U, de petitionaris

De Nederlandse kernwaarden centraal in het burgerschapsonderwijs

503 ondertekeningen

De terroristische aanslag op de Franse docent Samuel Paty en reacties daarop hebben laten zien dat we nog altijd moeten opkomen voor de (verlichtings)waarden in onze maatschappij. We moeten als samenleving pal gaan staan voor de vrijheid van expressie en meningsuiting. Om onze toekomstige generaties deze vrijheden ook bij te brengen moet het burgerschapsonderwijs in ons land worden verbeterd. Het burgerschapsonderwijs in Nederland krijgt binnenkort een nieuwe vorm met de wet 'aanscherping burgerschapsopdracht onderwijs' en wij willen dat er meer richting komt vanuit de overheid hoe scholen dit moeten invullen.

Petitie

Wij

De burgers van Nederland

 

constateren

  • Dat de aanslag op de Franse docent Samuel Paty en de reacties daarop hebben laten zien dat het overbrengen van (verlichtings)waarden in de klas nog steeds op moeilijkheden kan stuiten.

  • Dat het burgerschapsonderwijs in Nederland met als basis het overbrengen van de Nederlandse kernwaarden niet voldoende van de grond komt.

  • Dat leerlingen te allen tijde moeten leren over de vrijheid van expressie en meningsuiting.

  • Dat het wetsvoorstel ‘aanscherping burgerschapsopdracht onderwijs’ nog steeds veel ruimte laat aan scholen om het burgerschapsonderwijs zelf in te vullen.

  • Dat in het verleden de onduidelijkheden rond het burgerschapsonderwijs juist zijn veroorzaakt door de invulling vrij te laten bij de scholen zelf.

 

en verzoeken

De Kamer bij het wetsvoorstel ‘aanscherping burgerschapsopdracht onderwijs’ op te laten nemen dat uniform burgerschapsonderwijs moet worden aangeboden voor alle leerlingen in het primair, speciaal en voortgezet onderwijs waarbij de nadruk ligt op de Nederlandse kernwaarden (in het bijzonder de vrijheid van expressie en meningsuiting).

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
19-01-2021 
Petitionaris:
Sonny Spek (student) en Sébas Diekstra (advocaat) 

Geschiedenis

Ondertekeningen