U, de petitionaris
Cartoon 4 3

DNO moet persfaciliteiten voor Opera Gazet herstellen

218 ondertekeningen

Op 13 maart 2018 liet DNO per e-mail (!) aan Olivier Keegel, al drie jaar als operarecensent van Opera Gazet actief bij De Nationale Opera, weten dat hem voorgoed de toegang tot alle persfaciliteiten werd ontzegd. Keegel zou -volgens DNO- in Het Parool "de grenzen van het journalistiek betamelijke" hebben overschreden. In het artikel 'Laatste seizoen Pierre Audi is hautaine klap in het gezicht van de traditionele operaliefhebber' gaf Keegel zijn visie op de programmering van het seizoen 2018-2019, zonder daarin één onvertogen woord te gebruiken.

Petitie

Wij

Professionals in de wereld van Opera en Klassieke muziek, journalisten, opera- en muziekliefhebbers & de NVJ

 

constateren dat:

  • dat De Nationale Opera op 13 maart 2018 ten onrechte alle persfaciliteiten heeft afgenomen van een recensent van de Opera Gazet, omdat hij de "grenzen van het journalistiek ontoelaatbare zou hebben overschreden";

  • dat het onzes inziens niet de taak is van een kunstinstelling te bepalen wat, in een over haar geschreven opiniestuk, "betamelijke" en "onbetamelijke" journalistiek is, laat staan daarom belemmeringen voor de recensent in kwestie op te werpen;

  • dat onderscheid in de facilitering van welgevallige en onwelgevallige recensenten uit een oogpunt van persvrijheid en gelijke behandeling uiterst ongewenst is en een bedenkelijk precedent schept: namelijk willekeur.

 

en verzoeken

de Nationale Opera een einde te maken aan het juridische gesteggel en met een royaal gebaar Opera Gazet/Keegel weer dezelfde persfaciliteiten te verstrekken waar ook andere recensenten gebruik van kunnen maken.

Petitiestarters: o.m. de Nederlandse Vereniging van Journalisten, Irma Deutekom, Sigrid van der Linden, Basia Jaworski, Thea Derks, Mauricio Fernandez, Valentin Jar, Els de Boer, Esther Chayes, Henk Kreukniet, Cor de Wit, Truus Blenderman

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
meldpunt 
Petitieloket:
Einddatum:
15-06-2019 
Petitionaris:
Robert Vinkenborg 
Organisatie:
Particulier initiatief van auteur/journalist/muziekliefhebber 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Petitie sluit vrijdag 3 mei om 12.00 uur

Beste mensen,

Op dinsdag 30 april is bij De Nationale Opera (DNO) een aangetekende brief bezorgd waarin ik directrice mevrouw De Lint verzoek mij te laten weten wanneer ik de petitie persoonlijk mag overhandigen. Ik heb de aangetekende brief gestuurd nadat ik op een eerdere mail van 14 april geen reactie mocht ontvangen.

+Lees meer...

De aangetekende brief is ontvangen. En dit is daarmee het moment de petitie te sluiten en een reactie op ons vriendelijke verzoek af te wachten. De petitie sluit vrijdag 3 mei om 12.00 uur en zal hopelijk daarna zo snel mogelijk kunnen worden overhandigd aan de DNO-directie.

Ik wil u allemaal hartelijk danken voor uw steun tot nu toe en houd u uiteraard op de hoogte op het vervolg.

Robert Vinkenborg – initiatiefnemer petitie ‘DNO moet persfaciliteiten voor Opera Gazet/Olivier Keegel herstellen'

30-04-2019

Nederland zakt in de wereldranglijst van landen met de meeste persvrijheid

Nederland is een plek gezakt in de wereldranglijst van landen met de meeste persvrijheid. Na een derde plaats over het jaar 2017, kwam ons land voor 2018 uit op plek vier.

+Lees meer...

Dat blijkt uit de jaarlijkse index van Reporters Without Borders.

18-04-2019

150! En nu op naar een mooi slotakkoord.

Lieve mensen,

Wat een gedoe zeg, zo'n een petitie! En wat een reacties! Vaak hartverwarmend. En ook veel andersoortige niet ter zake doende meningen, waarvan die op de man wel vervelend zijn.

+Lees meer...

Voor Keegel dan. Maar ach…. het koor, u weet wel.

Het doet het er voor mij niet zoveel toe of Olivier Keegel aardig gevonden wordt of niet. De beste journalisten zijn vaak de grootste etterbakken, de namen vult u zelf maar in. En neen, ik heb het niet over Olivier die met veel liefde en deskundigheid opinies schrijft over het opera-metier. En daar kun je dan je eigen mening aan scherpen of denken: wat een onzin! Dat heb je altijd met recensies. So what?

Mij gaat het erom dat het niet aangaat dat een groot instituut gaat bepalen wat journalistiek deugt of niet deugt. DNO is namelijk niet zomaar een culturele instelling maar een nationaal instituut dat met vele miljoenen (het kunnen er mij niet genoeg zijn) belastinggeld kan bestaan. Het is groot! Hoge bomen vangen veel wind. En echte grote bomen kunnen daar tegen en staan daar boven. Of ze leren van kritiek en dat helpt te groeien en te bloeien. Een stormpje hoort er gewoon bij, dat zou juist deze culturele instelling moeten weten en mee om moeten kunnen gaan.

Ik was al blij geweest als 50 mensen de petitie zouden steunen. Het zijn nu al 150 achtenswaardige medestanders geworden. Genoeg om binnenkort maar een keer naar de Amstel te reizen voor een hopelijk een prettig en volwassen gesprek. Met een volwassen uitkomst. En dan hebben 150 mensen (misschien meer! – u mag nog een week of 2 blijven tekenen) een punt gemaakt.

Hopelijk volgt er een mooi slotakkoord. En zoniet, dan hebben we met zijn honderdvijftigen in ieder geval ons best gedaan.

Ik dank u alvast allemaal hartelijk daarvoor.

Robert Vinkenborg – initiatiefnemer petitie

11-04-2019