U, de petitionaris
Lodenwaterleiding 400x300 1

Verbied bestaande loden waterleidingen

293 ondertekeningen

Loden leidingen mogen sinds 1960 niet meer gebruikt worden. Naar schatting 100.000-200.000 woningen in Nederland hebben nog loden leidingen. Er is geen veilige drempelwaarde voor loodinname! Wij roepen de Tweede Kamer en de Minister op de aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen te verbieden.

Petitie

Wij

Bewoners van oudbouw, huurdersorganisaties en anderen

 

constateren

  • Loden leidingen mogen sinds 1960 niet meer gebruikt worden.
  • Lang niet overal zijn loden leidingen vervangen.
  • De gezondheidsraad schat dat er nog ruim 100.000 woningen in Nederland zijn met loden leidingen.
  • Huurders die deze leidingen vervangen willen hebben, moeten eerst met een meting aantonen dat er ook inderdaad teveel lood in het drinkwater zit. Dat kost geld.
  • Als de verhuurder dwars ligt, moet de huurder naar de Huurcommissie of de rechter voor een uitspraak.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat er geen veilige drempelwaarde voor loodinname is! Metingen geven een momentopname van de loodconcentratie en zeggen weinig over wekelijkse inname.
  • Het is daarom eenvoudiger en doelmatiger om loden drinkwaterleidingen helemaal te verbieden in de bouwregelgeving, wat er ook uit een meting van het water uit een loden leiding komt.

 

en verzoeken

zo snel mogelijk te regelen dat loden leidingen vervangen moeten worden zonder dat er een meting aan vooraf moet gaan.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
03-06-2020 
Petitionaris:
Rik den Braber 
Organisatie:
Huurdersbelang Zuid 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Links met extra informatie

Loden leidingen mogen als gezegd sinds 1960 niet meer aangelegd worden. De gezondheidseffecten van lood zijn uitgebreid onderzocht en beschreven: RIVM, pdf en RIVM, pdf.

+Lees meer...

In veel gevallen zijn loden leidingen ondertussen vervangen. Maar niet overal. De Gezondheidsraad schat dat er nog 100.000 à 200.000 woningen in Nederland zijn met loden leidingen. Het kan dan gaan om collectieve leidingen in het pand of om leidingen in de woning.

Huurders die deze leidingen vervangen willen hebben, moeten nu nog met een meting aantonen dat er meer lood in het drinkwater zit dan in Nederland is toegestaan. Dat kost geld. Er is geen gestandaardiseerde meetmethode die recht doet aan iedere situatie. En als de verhuurder dwars blijft liggen, moet de huurder naar de Huurcommissie of de rechter voor een uitspraak.

Daarbij komt dat de Wereldgezondheidsorganisatie heeft aangegeven dat er helemaal geen veilige drempelwaarde voor loodinname is!

Metingen geven alleen een momentopname van de loodconcentratie in het drinkwater en zeggen weinig over daadwerkelijke inname.

Het is daarom beter om de aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen eenvoudigweg te verbieden in de bouwregelgeving. Wij roepen de Tweede Kamer en de Minister op om dit zo snel mogelijk te regelen, bijvoorbeeld door het bouwbesluit aan te passen.

06-03-2020