Rond het Walkartpark zijn 15 lunch-koffietentjes en 24 restaurants. Er is een Bestemmingsplan-wijziging nodig om in het park een nieuw horecapand te bouwen. Daarvoor gaan gezonde bomen en struiken gekapt worden. De gemeente wil hier een horecapand van 100m2 en een terras van 200m2 laten bouwen. Het bouwvlak is 1400m2.
Omwonenden en ondernemers rond het park: 1e Hogeweg, Slotlaan, Kerkweg, Walkartweg en Van Gheselhof
Dit niet op het spel zetten door nog meer te bouwen, de bestemmingsplanwijziging te stoppen en het Walkartpark te behouden als groene long voor Zeist.
De gemeente Zeist start in 2020 een nieuwe bestemmingsplanwijzigingsprocedure voor het Walkartpark. Eveneens worden er kritische vragen gesteld aan het college Zeist m.b.t.
onmogelijke winstgevendheid van de exploitatie na 3 jaar, hoge erfpacht, eventueel faillisement en daarna doorverkoop van de curator aan een ongewenste exploitant of als dat niet lukt leegstand in het Walkartpark
https://www.nieuwsbode-zeist.nl/reader/61453/1189336/waar-gebeurd-in-zeist-van-vreemde-nesten-vrij Waar gebeurd? In Zeist! 'van vreemde nesten vrij' Zeist - In zo'n gemeente wil je wonen. In de laatste Raadsvergadering vóór het zomerreces nam de gemeente een even uniek als voorbeeldig besluit.
Het was in zekere zin hoge nood (zoals ook elders in bosrijk Nederland), maar de redding was nabij, zomaar ineens. Rupsje, nu genoeg! Een aantal invloedrijke mensen van de gemeente Zeist organiseerden een team van eiken processierups-bestrijders, dat mensen in record tempo opleidde, inschreef bij KVK en voorzag van het nodige materieel en werkvergunning. En een plan de campagne. Dit strijdvaardige team maakte vóór het eind van 2019 heel Zeist: openbare ruimten, parken, straten, maar ook, tegen geringe kosten, particuliere tuinen die zich hadden aangemeld, systematisch van vreemde nesten vrij. Nabehandeling en verder boomonderhoud inbegrepen. Een rotwerk om te doen, maar de teamgeest was groot en de kwaliteit ongeëvenaard goed. Wat een verbluffend resultaat. Een voorbeeld voor andere regio's. Hoe kon men dat ineens zo voortvarend aanpakken, daar in Zeist? Dat zit zo: Er was geld gereserveerd voor horeca in het Walkartpark, maar dat was, gezien de vele restaurants en koffietentjes in de nabije omtrek en de vele bezwaren van omwonenden niet langer een doelmatige besteding. Dus kon er voor de rupsencalamiteit geld worden vrijgemaakt. Zodoende was de gemeente ook nog eens van een valkuil en allergie bevrijd. F.D. Wirtz.
Het Walkartpark is een Rijksmonument. Voor aantasting van een monument is een monumentenvergunning nodig.
In de toelichting (zie op ruimteplannen.nl NL.IMRO.0355.BPWalkartpark-OW01) zijn de regels, toelichting te vinden) wordt gezegd dat die t.z.t. bij de omgevingsvergunning voor bouwen zal worden aangevraagd. Is voor de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan onderzocht en onderbouwd dat die vergunning kan worden verleend? Reactie van de gemeente is dat er contact is geweest met de gemeentelijke welstand/monumentencommissie. Maar er is geen monumentenvergunning aangevraagd. Deze voorgenomen bestemmingsplanwijziging ondermijnt mogelijk de monumentale status van het park. De lokatie van het voorgenomen horecapand, (zie boven aan deze petitie op het kaartje; het bouwvlak) in het centrum van het park, zal daardoor mogelijk zijn monumentale status verliezen.