You, the petitioner
Verjaardagsfeest 300x200

Zorg voor een recreatiebad in Roelofarendsveen

1,718 signatures

Het nieuwe zwembad dat de gemeente wil bouwen in de Veen krijgt géén recreatiebad, alleen een wedstrijd- en doelgroepenbad. In een snel groeiend dorp waar juist veel kinderen bij komen is dat gewoonweg niet te geloven. Steeds meer huizen, maar mínder voorzieningen. Wij willen een recreatiebad!

Petition

We

Inwoners en bezoekers van Roelofarendsveen

 

establish that:

  • er in de plannen voor de nieuwbouw van het zwembad geen recreatiebad is ingetekend, alleen een wedstrijd- en doelgroepenbad en een whirlpool
  • er grote behoefte is aan een recreatiebad met stroomversnelling, bubbels, onderwater zitplekjes én natuurlijk een grote spannende glijbaan voor de kinderen
  • onze inwoners nu gedwongen zijn uit te moeten wijken naar omringende gemeenten
  • ons dorp vroeger een 50 meter búitenbad, grote glijbaan, familiebad, kinderbad, speeltuin, ligweide én een binnenbad had
  • uitwijken naar elders alleen kan met een auto of genoeg geld voor een buskaart.

 

and request

u de plannen terug te sturen naar de tekentafel om deze aan te laten vullen met een volwaardig recreatiebad; investeer in de toekomst!

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Kaag en Braassem 
Petition desk:
Lead petitioner:
Kirsten Verdel 

History

Signatures

Updates

Update: maandag raadsvergadering

De petitie voor een volwaardig recreatiebad in het nieuwe zwembad is véél harder gegaan dan verwacht. We hoopten 200 handtekeningen op te halen in de aanloop naar de raadsvergadering die maandag 4 maart om 19:30 uur begint, maar de teller staat na een dag op meer dan 1200.

+Read more...

Het is duidelijk dat er heel veel steun is voor een recreatiebad.

Het zwembad heeft zelf gereageerd in de media en op social media dat het doelgroepenbad ook recreatief kan worden gebruikt. Ja, dat weten we. Maar dan is het nog steeds geen recreatiebad! Ze schrijven over het doelgroepenbad dat ze om het te framen als iets beters schrijven als ‘doelgroepen-/recreatiebad’ dat ‘de vorm van het doelgroepen-/recreatiebad misschien wat minder speels is dan nu, maar het aantal vierkante meters, de functionaliteit en mogelijkheden zijn wel veel groter. Zo komt er bijvoorbeeld in het doelgroepen-/recreatiebad een beweegbare bodem die de diepte kan toebrengen naar de groep die op dat moment aanwezig is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld 30-50 cm voor zeer jonge kinderen of 100-140 cm voor wat oudere kinderen. Ook komen er allerlei bevestigingen om speelattributen in het water te leggen of boven het water te hangen. Naast deze baden komt er een interactief spraypark/waterspeeltuin met verschillende elementen voor de allerkleinste kinderen in onze samenleving.’

Een doelgroepenbad waar speelattributen in kunnen is niets nieuws, dat gebeurt in alle zwembaden die zo’n bad hebben. Maar het is geen recreatiezwembad… Feit is: een 'multifunctioneel' doelgroepenbad is geen volwaardig recreatiebad, zoals een film kijken op je eigen scherm thuis niet gelijk is aan een bioscoopervaring, thuis spelen niet te vergelijken is met een dagje uit naar een speelparadijs, of thuis eten koken toch echt niet dezelfde ervaring is als uit eten gaan in een restaurant, hoewel je dat op papier ook allemaal als dezelfde ‘functie’ kunt omschrijven. Het hele idee van een recreatiebad is dat het een beleving is, een ervaring, een avontuur voor kinderen en families. En zo’n bad komt er dus simpelweg niet meer (en is er nu wél!). Geen bubbels, geen zitjes in het water, geen stroomversnelling, geen grote glijbaan. Geen uitbreiding vanwege de toenemende bevolking, maar een verschraling. Het wordt gewoon uitgekleed. Dat betekent overigens ook minder aantrekkingskracht. Het recreatieve aspect van het zwembad levert op langere termijn immers inkomsten op. Oftewel - een zwembad zonder (of met uitgeklede) recreatieve faciliteiten is goedkoper om te bouwen maar levert op langere termijn wel een gat in de begroting of exploitatie op. We attenderen de gemeente graag op dit financiële risico op langere termijn.

Het zwembad zegt ook: ‘Gezien de financiën komt er voorlopig geen grote waterglijbaan. Wel zijn alle voorbereidingen getroffen om dit in de toekomst te gaan realiseren. Wij willen iedereen die de petitie heeft ondertekend dan ook oproepen om een crowdfunding te starten zodat dit zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden.’

Er komt dus geen nieuwe glijbaan, tenzij we dat dan zelf maar bij elkaar schrapen? Bouw gewoon een volwaardig recreatiebad, mét glijbaan. Heb oog voor de toekomst en heb gevoel voor het belang van echte recreatieve voorzieningen voor kinderen en families in de gemeente. Stop de verdere verschraling.

Wie maandag naar de raadsvergadering kan komen, stuur aub even een berichtje.

2024-03-01

De geschiedenis

Toen Roelofarendsveen nog meer dan de helft kleiner was dan nu, was er een 50 meter zwembad met hoge en lage duikplank en een glijbaan over de volle lengte van het zwembad. Ook was er een familiebad met diep en ondiep gedeelte, met een speeleiland met nóg eens twee glijbanen.

+Read more...

En er was een kikkerbadje voor de kleinsten, met bijbehorende speeltuin. Allemaal buiten. Ook was er een gigantische ligweide en verschillende kleinere gedeeltes waar je kon liggen. Er waren maar liefst twee horeca-uitgiftepunten. En... er was een binnenzwembad, voor de zwemlessen. En daar ook nog een klein badje bij. Later werd het zwembad vernieuwd en verdween het 50-meterbad, het familiebad en het kikkerbad buiten, om plaats te maken voor één klein buitenbad, dat inmiddels gesloten is. Het binnenbad kreeg een recreatiebad, dat was wél vooruitgang. Maar het was best klein. Op de vrijdagen en zondagen en in de vakanties puilt het zwembad uit van de mensen die willen vrijzwemmen. Dat is in de loop der jaren ook steeds erger aan het worden, omdat er meer dan 1000 woningen worden bijgebouwd in Roelofarendsveen. Wie komen daar wonen? Vooral heel veel gezinnen met kleine kinderen, of mensen met een kinderwens. De scholen barsten uit hun voegen, maar de voorzieningen verdwijnen steeds meer. De bibliotheek is gered door een particulier in feite, door het een plek te geven op de Tech campus. De Alkeburcht is gered door particulieren. En nu dreigt het recreatiebad te verdwijnen, het enige wat we hebben. Dat kan en mag niet gebeuren. Laat de gemeente creatief zijn en een fatsoenlijk zwembad intekenen. Kost dat meer, wees dan creatief door de investering meerjarig af te schrijven, dat mag tot vele decennia na aanschaf. Terugbetalen kan in die periode, dat heet een hypotheek en moet kunnen in een gemeente zoals de onze. Of vraag ondernemers om een handje te helpen. Maar kom op: géén recreatiebad in een explosief groeiend dorp, dat kan toch niet?

2024-02-29