You, the petitioner
Button houtonderwijs op universiteiten terug!

Breng houtonderwijs op universiteiten terug

577 signatures

Ons bodemarchief is rijk aan waterverzadigd hout: constructies, gebruiksvoorwerpen en fossiele landschappen. Kennis van hout is essentieel voor de omgang met houtvondsten en om deze informatiebron optimaal te benutten, maar dit krijg je niet meer mee vanuit een universitaire opleiding archeologie!

Petition

We

Houtspecialisten, studenten, docenten, onderzoekers, archeologen, vrijwilligers, musea & overheden.

 

observe

  • Er wordt heel veel hout opgegraven, maar omdat er al jaren geen archeologisch houtonderwijs meer wordt gegeven, zien we de basiskennis van archeologen in het veld achteruit gaan.
  • Het aantal houtspecialisten is bovendien klein.
  • Verjonging binnen het vakgebied vindt nauwelijks plaats, omdat studenten zich niet meer kunnen specialiseren.
  • Als niet wordt ingegrepen, verdwijnt het vakgebied en daarmee ook een groot deel van het archeologische verhaal.

 

and request

Houtonderwijs moet terug op de universiteiten, gegeven door experts. Elke student moet na een studie archeologie basiskennis hebben van archeologisch hout en van de correcte omgang met dit kwetsbare erfgoed en moet zich kunnen specialiseren in houtanatomie, dateringsmethoden en bewerkingssporen. Wij vragen de commissie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap om steun om houtonderwijs weer een structureel onderdeel te maken van de universitaire opleiding.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Staatssecretaris 
Petition desk:
Closing date:
2023-09-14 
Lead petitioner:
Silke Lange 
Organisation:
Stichting WOODAN, Nieuwe Blekerstraat 47, 9718 EE GRONINGEN 

History

Signatures

Updates

Onze petitie op de Reuvensdagen in Breda

Afgelopen donderdag en vrijdag stonden we met de petitie HOUT! op de Reuvensdagen in het mooie Breda. Dankzij een plaatsje in het programmaonderdeel "Leven langs de Nedergermaanse Limes" konden we onze actieposter ook mondeling toelichten.

+Read more...

We hebben levendige discussies gehad bij onze poster en er hebben al heel veel mensen getekend. Dank daarvoor!

U zou ons nog meer kunnen helpen door de petitie verder te verspreiden, zodat iedereen in het archeologische werkveld en aanverwante velden zoals de bouw, museumwereld en natuurbescherming ervan hoort.

2022-11-21