You, the petitioner
Begroting justitie 2021

Twee miljard extra voor onze veiligheid

10 signatures

De regering moet jaarlijks 2 miljard euro extra besteden aan veiligheid en criminaliteitsbestrijding door een forse uitbreiding van de budgetten voor politie, openbaar ministerie, rechtspraak en justitiële inrichtingen.

Petition

We

Iedere burger, jong en oud, die zich niet meer veilig voelt

 

observe

Wij, de burgers van Nederland, stellen vast dat:

  • Veiligheid voor burgers de eerste zorgplicht is van welke staat of regering dan ook;
  • Nederland deze zorgplicht heeft verkwanseld;
  • Op politie, openbaar ministerie en rechtspraak onverantwoordelijk veel is bezuinigd;
  • Er meer geld gaat naar migratie dan naar veiligheid voor de burgers
  • Criminaliteit en de onderwereld bezig zijn de regie in Nederland over te nemen;

 

and request

Beveelt de regering jaarlijks 2 miljard euro extra toe te kennen aan politie, openbaar ministerie en rechtspraak.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Tweede Kamer 
Petition desk:
Lead petitioner:
Frans Nijhof 

History

Signatures

Updates

Veiligheidscrisis in Nederland

Vanaf 2015 besteedt de overheid minder geld aan veiligheid en criminaliteitsbestrijding dan aan migratie. In 2021 werd aan migratie 1,5 miljard euro besteed, aan veiligheid en criminaliteitsbestrijding slechts 1 miljard euro.

+Read more...

We besteden miljarden aan klimaat en milieu maar we kunnen niet meer veilig over straat.

De kogels vliegen je overdag om de oren en er ligt een afgehakt hoofd voor de ingang van een lounge bar. Er wordt een advocaat geliquideerd, een adviseur wordt neergeschoten en er werden aanslagen gepleegd op mediagebouwen. Schoolgaande pubers lopen met kapmessen op zak, meisjes kunnen vrijwel niet meer veilig alleen over straat. Meerdere banken aan het pluche Zuidas waren betrokken bij het witwassen van crimineel geld. Internationale cybercriminelen stelen bedrijfsgeheimen van onze ondernemers, ook ontregelen zij de publieke voorzieningen door het plaatsen van gijzelsoftware. Enfin, vult u zelf maar aan. De onderwereld is bezig de bovenwereld over te nemen.

De justitiële keten (politie = opsporing, openbaar ministerie = vervolgen en de rechtspraak = straffen) staat met de rug tegen de muur. Rechters staren bij binnenkomst naar de torenhoge dossiers op hun bureau en hebben een oplopende achterstand. Honderden aangiften van misdrijven liggen op de plank, de politie komt niet toe aan opsporen. Het openbaar ministerie moet veel aangiften seponeren (er wordt geen vervolging ingesteld) omdat mensen en middelen ontbreken. Er is geen geld voor extra mensen en voor de aanschaf van zeer geavanceerde apparatuur om de misdaad te lijf te gaan.

Dit moet anders.

We zullen onze justitiële keten 2 miljard euro extra geld moeten toekennen zodat zij met voldoende mensen en uitstekende apparatuur hun werk goed kunnen doen. We dat zijn wij, de burgers. Wij eisen van alle politiek partijen dat zij veiligheid en criminaliteitsbestrijding als de hoogste prioriteit stellen in hun partijprogramma. En dat zij instemmen met de 2 miljard euro extra. Dan maar wat minder miljarden naar de groene transitie, de EU en migratie. Raakt dat internationale afspraken? Mogelijk, maar als dat zo is dan moet dat maar. Nederland verkeert in een veiligheidscrisis. Nood breekt wetten. Wij hebben recht op een veilig leven. Want wij, de burgers van Nederland, betalen de rekening.

In Brussel ligt 6 miljard euro klaar voor Nederland voor herstel van de coronacrisis. Mooi geld om de 2 miljard extra te financieren voor veiligheid en bestrijding van criminaliteit. Het huidige demissionaire kabinet wil het geld niet opeisen en vindt dat de nieuwe regering dat maar moet doen.

Teken daarom de petitie en roep uw vrienden, kennissen en anderen via sociale media op om dat ook te doen.

Frans Nijhof

2021-07-13