U, de petitionaris
40269680 1810322559050653 414029010473844736 o

Educatie op middelbare scholen over menstruatiewelzijn

1.540 ondertekeningen

Educatie over menstruatiewelzijn is van groot maatschappelijk belang en dient op alle middelbare scholen in Nederland een verplichte les te worden. Als meiden, jongens, docenten, schoolmaatschappelijkwerk, decanen, ouders, GGD, huisartsen, specialisten, werkgevers eerder ervan bewust worden wat wel en vooral wat NIET normaal is dan kan er eerder worden ingegrepen en groter leed worden voorkomen. Vroege herkenning en erkenning van klachten die NIET normaal zijn, is van groot belang voor het verdere welzijn van het meisje/jonge vrouw. Iedereen die in nauw contact staat met een meisje die veel menstruatieklachten ervaart dient hier alert op te zijn.

Petitie

Wij

ouders, docenten, mede leerlingen, school maatschappelijkwerk, decanen, huisartsen, specialisten, werkgevers, familieleden, jeugdwerk

 

constateren

 • Menstruatiepijn is een groot maatschappelijk probleem waar men zeer alert op dient te zijn.

 • Waar begin je dan met onderwijzen? Inderdaad op de middelbare school. Ieder meisje begint op die leeftijd met menstrueren.

 • Het is een zeer natuurlijk proces wat zonder redelijk veel problemen dient te verlopen.

 • Maar wat als dit niet zo is?

  • Wat als een meisje iedere maand een paar dagen moet verzuimen van school en/of bijbaantje, vanwege pijn?
  • Wat als haar sociale leven en/of sport eronder lijdt?
  • Wat als zij niet wordt geloofd dat zij zoveel pijn heeft? Immers hebben niet alle meiden er last van.
  • Wat als zij niet meerdere keren per dag op school naar het toilet mag om zich te verschonen?
  • Een pijnlijke stoelgang ervaart en/of pijn bij het plassen?
  • Mee moet doen met gym, wat eigenlijk niet gaat?
  • Wat als haar pijnen/klachten niet worden erkend en/of herkend?
  • Wat doet dit met haar psyche?
  • Wat doet het met haar lichamelijke toestand, als zij niet behandeld wordt met betrekking tot haar klachten?
 • Nog steeds wordt er gedacht dat menstruatiepijn erbij hoort. Helaas is dit een zeer grote misvatting, maar wordt zeker door velen nog in stand gehouden.

 • De jeugd heeft de toekomst en als we een verandering teweeg willen brengen met betrekking tot deze misvatting dan moeten we de jeugd beter voorlichten.

 • In Amerika, New Zealand en vanaf 2020 in de United Kingdom wordt deze voorlichting al standaard gegeven.

 • Het GirlsTalk.Period team, onderdeel van de Endometriose Stichting, heeft het lespakket klaar liggen en is er klaar voor om bij de scholen langs te gaan. Deze educatieve les draagt bij aan:

  • bewustwording en het doorbreken van het taboe rondom het onderwerp menstruatie
  • Jongeren activeren om goed voor hun lijf te zorgen​
  • Jongeren activeren om zorg te dragen voor anderen in hun omgeving en proactief fysieke klachten te signaleren​

 

en verzoeken

Educatie over menstruatiewelzijn dient op alle middelbare scholen in Nederland een verplichte les te worden.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
23-09-2019 
Petitionaris:
Coby Maasbach 
Organisatie:
Endometriose Stichting/GirlsTalk.Period! 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Wereld Endometriose Organisatie omarmd dit onderwijs.

Recente studies hebben aangetoond dat 1 op de 3 vrouwen klachten hebben tijdens hun menstruatie. Velen van hen zelfs zoveel dat het tijdens deze periode hun dagelijks doen beperkt.

+Lees meer...

Vrouwen ervaren deze klachten echter allen in stilte en gaan ervan uit dat dit normaal is. Dit is wat hen wordt meegegeven, ook vanuit de eerstelijns zorg is dit vaak het beeld. Dat de studies verder aangeven dat er van deze vrouwen velen lijden aan endometriose is voor ons geen verrassing. Endometriose komt voor bij 1 op de 10 vrouwen. Adenomyose komt zelfs voor bij 1 op de 5 vrouwen. 2 aandoeningen die zich uiten in overmatige pijnklachten en overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Klachten worden in de loop der tijd alleen maar erger. Omdat veel vrouwen zich niet bewust zijn dat deze klachten niet normaal zijn blijven ze te lang rondlopen zonder hulp te vragen. Hier willen we verandering in brengen. Wereldwijd zijn er reeds meerdere landen waarin menstruatie onderwijs standaard wordt opgenomen in het onderwijs. De Wereld Endometriose Organisatie omarmd dit onderwijs van harte. In Nederland zijn wij vorig jaar met een pilot begonnen om op middelbare scholen voorlichting te gaan geven. Dit werd heel positief ontvangen. Nu zijn we klaar voor de volgende stap. Dit moet ook aandacht krijgen van de overheid. Daarom willen wij na het zomerreces de kamer de petitie “Educatie op middelbare scholen over menstruatiewelzijn” aanbieden. Hier hebben we jullie hulp bij nodig. Teken deze petitie en deel het dan zo veel mogelijk.

https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/menstruatieklachten-belemmeren-dagelijks-functioneren

https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2017/okt-dec/08dec_profdr-jaf-huirne.aspx

https://endometriosis.ca/news/article/wes-endorses-menstrual-education-programme/

19-07-2019

Intersekse personen, transgender mannen, non binaire personen...........

Excuus als de taal in de petitie niet inclusief is en dat mede daardoor mensen zich buitengesloten voelen van de boodschap. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

+Lees meer...

De petitie is bedoeld voor alle menstruerende personen, ervaringsdeskundigen en iedereen die er ook maar enig belang bij heeft. Hoe meer mensen ondertekenen, hoe groter de kans dat we historie gaan schrijven.

https://helloclue.com/articles/cycle-a-z/managing-endometriosis-when-you're-trans

25-05-2019

Meer dan 200 duizend redenen om de petitie te tekenen.

Een op de vier jongeren heeft een chronische aandoening. Helaas wordt endometriose niet in de lijst vermeld.

+Lees meer...

Stel dat de helft van deze groep, 1,3 miljoen, jongeren meiden zijn en dat dan volgens de statistieken 10% tot 12.5% van die groep meiden endometriose zou kunnen/moeten hebben, dan komen we uit op 81.250 meiden. Een zeer grote groep die met een chronische aandoening rondloopt en met zeer grote waarschijnlijkheid niet een van het bestaan af weet. Gaan we uit van 1 op de 3 meiden die menstruatiepijn/klachten heeft dan is het aantal vele malen hoger, zo rond de 214.000 meiden. Velen denken dat deze klachten erbij horen en niets is minder waar. Redenen genoeg om educatie over menstruatie welzijn in te voeren.

25-04-2019