U, de petitionaris
Er is nieuws!
Img 1918

Geef alle e-bikes een kenteken

601 ondertekeningen

E-bikes geven allerlei problemen in het verkeer. De helft van het stijgende aantal slachtoffers zijn kinderen! Maar ook de gewone e-bikes van de brave fietsers doen andere weggebruikers soms schrikken door de ondersteuning.

Keuren op straat lukt nooit op grote schaal terwijl de winkeliers met een RDW-keur dat graag zouden doen vòòr een e-bike de straat op gaat. Onbekende modellen die men zelf heeft geïmporteerd krijgen dan onmogelijk een kenteken.

Petitie

Wij

weggebruikers en hulpverleners

 

constateren dat:

  • handhaving op snelheid bij e-bikes een arbeidsintensieve staandehouding met controle vergt
  • met een kenteken op de e-bike handhaving in een flits kan
  • de e-bikes met een maximumsnelheid van 45km/u, de speedpedelecs, nu al een kenteken hebben
  • bij een kenteken ook een RDW-keuring van het voertuig hoort
  • de e-bike nu een fiets is die alleen een Europese productkeuring kent
  • de regelvrijheid in de categorie fiets altijd misbruikt zal worden
  • de e-bike als fiets nu geen maximumsnelheid heeft
  • een maximumsnelheid van 25km/u logisch is
  • de handhaver in de straat geen keuring kan uitvoeren
  • de detailhandel e-bikes kan keuren voor een kenteken

daarnaast ook:

  • de diefstal van e-bikes met kentekens bestreden kan worden
  • een naderende e-bike niet als e-bike te onderscheiden is

 

en verzoeken

voor e-bikes een kenteken en een oranje voorspatbord te verplichten na een technische keuring.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
04-09-2024 
Organisatie:
actiegroep 'Geef het fietspad terug' 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Fietsersbond: kenteken kost fietsers teveel en is teveel werk voor de overheid

Ook de Fietsersbond reageert verheugd op de aangenomen moties om de fatbike aan te pakken.

Maar is tegen een kentekenplicht voor e-bikes:

"Dit zou onnodig veel kosten betekenen voor de vier miljoen bezitters van een e-bike en extra werk voor de overheid."

Concreet zou dat €37 kosten per e-bike. In veel gevallen 1 à 2% van de prijs van een e-bike.

+Lees meer...

Het monteren ervan kan je combineren met een reguliere onderhoudsbeurt. Je zou het bijvoorbeeld eerst voor nieuwe e-bikes kunnen verplichten en bij de oudere alleen een 'draagplicht' kunnen invoeren. Dat je de 'kentekencard' op zak hebt.

Na een paar jaar zijn alle e-bikes wel eens bij de fietsenmaker geweest en hebben een bordje. Dat is genoeg, want het gaat erom te voorkomen dat er geen foute nieuwe bij komen. De foute fatbikes die nu rondrijden kunnen gelijk in beslag genomen worden want de eigenaar heeft geen 'kentekencard' ervoor. Geen keuring nodig.

En het is niet alleen maar leed, zo'n kenteken op je e-bike. Het kan helpen om diefstal tegen te gaan. Mogelijk gaat je diefstalverzekering erdoor omlaag. Dan heb je de extra kosten er al weer snel uit.

Teveel werk voor de overheid? De RDW moet een vragenlijst uitzetten waar de verkopers van e-bikes alles invullen voor elk model e-bike. Met een flinke boete op het foutief invullen van de vragenlijst. Op basis daarvan komen de toegestane e-bikes dan in het register. Als je dan ook nog een consultatieperiode invoert dan kan de industrie en de fietsenmakers checken of er nog modellen onterecht op de lijst staan.

Ook moet de RDW een database bijhouden met kentekens. Dat doen ze nu al, dus het is een uitbreiding. De onderliggende systemen en kennis erover is al aanwezig. Nu maakt de overheid gezondheidszorg kosten bij ongevallen en is de handhaving veel tijd kwijt met dit probleem. Dat zijn ook kosten

26-09-2024

Nederlandse fatbike-leveranciers klaar voor aangepaste fatbike

De vier Nederlandse fatbike-merken Brekr, Doppio, Knaap en Phatfour hebben laten weten dat als er maatregelen komen speciaal voor de fatbike ze in staat en bereid zijn om de fatbike zo aan te passen dat de definitie van fatbike niet zal werken. Ze willen alleen maatregelen die voor alle e-bikes gelden.

Precies wat met deze petitie al was verondersteld.

+Lees meer...

Het zal niet mogelijk zijn om speciaal voor de fatbike maatregelen te treffen. De e-bike heeft een kenteken en bijbehorende keuring nodig zodat elke e-bike voldoet aan de definitie e-bike. Eventueel kan je daarna nog een rijbewijs zoals bij de snor- en bromfiets eisen. Alle modellen die niet voldoen aan de definitie e-bike krijgen dan geen kenteken.

Dan rest alleen nog het opvoeren van de wel goedgekeurde modellen, maar dat zal niet makkelijk zijn (want dan krijgen ze de goedkeuring niet). Je moet er dan een achterwiel met 750Watt-motor in zetten bijvoorbeeld. En de software herschrijven om die aanpassing werkend te krijgen. Als je dan gepakt wordt na een snelheidsovertreding riskeer je een hele reeks boetes en in vernietiging van het illegale voertuig.

25-09-2024

Géén onderzoek naar kentekenplicht voor alle e-bikes

Vandaag stemde de Tweede Kamer om een kentekenplicht voor alle e-bikes te onderzoeken. Dat is verworpen, maar een ander voorstel is wèl aangenomen.

+Lees meer...

Alleen FvD stemde niet voor. Het is minder verstrekkend en zonder gevolgen voor de huidige bezitters van e-bikes: een typegoedkeuring voor alle e-bikes. Helaas, ook alleen eerst een onderzoek ernaar. De uitkomst kan leiden tot invoering!

Het goede van een typegoedkeuring is wel dat veel e-bikes daarmee heel makkelijk zijn te herkennen als ongeschikt voor de Nederlandse weg. Ze zijn niet door de typegoedkeuring bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer gekomen en zijn dan per definitie illegaal. De handhaver op straat hoeft geen moeilijke technische controle te doen. Staat je e-bike niet op de lijst van RDW? Dan is het een illegaal voertuig, inleveren voor vernietiging!

Daar is dan geen onduidelijkheid over. Bij opvoeren van de e-bike als fiets kan die fiets alsnog (weer) fiets worden door het opvoeren ongedaan te maken. Een illegaal voertuig moet van de weg gehaald worden, heel andere kwestie.

Het nadeel daarvan is wel dat handhaving nog steeds arbeidsintensief blijft. Ook kan je een voorbijflitsende e-bike (na een ongeluk) niet achterhalen/beboeten op basis van het kenteken.

Vermoedelijk zal deze minister ook de typegoedkeuring niet willen. Hopelijk wordt het onderzoek uitgevoerd door een goede externe partij die met het rapport genoeg argumenten aanlevert om het inderdaad in te voeren.

Deze petitie kwam dus (jaren) te vroeg. Eerst die typegoedkeuring. Ondertekenen blijft ondertussen mogelijk tot de tijd er wèl rijp voor is!

Overigens, ook voor een helmplicht voor de fatbike en een minimumleeftijd van 14 jaar was een ruime Kamermeerderheid. Alleen DENK, FvD en SGP waren niet voor. Voor het Kerstreces moet er een antwoord komen op die wens.

24-09-2024