U, de petitionaris
Img 3940 mab  2

Kap minder bomen bij het Bredius

545 ondertekeningen

Aan de Zaanstraat ligt een groene strook die het Brediusbad afschermt. 39 Grote bomen zouden wegmoeten rond een bouwproject en fietsstraat. Daaronder Zilveresdoorns van 70 jaar oud. Protest heeft een fraaie Ruwe Berk gered. Met de petitie willen buurtbewoners meer bomen behouden, minstens zeven.

Petitie

Wij

Bewoners van Amsterdam-Westerpark, met name de Spaarndammerbuurt en Houthavens

 

constateren

  • Dat herplant van 23 bomen tegenover 38 gekapte wat mager oogt in een stad die groen wil zijn.
  • Dat in drie jaar tot 1 km rond Bredius al ruim 110 oudere bomen gekapt zijn.
  • Bomen in deze vergunning wel zwaarder mogen tellen.
  • Dat het projectteam in informatie boomkwaliteit heeft ondergewaardeerd. Voor omwonenden en raadsleden: “ Vijftien bomen (...) niet meer levensvatbaar ”.
  • Er zijn in feite maar zes bomen met minder dan vijf jaar toekomst.

 

en verzoeken

  • bestaande, oudere, gezonde bomen in te passen in de nieuwe parkeerstrook.
  • te erkennen dat de Zilveresdoorns markant staan bij de Zaanhof-poorten en daarom een prognose van minder van 15 jaar niet leidend te maken.
  • De gezonde Es uit 1953 te ontzien. Die schermt het zwembad af.
  • Eigen beloftes in Stadsdeel West op te volgen: gefaseerde kaprondes, een boomvriendelijk ontwerp en het oordeel vragen aan een ruime kring omwonenden

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Amsterdam 
Petitieloket:
Einddatum:
03-10-2021 
Status:
Gesloten 
Petitionaris:
Martin ABMA 
Organisatie:
13 auteurs van bezwaarschriften tegen deze kapvergunning 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

West start omstreden bomenkap

[20-02-22] Op het Brediusveld in de Spaarndammerbuurt zullen eerdaags twintig oudere en 50 jonge bomen weggehaald worden. Ophogen is nog niet aan de orde.

+Lees meer...

En in principe is langs de Zaanstraat later de tweede fase kap gepland. Voor een doorgang sneuvelen er nu wel een paar. Bewoners willen in het hele plan nog minstens zes oude bomen behouden, waaronder enkele van 70 jaar oud. (..) “Minder kappen kan op Bredius” is een petitie met 627 handtekeningen die eind oktober 2021 in SDC West is overhandigd aan stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst (D66). Haar eigen fractie en die van Groen Links en PvdA toonden sympathie bezochten de plek en volgen de zaak scherp. Er zijn twee belemmeringen. Bouwrijp maken betekent vrijwel altijd: kaal opleveren. En verder wordt een kapvergunning door bestuurders snel opgevat als een kapverplichting. Maatwerk is dus een kwestie van politieke wil. (..) De petitiegroep publiceert op de webpagina “Bomenpracht Westerpark” [ www.facebook.com/BomenBredius ] . Emailadres van petitiegroep [ bomenpracht@nevenloop.nl ] , Martin Abma

21-02-2022

Stadsdeel West ontvangt in vergadering petitie

De kapvergunning is gewijzigd rond een beeldbepalende berk. Langs de Zaanstraat blijven alle bomen staan tot een nieuw stratenplan getekend is volgend jaar.

+Lees meer...

Maar deze herfst begint in principe het bouwrijp maken van de grond voor een nieuw huizenblok. De grens tussen straat en bouwzone blijkt gewijzigd. Dat is link en we willen dat een paar bomen uitgezonderd worden van deze wijziging. lees verder op FB/BomenBredius over overhandiging op 26 oktober

16-10-2021

-03-10-21 De digitale versie van deze petitie sluit, maar..

In de buurt loopt ook tot de vierde een papieren versie. De samengevoegde resultaten worden op dinsdag 19 oktober gepresenteerd in de SDC West in Amsterdam.

+Lees meer...

Op die bijeenkomst worden naar verwachting ook vragen beantwoord over deze kwestie die SDC-leden komende week willen stellen over onze verzoeken. De petitie heeft nu al serieuze aandacht dus

03-10-2021