U, de petitionaris

Kinderopvang in de boeien door de Wet IKK

1.030 ondertekeningen

De overheid heeft ons, werknemers en werkgevers in de kinderopvang, in de boeien geslagen met de invoering en uitvoering van de wet IKK. Wat een waardevolle toevoeging aan de kwaliteit leek te zijn van achter het bureau blijkt in de praktijk een gevangen neming van werknemers en werkgevers. Alsof dat nog niet genoeg is worden opleidingseisen aangescherpt, wordt er geen eenduidig beleid gevoerd op handhaving en vindt het allerbelangrijkste niet plaats: de DIALOOG! Van bovenaf ervaart de kinderopvang een constante druk op het gebied van regelgeving. In plaats van het verbeteren van de kwaliteit van kinderopvang wordt er een totale afbreuk gedaan aan de kwaliteit van kinderopvang. En zeg nou zelf: wat is kwaliteit? Waar hier voorheen ruimte was voor een open dialoog, hangt nu constant de vraag hoe de inspecteur ons kinderdagverblijf gaat keuren als het zwaard van Damocles boven ons hoofd.

Petitie

Wij

werknemers en werkgevers uit de kinderopvang

 

constateren

 • dat de overheid en 'Branche Kinderopvang' de plank totaal hebben misgeslagen met het invoeren van de wet IKK.

 • er treedt eerder minder dan meer kwaliteitsverbetering op.

 • Werken in de kinderopvang doe je niet zomaar, dit doe je wanneer je hart bij de kinderen ligt. Alles wat in de kinderopvang gedaan wordt is in het belang van de kinderen. Daarom werken al veel kinderopvangorganisaties met coaches en beleidsmedewerkers.

 • Door nieuwe opleidingseisen gesteld voldoet je coach of beleidsmedewerker niet meer, moet omgeschoold worden. Alleen EVC trajecten hebben nog geen idee hoe ze dit moeten doen; de opleidingstrajecten zijn er nog niet klaar voor

 • Op diverse voorlichtingsbijeenkomsten van de GHOR (de landelijke aansturing van de GGD) wordt gepretendeerd dat we met de inspecteurs de dialoog aan kunnen gaan. Echter tot op heden zijn

 • Inspecties zijn een eenzijdige gebeurtenis waarbij de inspecteur met de gevreesde afvinklijst komt. Op diverse voorlichtingsbijeenkomsten van de GHOR (de landelijke aansturing van de GGD) wordt gepretendeerd dat we met de inspecteurs de dialoog aan kunnen gaan. Waar is de ruimte voor eigen inbreng of interpretatie gebleven?

 • Iedere regio heeft zijn eigen inspectie trucje en ook de handhaving verloopt compleet anders. Waar de ene organisatie eraf komt met een waarschuwing ontvangt de andere organisatie een enorme, buiten-proportionele, boete.

 • De druk is door de Wet IKK op medewerkers enorm verhoogd en dit kunnen we niet met een salarisverhoging goed maken. De drie uursregeling draagt bij aan deze verhoogde druk. Wanneer een medewerker eigenlijk een kind nog een flesje wil geven maar dit in zijn/haar pauzeblok valt is hij/zij VERPLICHT om met pauze te gaan. Gaat hij/zij niet met pauze dan is een organisatie in overtreding. De kinderopvang vindt deze maatregel in deze vorm totaal niet bijdragen aan de kwaliteit. De gevolgen van deze maatregel gaan zelfs ten koste van de kwaliteit.

 • De BKR en het vaste gezichten-criterium zorgen ook voor een verlaging van de kwaliteit. Halsbrekende toeren worden er uitgehaald om er maar voor te zorgen dat de groep voldoet aan het vaste gezichten criterium. Werknemers durven geen vakantie meer aan te vragen want “hoe moet dit dan met de vaste gezichten”. Ouders ontvangen erg veel mail over wie er nu weer het vaste gezicht is. We begrijpen de bedoeling en werkten allemaal al zo, maar in deze vaste constructie komt het niet ten goede aan de kwaliteit zoals het bedoeld is.

 • Het invoeren van vier pedagogisch medewerkers in plaats van drie pedagogisch medewerkers in dezelfde ruimte zorgt ervoor dat veel organisaties er bewust voor kiezen geen stagiaire meer in te zetten op deze momenten.

 • Met vijf volwassenen (eigenlijk al met vier) en twaalf kinderen tussen de nul en twee jaar leg je een enorme druk op de groep. Op veel momenten liggen van de twaalf kinderen een aantal te slapen wat er automatisch voor zorgt dat er meer ruimte is om met de andere kinderen een activiteit te doen.

 • Wat echt zou helpen is bijvoorbeeld ruimte voor een groepshulp waardoor pedagogisch medewerkers echt met pedagogische zorg bezig kunnen zijn. Echter door de invoering van de vierde pedagogisch medewerker is het budget al te klein.

 • Een laatste constatering is dat de overheid enorm geblunderd heeft met het doorberekenen van de kostprijs. Wij als werkgevers en ondernemers wisten vanaf dag één dat dit een te grote aanslag zou zijn op de begroting en hebben keuzes moeten maken die wij niet ten goede van de kwaliteit achten.

 • Mensen die in de kinderopvang werken doen dit vanuit hun hart. Door de veelzijdigheid in het opleidingsaanbod hadden wij een unieke pot met kennis en ervaring op allerlei vakgebieden. Dit maakte ook de kwaliteit van de kinderopvangmedewerkers. Echter per 1 september is het opleidingsaanbod teruggeschroefd en is, mede hierdoor, de personeelsmarkt zo gekrompen dat het moeilijk is om nieuwe medewerkers te vinden. Sommige kinderopvanglocaties hebben al hun deuren moeten sluiten door het personeelstekort. Dit kan niet de bedoeling zijn.

 

en verzoeken

 • Wij verzoeken u bovenstaand besluit terug te draaien.

 • Wij verzoeken u uw controlerende en uitvoerende organen te handhaven op een uniforme uitvoering van het beleid.

 • Waar er geschreven wordt dat er ruimte is voor dialoog dient die er ook te zijn.

 • Wij verzoeken u onderzoek uit te voeren naar de feitelijke waarde van de inzet van een extra pedagogisch medewerker. Wordt het doel gehaald of kan het doel ook gehaald worden met de inzet van een groepshulp? Laat organisaties hier zelf een keuze in maken.

 • Wij verzoeken u de richtlijn van de drie uursregeling en het vaste gezichten criterium te heroverwegen en te beschrijven zodat het voor de GGD duidelijk is wat het uniforme beleid hier in is. Laat gemeentes hierin niet afwijken en kijk naar de uitzonderingen. Deze maken of breken de pedagogische kwaliteit.

 • Wij, werknemers en werkgevers van de kinderopvang, hebben alles over voor de beste kwaliteit van de opvang. Wij verdienen hier ook uw vertrouwen, in plaats van extra strakke handboeien.

 • Bovenal verzoeken wij u ons het vertrouwen weer terug te geven zodat we beter maatwerk kunnen leveren en dus ook een hogere kwaliteit!

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
17-08-2019 
Petitionaris:
Natascha van der Post 
Organisatie:
Kinderopvang IN Kleur 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Ministerie SZW

Vandaag heb ik een bericht gestuurd naar het ministerie van SZW om aandacht te vragen voor de 1000 ondertekeningen van onze petitie. Personeelstekort, hoe komt dat toch? Problemen om je planningen rond te kijken, hoe komt dat toch....

17-06-2019

Al bijna 800 keer getekend

De wet IKK leeft. Dat blijkt uit het aantal ondertekeningen van deze petitie.

+Lees meer...

Ik heb inmiddels de directeur van branche Kinderopvang een mail gestuurd met de vraag of zij bereid is om opnieuw om de tafel te gaan met een aantal beleidsmakers

30-04-2019