U, de petitionaris
Button houtonderwijs op universiteiten terug!

Breng houtonderwijs op universiteiten terug

622 ondertekeningen

Ons bodemarchief is rijk aan waterverzadigd hout: constructies, gebruiksvoorwerpen en fossiele landschappen. Kennis van hout is essentieel voor de omgang met houtvondsten en om deze informatiebron optimaal te benutten, maar dit krijg je niet meer mee vanuit een universitaire opleiding archeologie!

Petitie

Wij

Houtspecialisten, studenten, docenten, onderzoekers, archeologen, vrijwilligers, musea & overheden.

 

constateren

  • Er wordt heel veel hout opgegraven, maar omdat er al jaren geen archeologisch houtonderwijs meer wordt gegeven, zien we de basiskennis van archeologen in het veld achteruit gaan.
  • Het aantal houtspecialisten is bovendien klein.
  • Verjonging binnen het vakgebied vindt nauwelijks plaats, omdat studenten zich niet meer kunnen specialiseren.
  • Als niet wordt ingegrepen, verdwijnt het vakgebied en daarmee ook een groot deel van het archeologische verhaal.

 

en verzoeken

Houtonderwijs moet terug op de universiteiten, gegeven door experts. Elke student moet na een studie archeologie basiskennis hebben van archeologisch hout en van de correcte omgang met dit kwetsbare erfgoed en moet zich kunnen specialiseren in houtanatomie, dateringsmethoden en bewerkingssporen. Wij vragen de commissie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap om steun om houtonderwijs weer een structureel onderdeel te maken van de universitaire opleiding.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Staatssecretaris 
Petitieloket:
Einddatum:
14-09-2023 
Petitionaris:
Silke Lange 
Organisatie:
Stichting WOODAN, Nieuwe Blekerstraat 47, 9718 EE GRONINGEN 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Onze petitie op de Reuvensdagen in Breda

Afgelopen donderdag en vrijdag stonden we met de petitie HOUT! op de Reuvensdagen in het mooie Breda. Dankzij een plaatsje in het programmaonderdeel "Leven langs de Nedergermaanse Limes" konden we onze actieposter ook mondeling toelichten.

+Lees meer...

We hebben levendige discussies gehad bij onze poster en er hebben al heel veel mensen getekend. Dank daarvoor!

U zou ons nog meer kunnen helpen door de petitie verder te verspreiden, zodat iedereen in het archeologische werkveld en aanverwante velden zoals de bouw, museumwereld en natuurbescherming ervan hoort.

21-11-2022