U, de petitionaris
Er is nieuws!
Img 1918

Geef alle e-bikes een kenteken

874 ondertekeningen

E-bikes geven allerlei problemen in het verkeer. De helft van het stijgende aantal slachtoffers zijn kinderen! Maar ook de gewone e-bikes van de brave fietsers doen andere weggebruikers soms schrikken door de ondersteuning.

Keuren op straat lukt nooit op grote schaal terwijl de winkeliers met een RDW-keur dat graag zouden doen vòòr een e-bike de straat op gaat. Onbekende modellen die men zelf heeft geïmporteerd krijgen dan onmogelijk een kenteken.

Petitie

Wij

weggebruikers en hulpverleners

 

constateren dat:

  • handhaving op snelheid bij e-bikes een arbeidsintensieve staandehouding met controle vergt
  • met een kenteken op de e-bike handhaving in een flits kan
  • de e-bikes met een maximumsnelheid van 45km/u, de speedpedelecs, nu al een kenteken hebben
  • bij een kenteken ook een RDW-keuring van het voertuig hoort
  • de e-bike nu een fiets is die alleen een Europese productkeuring kent
  • de regelvrijheid in de categorie fiets altijd misbruikt zal worden
  • de e-bike als fiets nu geen maximumsnelheid heeft
  • een maximumsnelheid van 25km/u logisch is
  • de handhaver in de straat geen keuring kan uitvoeren
  • de detailhandel e-bikes kan keuren voor een kenteken

daarnaast ook:

  • de diefstal van e-bikes met kentekens bestreden kan worden
  • een naderende e-bike niet als e-bike te onderscheiden is

 

en verzoeken

voor e-bikes een kenteken en een oranje voorspatbord te verplichten na een technische keuring.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
04-09-2024 
Organisatie:
actiegroep 'Geef het fietspad terug' 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Fietsen zonder ondersteuning is een goede leefstijl

In de westerse wereld verspreidt zich een welvaartsziekte met ontstekingen in het metabolisme dat de voeding reguleert, algemeen bekend als obesitas. Die ziekte bestrijden kan alleen door systemische veranderingen en is heel moeilijk op individueel niveau.

+Lees meer...

Het stimuleren van zelf trappen op de fiets kan daar aan bijdragen. Het advies voor de aanbevolen leefstijl om de ziekte te voorkomen is 150-200 minuten matige lichaamsbeweging. Kortom, dagelijks een half uur fietsen.

Uitsluitend lichte lichaamsbeweging is niet genoeg, het is nodig om die hartslag iets omhoog te laten gaan en een beetje te puffen door de inspanning. Dit is precies de reden voor veel mensen om een e-bike te nemen, want dat hoef je dan niet meer zegt de reclame ervoor.

De matige lichaamsbeweging veranderen ze daarmee tot lichte, vergelijkbaar met opstaan van je stoel en een kopje koffie zetten. Dat telt niet mee voor het voorkomen van obesitas. Bij de miljoenen e-bike fietsers die hun gewone fiets inruilen voor een e-bike viel die matige lichaamsbeweging in één klap weg.

Het komt praktisch niet voor dat men de e-bike bewust alleen gebruikt als vervanging van de dagelijkse autorit als forens en verder niet. De gewone fiets wordt ingeruild en niet meer gebruikt voor die matige inspanning.

Het invoeren van een kenteken op de e-bike is een systemische leefstijlinterventie. Laat die gepaard gaan met een campagne 'Trap dan, als je kan'. Een voorlichtingscampagne waar veel tegenaan getrapt kan worden.

De boodschap moet zijn dat de e-bike is voor degenen die niet zelf kunnen trappen omdat ze zwakke knieën, COPD of iets dergelijks hebben. De e-bike zonder kenteken achterop de caravan meenemen voor hele lange fietstochten in glooiend en bergachtigig landschap in het buitenland kan dan ook nog steeds. Maar gedurende het jaar moet de e-bike zonder kenteken in de caravan opgeborgen worden. Als een bedreiging voor de matige inspanning.

Gezonde tieners worden een atleet van meer lichaamsbeweging dan leeftijdgenoten. De rest van hun leven zal hun lichaam dat atletische lichaam 'onthouden' als natuurlijke staat om naar terug te gaan. Het grootste geschenk dat je als ouders je kind kan geven is zo: dagelijks naar de middelbare school fietsen. Als het met de e-bike kan, dan ook met een gewone fiets.

Extra energie ervoor moeten ze uit meegebracht volkorenbrood halen en niet uit energiedrankjes en chocoladecroissants uit de supermarkt.

In de jaren negentig was er een onderzoek waarbij de gezondheid van Engelsen en Nederlanders werd vergeleken. Met vergelijkbaar slechte eet- en drinkgewoontes en toegankelijke gezondheidszorg bleken de Nederlanders onverklaarbaar gezonder. De enige verklaring die overbleef was het grootschalig fietsen in Nederland. Wie kan het terugvinden? Stond destijds in een krant of tijdschrift.

Met dit alles in gedachten kan de petitie opnieuw overhandigd worden aan de Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met een oproep de potentie van een kenteken voor de e-bike en de campagne te laten onderzoeken.

13-04-2025

Onderscheid tussen fatbike en e-bike niet mogelijk

Het was al uitgebreid in het nieuws maar nu kunt u ook nog eens teruglezen in het rapport van DTV waarom een onderscheid tussen fatbike en e-bike niet mogelijk is.

En als er geen onderscheid mogelijk is tussen fatbike en e-bike zijn er ook geen aparte maatregelen mogelijk voor 'jongeren op een fatbike' of iets dergelijks. Dit konden Kamerleden ook al zien aankomen, dit rapport is wat dat betreft onnodige vertraging.

+Lees meer...

Maatregelen voor alle e-bikes zijn natuurlijk wel mogelijk: helm, kenteken, wa-verzekering, rijbewijs, minimumleeftijd of een combinatie ervan.

17-01-2025

Onderzoeker over fatbikes geeft toelichting

Het bureau DTV deed het onderzoek naar de fatbike-maatregelen waar de minister om vroeg. Op hun eigen website staan hele verstandige woorden van de onderzoeker op dit gebied.

+Lees meer...

De invalshoek van deze petitie is dat wij zelf de eenzijdige fietsongelukken al weten te voorkomen door te fietsen op een gewone degelijke fiets en geen risico's te nemen. Of te lopen.

Maar de (opgevoerde) e-bike is een risicofactor die we niet onder controle hebben. Daar willen we ons tegen beschermen.

Het is eigenlijk een motorvoertuig, net zoals alle e-bikes, en die moeten gereguleerd worden. Zoals de onderzoeker van DTV ook opmerkt, eenzijdige ongelukken (tegen paaltjes enzo) en snelle gemotoriseerde voertuigen zijn de grootste risico's voor fietsers. En e-bikes zijn snelle gemotoriseerde voertuigen.

UPDATE 17-1-25 eindelijk is het onderzoek verschenen

19-12-2024