U, de petitionaris
Geen gif in de lek

Geen gif in de Lek

4.554 ondertekeningen

Chemours vervuilt onze rivieren met GenX, een PFAS. Dit is kankerverwekkend en niet afbreekbaar. Toch worden vergunningen om GenX te lozen verlengd, terwijl anderen de schade van deze vervuiling dragen. Wij roepen beleidsmakers op om GEEN nieuwe vergunningen af te geven! Teken daarom deze petitie!

Petitie

Wij

omwonenden en medestanders

 

constateren dat:

  • dat het bedrijf Chemours onze rivieren vervuilt met PFAS en GenX.
  • Deze stof is kankerverwekkend en hoopt zich op in ons milieu omdat het niet afbreekbaar is.
  • De aanwezigheid van GenX in bagger, grond(water), rivier en oppervlaktewater veroorzaakt problemen.
  • Recreatiegebieden blijken vervuild met verontreinigd slib.
  • Tuinders, waterbouwers en bouwbedrijven zitten in hun maag met verontreinigde grond die volgens de huidige normen niet meer bruikbaar is.
  • In de vergunningen is vastgelegd dat de vervuilers zelf gaan controleren of de lozingen binnen de normen blijven. Dit is een ernstig naïeve voorwaarde. De gezondheid van omwonenden is hierdoor in gevaar.
  • Daarbij worden de vergunningen nu al verleend, terwijl de veiligheidsnormen pas in 2020 bekend zijn...

 

en verzoeken

de beleidsmakers om de nieuwe vergunningen niet af te geven, omdat een milieugevaarlijke lozing geen vergunning verdient.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Provincie Zuid-Holland 
Petitieloket:
Einddatum:
06-11-2020 
Petitionaris:
Marco Goudriaan 
Organisatie:
Geen gif in de Lek 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Bron: Drinkwaterbedrijven slaan alarm, schoon drinkwater wordt duurder

,,De Europese afspraak is dat het oppervlaktewater en grondwater om drinkwater van te maken steeds schoner wordt, zodat we steeds minder hoeven te zuiveren. Maar in de praktijk gebeurt nu het tegenovergestelde.’’ (Vewin).

+Lees meer...

Er komen steeds meer chemische stoffen bij, en voor ambtenaren ontbreekt kennis en tijd om vergunningaanvragen goed te beoordelen. ,,Bij GenX ging dat mis. In het dossier over GenX stond gewoon keihard: ‘should not be allowed to enter waterways’. En toch kreeg Chemours een vergunning om het in de rivier te lozen.’’ concludeert UvA onderzoeker Pim de Voogd. De gevolgen zijn verstrekkend. Het is inmiddels zo erg dat Evides vorig jaar 47 dagen geen water uit de Maas kon innemen: Lees hier het hele artikel. En teken onze petitie 'Geen gif in de Lek'

18-02-2020

Bron: OZHZ - Vergunningverlening voor indirecte (en illegale) lozingen van Chemours

Zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) die volgens EU-milieuregels absoluut niet in het milieu terecht mogen komen, kunnen vergund toch worden geloosd?! Rijkswaterstaat en Provincie geven akkoord voor lozingen door afvalverwerker(s). Verwerker(s) moeten zelf gaan meten of lozingen binnen de vergunning blijven, en producent Chemours hoeft de vervuiling niet op te ruimen: Bekijk hier de Vergunningverlening door OZHZ.

+Lees meer...

Deze indirecte route voor giflozingen is onacceptabel! Teken daarom onze petitie 'Geen gif in de Lek'

18-02-2020

Bron: Rapport ILT - Het is onduidelijk waar GenX wordt geloosd en in welke mate

Chemours vertelt niet aan afvalverwerkers en afvaltransporteurs welke vervuilende GenX-stoffen (o.a. FRD) in het afval zitten.

+Lees meer...

Bij verwerking van het afval worden die stoffen er niet uitgehaald, concludeert Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in het onderzoek: 'Afvalstromen Chemours'.

Spreek u uit voor een beter toezicht op afvalstromen en tégen gevaarlijke vergunningen! Teken onze petitie: 'Geen gif in de Lek'

18-02-2020