennen elkaars bloedverwantschap. Zelfs bij het bereiken van de volwassen leeftijd, blijven familieleden elkaar steunen. Chimpansees zijn zeer intelligent en zelfbewust en ze onderhouden diepgaande vriendschappen, ook met hun verzorgers. Het kunnen vertrouwen van de ander is uiterst belangrijk binnen de chimpansee cultuur!

De werkelijke redenen dat ARTIS afstand wil doen van de chimpansee groep heeft te maken met;

 • Dat het chimpanseeverblijf nodig gerenoveerd moet worden en het kostenplaatje daarvan.

 • De tweede reden is dat het Europese Chimpansee stamboek (EEP) heeft bepaald, dat Europese dierentuinen alleen mogen fokken met chimpansees van dezelfde ondersoort. En alleen met de West-Afrikaanse variant.

Naar onze mening is deze regel niet meer van deze tijd. Chimpansees zijn met uitsterven bedreigd en de verschillen zijn nihil. Het is een onnodige regel (die alleen in Europa geldt) en die veel leed met zich meebrengt. Namelijk, nog 13 andere Europese dierentuinen willen vanwege die beperkende fokregel van hun chimpansees af. (>> Teken S.V.P daarom ook de EEP petitie!! Link > Zie onderaan.

De chimpansee groep uit Artis mag door deze regel daarom geen nakomelingen meer krijgen. Sindsdien is het houden van deze chimpansees voor ARTIS minder aantrekkelijk geworden.
Wij vinden dat Artis desalniettemin een verantwoordelijkheid heeft in de verzorging van deze zelfbewuste mensapen en dit niet zomaar kan afschepen. Deze chimpansees zijn volledig ingebed in onze westerse cultuur en gewend aan een leven in Artis. Dat is hun thuis en hun veilige haven.

Wanneer Artis haar chimpansees naar India gaat over verhuizen zullen zij gedwongen een volledige cultuurshock ondergaan. Geen vertrouwde verzorgers meer, een andere taal die ze niet begrijpen, massa’s mensen met een andere cultuur en een andere visie t.o.v. mensapen, zal ze veel stress geven.
Chimpansees zijn zelfbewuste, gevoelige mensapen die zich zeker achtergelaten zullen gaan voelen. Niet begrijpend waarom ze daar zijn en niet op hun vertrouwde plek in Artis.

Dit leed is ons inziens moreel onaanvaardbaar en moet ten alle tijden worden voorkomen!
Daarom verzoeken wij u, om massaal deze petitie te ondertekenen!

Alvast bedankt!
Namens de chimpansees

27-06-2023