Geef de Rotterdamse nachthoreca langer de tijd om te verduurzamen zodat zij in 2030 niet hun deuren hoeven te sluiten wanneer zij niet voldoen aan de klimaatdoelen.
bezoekers, ondernemers en eigenaren van de nachthoreca in Rotterdam
De aangegeven tijd van 8 jaar om te verduurzamen is te kort om aan alle opgestelde klimaatdoelen te voldoen voor 2030.
uitgestel tot 2035 zodat iedereen een eerlijke kans heeft om te verduurzamen en niemand de deuren hoeft te sluiten hierom.
Het klimaat verandert in Nederland. De gemiddelde temperatuur over de afgelopen eeuw is gestegen, de hoeveelheid en is de hoeveelheid neerslag toegenomen en komen zeer warme dagen vaker voor.
Het realiseren van de klimaatdoelen van Parijs (2015) is nodig om verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zo veel mogelijk te voorkomen. (RIVM). Dit betekent ook dat het nachtleven moet gaan veranderen.
Op dit moment is nog maar 30% van de clubs in Rotterdam bezig met duurzaamheid. Gezien het behalen van de klimaatdoelen valt er nog veel te regelen voor de Rotterdamse club ondernemers. Om de ondernemers aan te sporen heeft de gemeente besloten dat wanneer de clubs niet aan de klimaatdoelen voldoen in 2030 zij hun deuren moeten sluiten.
Dit besluit is genomen omdat het nachtleven in Rotterdam drastisch moet veranderen volgens de gemeenteraadscommissie Energietransitie, Duurzaamheid, Economie en Mobiliteit (EDEM) kan dit alleen wanneer er hard wordt opgetreden wanneer klimaatdoelen niet worden behaald.
‘’Dit geeft een duidelijke boodschap naar buiten en laat zien dat wij dit/ons beleid heel serieus nemen’’ - Commissievoorzitter: Elene Walgenbach (D66)
Met dit beleid willen ze Rotterdamse clubs de noodzaak in laten zien van het verduurzamen van hun clubs. Momenteel loopt de nachthoreca ver achter op het gebied van duurzame initiatieven. Door een duidelijke boodschap af te geven hoopt het EDEM dat er meer wordt samen gewerkt om de klimaatdoelen te behalen zodat de clubs kunnen blijven bestaan. De clubs kunnen voor hulp en advies terecht bij het Circulair Loket van de gemeente Rotterdam.
Klimaatdoelen voor 2030:
De nachthoreca gebruikt volledig duurzame energie.
Bezoekers komen zoveel mogelijk met het OV en de fiets naar de nachthoreca. De transportkilometers van artiesten, crew en leveranciers zijn geminimaliseerd door onder andere lokaal inkopen en korte ketens.
De nachthoreca is single use plastic vrij.
De nachthoreca heeft een positieve impact op de lokale biodiversiteit.
De nachthoreca werkt zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers.
(bron: Rotterdams Nieuwsblad)