U, de petitionaris
Schilder

Geen 20-urige basisbaan in de bijstand voor 85% van het minimumloon

227 ondertekeningen

De politieke leider van het CDA wil dat mensen in de bijstand , een basisbaan krijgen voor 20 uur in de week. Hun uitkering wordt dan met 15% verhoogd naar 85 % van het minimumloon.

Petitie

Wij

Degenen die een bijstandsuitkering hebben in Nederland.

 

constateren

  • De politieke leider van het CDA wil dat mensen in de bijstand , een basisbaan krijgen voor 20 uur in de week. Hun uitkering wordt dan met 15% verhoogd naar 85 % van het minimumloon.

  • De bijstandsgerechtigden moeten ondersteunende deeltijdsfuncties gaan vervullen in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs en de plantsoenendienst.

  • Het gaat om ondersteunende banen waarvoor minder opleiding nodig is. Mensen kunnen ook ingezet worden bij ploegendienst.

  • De norm van de uitkering gaat dan naar 85%, dit zorgt voor een nog grotere armoedeverval. Hoe zit het dan met de toekenning van huur en zorgtoeslag?

  • Deze maatregel verdringt het uitzicht op een betere, betaalde baan en heeft geen meerwaarde.

  • Hij wil beginnen met mensen die meer dan 2 of 3 jaar in de bijstand zitten. Dat zijn er nu 150.000 tot 200.000. En deze maatregel stopt niet bij deze groep.

  • Waarvoor is het minimumuurloon in het leven geroepen? En werkgevers kunnen ook onder het minimumurloon gaan zitten.

 

en verzoeken

De kwetsbaarste groep wordt benadeeld en de stappen die tot een maatregel kunnen worden, moeten daarom van tafel.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
09-03-2019 
Petitionaris:
Gea Kroeze 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Bijstandsplan Buma oogst bijval en kritiek

Coalitiepartner VVD is ‘voorzichtig positief’ over het plan van CDA-leider Sybrand Buma om de bijstand radicaal te hervormen. D66 is sceptisch en spreekt van een ‘prikkelend plan’. Laurens Kok 09-03-19, 13:02 Laatste update: 13:10

In plaats van dat mensen met een uitkering thuis komen te zitten, wil Buma dat zij aan de slag gaan in een ‘basisbaan’.

+Lees meer...

Hij denkt daarbij aan ondersteunende functies, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs, zegt hij vandaag in een interview. Ook het bedrijfsleven zou deze banen moeten aanbieden. Voor circa 20 uur werk in de week, krijgen bijstandsgerechtigden dan 85 procent van het minimumloon betaald, 15 procent meer dan de bijstandsuitkering nu bedraagt.

Logisch ,,Het is goed dat er nagedacht wordt over nieuwe manieren om mensen die al lang in bijstand zitten weer aan het werk te helpen”, zegt Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan in reactie op het CDA-plan. Volgens haar moet de overheid er alles aan doen om mensen aan het werk te helpen zodat zij voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Dat er iets tegenover staat wanneer je geld van de overheid krijgt, noemt zij ‘niet meer dan logisch, zo niet vanzelfsprekend’. D66 is vooral gecharmeerd van het idee om het voor mensen in de bijstand makkelijker te maken om bij te verdienen, ‘als opmaat naar een echte baan met een volwaardig salaris’, zegt Kamerlid Rens Raemakers. Hij wil echter niet dat er hele sectoren ontstaan met banen met een salaris onder het minimumloon. Ook vindt Raemakers niet dat mensen gedwongen kunnen worden ‘zo’n bijna-baan’ aan te nemen. ,,Vertrouwen en samenwerken werkt beter dan argwaan en verplichten. Dit exacte CDA-plan steunen wij niet.” Ook de VVD zit nog met de nodige vragen, stelt Nijkerken-De Haan. ,,Ik ben benieuwd hoe het CDA de verdere uitwerking van het plan precies ziet en hoe ze dat willen betalen”, zegt zij.

Wilders PVV-leider Geert Wilders vindt dat het CDA-voorstel de verkeerde oplossing biedt. Hij wijst erop dat de meerderheid van de mensen in de bijstand een niet-westerse migratieachtergrond heeft. Het is volgens hem daarom beter om de grenzen te sluiten en ‘gelukszoekers die ten onrechte van onze verzorgingsstaat profiteren’ het land uit te zetten. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 400.000 zaten er in december 2018 433.000 in de bijstand. 223.000 daarvan hebben een niet-westerse migratieachtergrond.

17-03-2019