Videogame-bedrijven hebben in de afgelopen jaren mechanismen geïntroduceerd die in wezen hetzelfde als gokken zijn. Gericht op kinderen. Hoewel er nu geen sprake is van een gokspel, kopiëren ze wel veel eigenschappen om hen zo verslavend mogelijk te maken.
vaders, moeders, kinderen en gamers die bezorgd zijn om de gok-ontwikkeling in videospellen.
dat bij gokken in videospellen vaak gebruikt wordt gemaakt van zogenaamde "Lootboxes"*,
deze "Lootboxes" kan je openen na aankoop met virtuele valuta (vaak gekocht met echt geld) waardoor je willekeurige virtuele artikelen kan verkrijgen. (Lootboxes hebben allerlei vormen en namen).
Deze virtuele dozen geven vaak virtuele artikelen die soms minder en soms meer waard zijn dan waar de speler het voor gekocht heeft. Vandaar het gokaspect.
Vooral kinderen in ontwikkeling komen deze aspecten steeds vaker tegen in videospellen en maken hierdoor later meer kans maken op het ontwikkelen van een verslaving
Ook al wordt het gokaspect van videospellen niet wettelijk gezien als gokken, heeft het wel alle aspecten hiervan. Het belangrijkst zijn de psychologische "triggers" en dopamine die vrijkomen bij het openen hiervan.
wetgeving voor het gokken in videospellen.
Er zijn kamervragen gesteld op betrekking tot deze kwestie en er is een onderzoek ingesteld door De Nederlandse Kansspelautoriteit of games met 'lootboxen' kansspelen zijn.
Game-bedrijven zijn vaak volledig bewust van deze praktijken. Tijdens het openen van deze virtuele dozen, krijg je indrukwekkende audio en visuele effecten, en als hierbij goede virtuele artikelen bij vrijkomen worden deze effecten nog indrukwekkender.
Wetende dat deze stimuli de dopamine vrijkoming vergroten, zoals we dit ook zien bij o.a gokkasten, waar wel wetten voor zijn.