U, de petitionaris

Dominee Maarten Klaassen willen wij niet in Gorinchem

234 ondertekeningen

Naar aanleiding van verschillende gesprekken die wij vandaag hebben gevoerd met verschillende Gorcummers en betrokkenen zijn wij tot een gezamenlijke beslissing gekomen om onze petitie gedeeltelijk te herformuleren.

Petitie

Wij

Gorkumers die liefhebben ongeacht gender, seksualiteit, afkomst of religie.

 

constateren

Dat de op 13 januari in de Grote Kerk geplande toespraak van een van de initiatiefnemers van de veelbesproken Nashville-verklaring, dominee Maarten Klaassen, een belediging is voor de LGBTI gemeenschap. Als tolerante stad zitten we daar niet op te wachten in Gorinchem!

 

en verzoeken

De komst van de dominee aan te merken als niet gewenst. Op zijn minst de toespraak uit te stellen tot dat het OM besloten heeft of er strafrechtelijk onderzoek komt naar aanleiding van de verklaring.

Het antwoord

Dominee Maarten Klaassen niet naar Gorinchem

PERSBERICHT Ds. M. Klaassen uit Arnemuiden komt niet naar Gorinchem De kerkenraad van de wijkgemeente Grote Kerk in Gorinchem heeft besloten dat in onze gebruikelijke kerkdienst op zondagmorgen 13 januari 2019, gastpredikant ds. M. Klaassen uit Arnemuiden niet voor zal gaan. De wijkgemeente Grote Kerk heeft op dit moment geen vaste eigen predikant. In onze reguliere kerkdienst op zondagmorgen aanstaande is net als altijd iedereen welkom.

(bron)

teletekst_p109_11-1-19

 

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
kerkbestuur 
Petitieloket:
Einddatum:
10-01-2019 
Status:
Beantwoord 
Petitionaris:
Bewoners van Gorinchem 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Dominee Maarten Klaassen niet naar Gorinchem

PERSBERICHT Ds. M.

+Lees meer...

Klaassen uit Arnemuiden komt niet naar Gorinchem De kerkenraad van de wijkgemeente Grote Kerk in Gorinchem heeft besloten dat in onze gebruikelijke kerkdienst op zondagmorgen 13 januari 2019, gastpredikant ds. M. Klaassen uit Arnemuiden niet voor zal gaan. De wijkgemeente Grote Kerk heeft op dit moment geen vaste eigen predikant. In onze reguliere kerkdienst op zondagmorgen aanstaande is net als altijd iedereen welkom.

(bron)

teletekst_p109_11-1-19

10-01-2019

Herformulering

Naar aanleiding van gesprekken die wij sinds het online gaan van de petitie hebben gevoerd met verschillende Gorcummers en betrokenen zijn wij tot een gezamenlijke beslissing gekomen om de petitie gedeeltelijk te herformuleren.

De reden dat we de petitie zijn gestart blijft onveranderd.

+Lees meer...

Wij als initiatiefnemers en ondertekenaars blijven bij onze standpunt dat de dominee niet welkom is in Gorinchem. Niet alleen deze dominee maar alle andere sprekers die een bepaalde bevolkingsgroep uitsluiten, zijn wat ons betreft niet welkom in Gorinchem. Niet welkom betekent in deze context dat we een grens trekken en vraagtekens zetten bij wat vrijheid van meningsuiting en tolerantie is. Wij vinden dat deze dominee en zijn opvatingen over LGTBI de grens overschrijden. Vandaaag is het de LGTBI morgen kunnen het andere groepen zijn die deze steun nodig kunnen hebben. Dit kunnen moslims, joden, mensen met rood haar of jij en ik zijn. Ook dan zullen wij ons 100% inzetten voor onze medemens en zorgen voor een democratisch tegengeluid. Want met alleen een regenboogvlag te heffen zonder een standpunt in te nemen komen we er niet. We zullen moeten blijven praten met elkaar. In dialoog gaan! De grenzen van wat wel en niet kan, moeten besproken en waar mogelijk vastgelegd worden. Pas dan kunnen we onszelf benoemen tot een tolerante stad. De petitie heeft wat dat betreft zijn doel bereikt, omdat we nu al verschillende afspraken hebben kunnen maken om een dialoog in gang te brengen. Dit wordt zeker vervolgd!

Het gedeelte dat we willen aanpassen ligt bij het verzoek die we hebben geformuleerd. Ons verzoek om de komst van de dominee te markeren als "niet gewenst" is niet helemaal begrepen. Niet gewenst zijn betekent voor ons dat hij niet welkom is. Als de dominee (ondanks dat hij ongewenst is in de stad) wil komen praten dan is dat zijn recht. Net zoals het onze recht is om hem niet welkom te heten en deze tegengeluid te laten horen. In Gorinchem is er behoefte aan een sterker geluid dan in de rest van het land, omdat we zijn opgeschokt met de komst van deze dominee.

Ons verzoek is een kans voor het kerkbestuur om duidelijkheid te brengen, of in ieder geval een signaal af te geven aan de inwoners van de stad, dat ook zij niet staan te wachten op onrust in de stad. Helaas is dit bij de genoemde gemeenschap nog niet helemaal aangekomen zoals wij dat hebben bedoeld. Wij willen vooral voorkomen dat de petitie tot provocatie kan leiden. Wij vinden het daarom nodig om ons verzoek te herfomuleren. "Uiteraard zullen wij de dominee gastvrij ontvangen in onze vestingstad en proberen tot een dialoog te komen over de opvattingen die een deel van de bevolking wegzet als "ziek" en "zondaren".

10-01-2019

Teksten van de dominee

Teksten van dominee Maarten Klaassen: Hoed en staartje en Hoed en rand.

09-01-2019