U, de petitionaris
694

Betere welzijnsomstandigheden tijdens paardenmarkten

33 ondertekeningen

Wanneer u deze petitie tekent, tekent u voor:

 • Het herstellen van de originele vorm van de paardenmarkt.

 • Betere omstandigheden voor de paarden tijdens de markt.

 • Verplichte medische keuring van de dieren voorafgaand aan het betreden van de paardenmarkt.

Petitie

Wij

Dierenliefhebbers

 

constateren

 • dat het welzijn van dieren die op paardenmarkten worden aangeboden zwaar onder de maat is.

 • Hierbij moet gedacht worden aan lichamelijke mankementen als te lange hoeven of een slecht gebit.

 • Daarnaast is er voor de dieren te weinig voedsel en schoon drinkwater beschikbaar.

 • De dieren moeten in vreselijke omstandigheden uren wachten tot ze verkocht worden, waarbij de veiligheid van de dieren én bezoekers ernstig in het geding is.

 

en verzoeken

Betere omstandigheden voor de dieren die aangeboden worden op de markt. Zoals:

 • Verplichte medische keuring voorafgaand aan het betreden van de markt.

 • Voldoende ruwvoer gedurende de dag

 • Onbeperkt toegang tot voldoende, schoon drinkwater.

 • Het starten van de markt om 8.00

 • Het ‘aanvoeren’ van de paarden kan vanaf één uur voor de aanvang van de markt.

 • Meer ruimte voor de paarden om zich te bewegen.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
06-02-2019 
Petitionaris:
Madelon Leissner 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Het verhaal achter de petitie

Deze petitie wordt opgestart om het terugkerende leed dat paarden moeten doorstaan op een paardenmarkt, en vaak ook al daarvoor, te verminderen en te stoppen.

Met een paardenmarkt op zich is niks mis. Vanuit oudsher is het een gelegenheid, een markt waarbij boeren hun koopwaar, de paarden, konden aanbieden voor de verkoop.

+Lees meer...

Er was immers nog geen marktplaats of verkoophoeken op Facebook. Het was een plek waar mensen samen kwamen om de beste paarden voor het werk of wellicht plezier te kunnen uitkiezen. De boeren verzorgden hun paarden zoals dat behoorde, de hoeven waren bekapt, de paarden waren gezond en in goede (lichamelijke) conditie.

Vandaag de dag is het een afvalputje. Paarden die op geen enkele andere manier verkocht kunnen worden, worden aangeboden op de paardenmarkt. Ze zijn vermagerd, verzwakt, ziek, hebben te lange hoeven, noem het maar op. Op de paardenmarkt is het allemaal te zien. Het is een plek geworden waar dronkenlappen langs deze beesten lopen en ze slaan en schoppen als ze 1 stapje verkeerd zetten. Het is een plek waar de eens zo trotse dieren staan te wachten, te hopen op een beter leven wat ze hoogst waarschijnlijk nooit zullen krijgen.

Helaas worden dieren, door de wet niet herkend als levende wezens. Dieren worden gezien als product binnen de wetgeving. Aan het verkopen van producten zijn voorwaarden, regels gesteld. Zo moet een product o.a. naar behoren werken, mogen er geen verborgen gebreken zijn zonder dat de verkoper dit benoemd bij een verkoop, etc. Waarom mag dit dan wel op een paardenmarkt? Een slecht gebit, te lange hoeven, te mager, etc.

Er zou een streven moeten zijn naar het verbeteren van de omstandigheden van deze paarden. Daarom stelt deze petitie de volgende doelen: - Verplichte medische keuring voorafgaand aan het betreden van de markt. Tandarts, dierenarts, hoefsmid. (Groen, welzijn is in orde. Oranje, er dient aandacht te zijn voor gewicht/hoeven/gebit. Rood, geen toegang tot de markt.) Bij oranje wordt het paard op een ander stuk van de markt geplaatst. Bij ernstige welzijnsproblemen krijgt het paard én de eigenaar géén toegang tot de markt.
De medische keuring rapport moet op verzoek getoond worden door de verkoper. Dit geldt voor zowel groen als oranje gekeurde dieren. - Voerbeurten om de 4 uur waarbij de paarden voldoende ruwvoer tot hun beschikking krijgen zodat zij geen kans lopen op het ontwikkelen van maagzweren. - Onbeperkt toegang tot voldoende, schoon drinkwater. - Het starten van de markt om 8.00. Hierdoor hebben de paarden een voldoende nachtrust gehad waarbij hun ritme niet verstoord wordt door plots op de trailer/vrachtwagen te moeten en midden in de nacht aan een touw moeten staan. - Het ‘aanvoeren’ van de paarden kan vanaf één uur voor de aanvang van de markt. Dit voorkomt dat paarden urenlang op een trailer of vrachtwagen staan. (Zie punt hierboven) - Meer ruimte voor de paarden om zich te bewegen. Ieder paar zou minimaal 1 meter ter zijn/haar beschikking moeten hebben.
Laten we de paardenmarkt herstellen in zijn originele staat!

07-11-2018