U, de petitionaris

Nieuws

Vanaf nu wel bepaalde petities over de NPO

Het beleid van petities.nl is sinds het begin in 2005 om geen petities toe te staan aan organisaties die niet 'petitionabel' zijn, zoals uitvoeringsorganisaties van overheidsbeleid.

Zo moet een petitie over toestanden met rijbewijzen bij het CBR niet naar het CBR maar naar de minister die uiteindelijk de eindverantwoordelijke is van het CBR. De Tweede Kamer ontvangt de petitie en stelt er een vraag over aan de minister en die grijpt in. Zo hoort het te gaan.

De publieke omroep hoort ook in de categorie van uitvoeringsorganisaties. Die houden zich aan de Mediawet waarin allerlei taken en verplichtingen staan. Vanaf nu staan we wel bepaalde petities toe over het beleid van de NPO.

Petities over het veranderen van de Mediawet zijn voor Den Haag en konden altijd al.

Door die Mediawet hebben de politici in Den Haag geen rechtstreekse invloed op de publieke omroep, ze kunnen alleen de kaders veranderen. Wat het NPO-bestuur precies daarbinnen doet is aan de NPO. Sinds de omroepverenigingen programma's leveren aan de NPO is er geen (democratische) input meer over de programmering, het is de NPO die bepaalt wat er uitgezonden wordt, niet de omroep.

Die Mediawet lijkt op hoe het met de kunst gaat. De politiek heeft geen rechtstreekse invloed op de kunst, er zitten organisaties tussen die geld verdelen op basis van allerlei door Den Haag vastgestelde kaders. Zo blijft de politiek buiten smaak-kwesties.

Ook op petities.nl staan we geen petities toe over wat wel of niet goede, slechte, populaire, ongewenste, kwetsende, noodzakelijke of smakeloze programmatitels zijn. Daar houden we wel aan vast.

Maar petities die gaan over het beleid van de NPO staan we voortaan wel toe. De Tweede Kamer kan de minister daar dan vragen over stellen. Ook al zal de minister antwoorden dat het toegestaan is binnen de huidige Mediawet, het kan mogelijk tot gevolg hebben dat de Mediawet uiteindelijk aangepast wordt. In theorie kan zelfs de NPO erop reageren, maar verwacht daar niets van. De organisatie is niet petitionabel en heeft tot nu toe nooit gehoor gegeven aan een petitie.

Omroepverenigingen zijn en waren altijd al petitionabel vanuit de leden. Zoals elke vereniging tijdens de algemene ledenvergadering petities gericht aan het bestuur zal moeten behandelen. Maar zoals gezegd doen omroepverenigingen er weinig meer toe.

16-05-2021

LGBT

Onderteken zoveel mogelijk!

Ik doe dit voor een Beste vriend van mij.

.

25-09-2021 | Petitie LGBT

LGBT

Ga naar deze website en steun de LGBT https://www.gsanetwerk.nl/

.

25-09-2021 | Petitie LGBT

Het herinrichtingsplan is een jaar uitgesteld

De werthouder heeft het plan uitgesteld tot volgend jaar. De maatschappelijke organisaties hebben hun steun ingetrokken.

+Lees meer...

De burgers zijn een stuk bewuster geworden van het belang van burgerparticipatie : https://nieuwsbrief.oirschot.org/bestuurscultuur/transparantie/de-burger-tegen-de-gemeente/

We gaan de straat op!

Van wie is de stad? Die vraag stond centraal tijdens de open avond die we op woensdag 15 september in het Stefanustheater organiseerden. Gespreksleider Cees Grimbergen bracht de aanwezigen in gesprek met elkaar en met o.a.

+Lees meer...

Frans Soeterbroek, ruimtemaker, Louise Boelens van de Transitiemotor en Wilma de Buck van Utrecht in Dialoog. We wilden weten: kun je ook samen met inwoners van de stad een Ruimtelijke Strategie maken? Waarom is dat belangrijk? En hoe doe je dat?

De vraag aan de politici in de zaal was: heeft de gemeente hier iets laten liggen? Kun je wel met zo'n kleine meerderheid een ingrijpend besluit nemen, waar we de komende twintig jaar de gevolgen van gaan ondervinden?

Je vindt een verslag van Maurice Hengeveld hier, en een korte filmische impressie hier. Richard Hoving van het AD was aanwezig bij de avond, en schreef er dit artikel over.

Op donderdag 23 september mochten ondergetekenden onze zorgen kenbaar maken aan burgemeester Sharon Dijksma in een persoonlijk gesprek. We voelden ons gehoord, en zien uit naar een vervolggesprek.

En intussen zijn alle voorbereidingen getroffen om de straat op te gaan! Je kunt in deze laatste paar dagen tot 29 september op allerlei plekken in de stad vrijwilligers met banners tegenkomen. En heb je de boomhut van Ime in Park Lepelenburg gezien? Cees Grimbergen schreef erover, [lees hier][(https://denuk.nl/ime-timmert-op-lepelenburg-boomhut-tegen-de-wooncrisis/). Op naar de 10.000 handtekeningen!

Jan Korff de Gidts en Anna Zanger

PS Zie jij óók dat er steeds meer aandacht komt voor deze ingrijpende plannen? Daar zijn we heel blij mee. Een bloemlezing uit de nieuwsitems van de afgelopen tijd: - Utrecht gedwongen tot keuzes. Deze column van Trude Maas, voorzitter Utrecht Development Board lees je hier - Jan was op 10 september te gast bij Wielaert gaat aan in de bieb op de Neude. Je kunt de uitzending hier terugluisteren. - Jerry Goossens spreekt zich voor de tweede keer uit over de plannen: "Heuse science fiction". Lees de column hier. - Richard Hoving en Diane Hoekstra van het AD tekenden onze beweegredenen op, lees het verslag van een persoonlijk gesprek hier - We stonden in de Volkskrant van 12 september, lees hier het artikel van Rik Kuiper. - Jan ontving EenVandaag bij station Overvecht, één van de ontwikkel-locaties in de Ruimtelijke Strategie om onze bezorgdheid kenbaar te maken: veel bouwen leidt niet automatisch tot betaalbaar wonen. Kijk de uitzending hier terug. - Het referendumverzoek haalde ook het acht-uur-journaal van 17 september. Bekijk de uitzending hier; het item begint op 15 minuten vanaf het begin.

aanbieden petitie op 30 september

Dank allereerst voor uw steun. We willen met dit bericht een kleine update geven.

+Lees meer...

Met het indienen hoopten we op 1000 stemmen.. al gauw werd dit gehaald en was het doel 3000. De vakantieperiode zorgde ervoor dat het wat stagneerde. Inmiddels zitten we bijna op de 4850 steunbetuigingen.

Doel is om nu voor 30 september de 5000 steunbetuigingen te halen want dan willen we deze petitie aanbieden aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. ( https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/alphenaandenrijn/1d4a33ea-f28a-4d4f-adeb-5c408999c320 Via deze link kunt u live meekijken. )

Het proces van de W 20 varianten dat in mei 2021 begonnen is, is niet veel veranderd. Beter Bereikbaar Gouwe heeft Webinars gehouden en alle bezwaren en opmerkingen over deze plannen konden tot 11 juli ingediend worden. https://www.beterbereikbaargouwe.nl/nieuws/ Uiteraard hebben wij dat ook gedaan. Nu is het wachten op het vervolgproces in het derde/vierde kwartaal. Spannend. Want ondanks de vakantie hebben we als werkgroep niet stil gezeten. Er is geflyerd door Alphen aan den Rijn, bezoek gehad van de verkeerswerkgroep Alphen aan den Rijn. Diverse politieke partijen van Alphen aan den Rijn uitgenodigd om het gebied te bezoeken en door te praten over de plannen. Idem met leden van de Provinciale Staten van Zuid- Holland. Er is een sprankje hoop aan de ene kant en vrees aan de andere kant. We hebben er veel aan gedaan zodat we als werkgroep In het Zaanse Rietveld ons zelf niets kunnen verwijten. Na de aanbieding aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn zal deze petitie ook naar de Provinciale Staten van Zuid- Holland gaan. Naar de commissie Bereikbaarheid en Energie. Dit zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2022 gebeuren. Dat zal in samenspraak gaan met het Molenberaad welke waarschijnlijk ook een petitie aan zal bieden. Het staat natuurlijk vrij om deze ook te ondertekenen. https://petities.nl/petitions/stop-de-aanleg-van-de-verlengde-bentwoudlaan-n207-zuid voor nu is dit het even. Blijf de petitielink nog zoveel mogelijk delen. Mogelijk sturen we voor 30 september nog een berichtje en anders volgt een verslag van de aanbieding van de petitie. Met vriendelijke groet Werkgroep het Zaanse Rietveld

Ontwikkelingen in Oost. Help en denk mee. Volg de site: https://oostkijktvooruit.nl/

De ontwikkelingen in 's-Heerenberg Oost kun je volgen via: https://oostkijktvooruit.nl/ Waar als eerste de bijeenkomst in de Gracht van vanavond 21 september te bekijken is.

Volgende bijeenkomst is al op 2 oktober 2021 op de Galamaschool van 14.00- 16.00 uur waarbij iedereen van harte is uitgenodigd om mee te denken en om gestalte te geven aan de nieuwe ontwikkelingen in Oost. Laat deze kans niet voorbij gaan.

Houd de site dus in de gaten: https://oostkijktvooruit.nl/

.

https://allesoverhoofdpijn.nl/persbericht-reactie-op-advies-zorginstituut-nederland/

persbericht.

Groen licht voor de hondenspeelweide!

De gemeente heeft het weitje goedgekeurd! De opdracht is uitgezet naar het team Wijkbeheer en mijn contactpersoon heeft aangegeven dat het waarschijnlijk halverwege november gereed zal zijn.

Hier vind je het huidige ontwerp van de wei

Bedankt allemaal voor jullie inzet en hopelijk zie ik jullie snel in het weitje!.