U, de petitionaris
Download

Behoud de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn

486 ondertekeningen

Dit jaar zal er in Alphen geen jaarmarkt wordt gehouden, als het aan de stichting Jaarmarkt ligt. Er wordt geen vergunning aangevraagd, omdat ‘de gemeente Alphen ieder jaar met nieuwe eisen komt’. De daarmee oplopende kosten zouden niet meer te dragen zijn.

Elke derde woensdag in september struinen over de Alphense Jaarmarkt, langs kramen, foodtrucks en terrassen. Welke Alphenaar is er niet mee opgegroeid? Maar dit jaar gaat de grootste jaarmarkt van Nederland niet door. Voor de stichting Jaarmarkt zijn de financiële risico’s te groot.

Petitie

Wij

Burgers van de gemeente Alphen aan den Rijn

 

constateren dat:

De grootste jaarmarkt van Nederland met dank aan de gemeente Alphen aan den Rijn niet doorgaat. Dit omdat de kosten te hoog zijn geworden.

 

en verzoeken

Dat de Gemeente Alphen aan den Rijn er alles aan gaat doen de Jaarmarkt door te laten gaan.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Alphen aan den Rijn 
Petitieloket:
Einddatum:
01-03-2024 
Petitionaris:
Johannes Petrus van der Aar. 
Organisatie:
nieuwsinalphen.nl 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Van As over Jaarmarkt: ‘Wij zijn geen pinautomaat, maar willen helpen om het mogelijk te maken’

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het college wil haar best doen om de Jaarmarkt in Alphen aan den Rijn ook dit jaar mogelijk te maken. Wethouders Gerard van As en Gert van den Ham hebben twee gesprekken gehad met vertegenwoordigers van Stichting Jaarmarkt en dat is goed verlopen.

Afgelopen week maakte de organisatie van de Jaarmarkt kenbaar geen vergunning te gaan aanvragen voor 2024, omdat het hen door regelgeving en steeds oplopende kosten niet gemakkelijk wordt gemaakt.

'We zijn geen pinautomaat, maar we willen ons best doen om de Jaarmarkt mogelijk te maken', zegt Van As.

+Lees meer...

Volgens hem draagt de gemeente haar steentje bij door onder andere het schoonmaken van de Jaarmarkt bijvoorbeeld. 'Er is geen enkele reden om te twijfelen dat het college tegen het doorgaan van de Jaarmarkt is. Dat is een van onze iconen, die willen we niet kwijt en we willen het door laten gaan.’

Alles is duurder geworden ‘De Jaarmarkt bestaat uit een heel groot programma en het probleem zit vooral in het avondprogramma. Dat is behoorlijk duur en de uitdaging ligt dus bij die hogere kosten, want alles is duurder geworden. In de tijd van corona zijn de kosten enorm omhoog gegaan’, legt de wethouder uit.

'Het tekort dat ze hebben geraamd voor het avondprogramma is een flink bedrag en er moet naar gekeken worden of het niet buiten proportie is', zegt Van As. 'Het avondprogramma kan op een slimmere manier worden ingedeeld. Dat is een vraag waar we het nog over gaan hebben.'

Kermis op Aarplein ‘De Jaarmarkt was altijd gekoppeld aan de Kermis op het Aarplein. Door de verbouwing van het plein moest de kermis echter verhuizen naar het parkeerterrein bij ARC', verklaart de wethouder.

‘De Jaarmarkt zorgt altijd voor een stroom aan mensen, ook op de kermis. Daarom heeft de kermis altijd een substantieel bedrag bijgedragen aan de Jaarmarkt. Dat geld missen ze nu en daardoor hebben ze ook wat minder. De organisatie zal meer moeten gaan doen aan sponsoring en crowdfunding om het evenement te financieren', spoort Van As aan.

Te laat met subsidie aanvragen ‘Vorig jaar is ook wel wat aan de hand geweest met de subsidie. De organisatie was te laat met het aanvragen van de subsidie. De Jaarmarkt was al geweest toen ze de subsidie aan hebben gevraagd’, zegt burgemeester Liesbeth Spies. ‘We hebben het door de vingers gezien, maar ze hebben daarom wel eenmalig een lagere subsidie gekregen.’

'Voor evenementen geeft de gemeente maximaal een bedrag van 30.000 euro subsidie', legt Van As uit. 'De organisatie van de Jaarmarkt had nu een begroting ingevuld met potlood en kwam tot 30.000 euro kosten. Dat bedrag gaat echter nog hoger uitvallen, want het was berekend met de prijzen van 2023.'

‘Wij willen als gemeente van de Jaarmarkt graag weten wat het bedrag is wat er bij is gekomen op het gebied van de gestegen kosten. Het is goed om ernaar te kijken hoe dat zich heeft ontwikkeld. Na de Jaarmarkt zullen we om de tafel gaan om te evalueren wat er anders moet. De intentie van beide kanten is om de Jaarmarkt door te laten gaan', aldus Van As.

Inmiddels zijn de partijen met elkaar in gesprek. De voorzitter van de stichting kon er niet bij zijn door privé omstandigheden. Als de voorzitter weer beschikbaar is, gaat het bestuur met elkaar in overleg.

06-02-2024

Streep door jaarmarkt in Alphen, ondernemers en liefhebbers ‘staan perplex’: ‘Is dit een grap?’

Dit jaar zal er in Alphen geen jaarmarkt wordt gehouden, als het aan de stichting Jaarmarkt ligt. Er wordt geen vergunning aangevraagd, omdat ‘de gemeente Alphen ieder jaar met nieuwe eisen komt’.

+Lees meer...

De daarmee oplopende kosten zouden niet meer te dragen zijn.

,,Echt waar, is dit een grap? Nah... ik sta perplex!” Gerda, medewerkster bij bakker Brood & Ko, is ‘zeer verbaasd.’ Dan moeten we het zelf maar doen, zegt ze, zo jammer vindt ze het. En ze is niet de enige, blijkt uit een snelle rondgang in het centrum. Een oudere vrouw moet een brok wegslikken als ze het nieuws hoort. ,,Onbestaanbaar”, stamelt ze.

Elke derde woensdag in september struinen over de Alphense Jaarmarkt, langs kramen, foodtrucks en terrassen: welke Alphenaar is er niet mee opgegroeid? Maar dit jaar gaat de grootste jaarmarkt van Nederland (met 100.000 bezoekers; red.) niet door. Voor de Stichting Jaarmarkt zijn de financiële risico’s te groot, zo laat ze weten.

HOGERE KOSTEN, LAGERE SUBSIDIE

,,Ieder jaar zijn er meer eisen vanuit de gemeente en daarmee worden de bijkomende kosten hoger”, legt Perry Karsbergen. Hij is verbonden aan de Stichting Jaarmarkt, die het evenement organiseert. ,,Tegelijkertijd wordt de gemeentelijke subsidie ieder jaar minder. Terwijl het licht en de beveiliging toch echt betaald moeten worden. Dat is niet meer te dragen. Wij zijn vrijwilligers.” Centrummanager Marc Krimpenfort, die jaren nauw samenwerkte met de organiserende stichting, zou het erg jammer vinden wanneer er een streep gaat door de Jaarmarkt. ,,Wat moet ik er verder van zeggen, het is allemaal nog zo vers. Het klopt dat er heel veel eisen worden gesteld aan evenementen, dat is een landelijk probleem en dat speelt dus ook in Alphen.”

Voor Alphenaren op straat is het allemaal niet meer te volgen. ,,Waarom moet dit? Waar blijven die Alphense tradities?”, vraagt Leoni Goudkuil zich af terwijl ze op dat moment een vlog opneemt. ,,De Gondelvaart, het Straatfeest, alles verdwijnt.” ,,Heel jammer”, zegt ook Emma, bedrijfsleider bij Bram Ladage. ,,Iedereen leeft er vanaf begin september naar toe, Alphen is die dag één en al vrolijkheid.”

Voor artiesten als Marco de Hollander zijn evenementen als de Alphense Jaarmarkt de krenten in de pap. ,,Ik heb er meerdere keren morgen staan en daar was ik iedere keer weer trots op”, zegt hij desgevraagd. ,,Wat me nog bijstaat waren de enorme polonaises. Een groot Alphens feest.”

DE DEUR OP EEN KIER

Marc Krimpenfort: ,,Ze geven aan dat het financieel niet meer lukt, maar ik kan niet in de portemonnee kijken van de jaarmarktstichting en niet in die van de ondernemersverenigingen, die vaak bijdragen aan de jaarmarkt. Ik ga nog wel praten met die besturen en wil helpen waar dat kan.”

Hij kan zich niet voorstellen dat ‘zoiets groots’ als de Alphense jaarmarkt in één klap verdwijnt. ,,Aan de andere kant: het is ook gewoon een risicoanalyse die betrokkenen maken.” Overigens laat de organiserende kermisexploitant weten dat de kermis wel doorgaat. ,,Die staat eigenlijk los van de Jaarmarkt”, zegt woordvoerder Tommy Boesveld.

De kans dat er alsnog een Jaarmarkt komt is klein, al zet Perry Karsbergen de deur op kier. ,,Onze voorzitter heeft binnenkort een afspraak met wethouder Gerard van As.” De gemeente bevestigt die afspraak. ,,Het college doet er alles aan om de continuïteit van de Jaarmarkt voort te zetten”, laat een gemeentelijke woordvoerder weten.

De kans dat er alsnog een Jaarmarkt komt is klein, al zet Perry Karsbergen de deur op kier. ,,Onze voorzitter heeft binnenkort een afspraak met wethouder Gerard van As.” De gemeente bevestigt die afspraak. ,,Het college doet er alles aan om de continuïteit van de Jaarmarkt voort te zetten”, laat een gemeentelijke woordvoerder weten.

Een partijgenoot van Van As, raadslid Evon Zevenbergen, wil zo snel mogelijkheid opheldering over de kwestie. Hij vraagt het gemeentebestuur naar de mogelijkheden voor een oplossing. Hij verwacht snelle antwoorden, ‘gezien de grote impact van deze kwestie'.

30-01-2024