U, de petitionaris

Toekomstig arts wordt gekortwiekt

17657 ondertekeningen

Na het inkorten van het studentenreisproduct (‘de OV-kaart’), de boete voor langstudeerders en de plannen om het sociaal leenstelsel in te voeren in de masterfase, is nu voorgesteld om van artsen in opleiding een bijdrage voor hun opleiding van gemiddeld 13.400 euro per jaar te vragen.

3 juli 2012 is de petitie met 15.446 ondertekeningen overhandigd aan de Tweede Kamer. Zolang de plannen nog niet van de tafel zijn, blijft tekenen mogelijk!

Petitie

Wij

geneeskundestudenten, (toekomstig) artsen, a(n)ios, medisch specialisten en betrokken burgers

 

constateren

dat toekomstig artsen onevenredig hard worden getroffen in de huidige bezuinigingen. Na het inkorten van het studentenreisproduct (‘de OV-kaart’), de boete voor langstudeerders en de plannen om het sociaal leenstelsel in te voeren in de masterfase, is er nu voorgesteld om artsen in opleiding tot specialist gemiddeld 13.400 euro per jaar te laten betalen. Dit zal de instroom van toekomstig artsen en de kwaliteit van zorg nadelig beïnvloeden.

 

en verzoeken

de leden van de Tweede Kamer niet mee te gaan met de voorstellen van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maar te zoeken naar alternatieven waarbij niet wederom de toekomstig arts moet inleveren. Daarnaast willen wij aansporen op het heroverwegen van de wet ‘Verhoging collegegeld langstudeerders’ en het wetsvoorstel ‘Studeren is investeren’ wat betreft de bezuinigingen die geneeskundestudenten onevenredig hard treffen.

Onderteken deze petitie

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
17-09-2016 
Status:
Ondertekenbaar 
Petitionaris:
Ninke Schrijvers en Louise Grebel 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Th.M. Starink
Amstelveen
Hoogleraar, opleider Dermatologie
meer dan 4 jaar
Prof.dr. Henk J. Groenewegen
Bergen NH
hoogleraar Anatomie en programmaleider Bachelor VUmc-compas
meer dan 4 jaar
Dr. Marc de Krom, neuroloog
Maastricht
Voormalig opleider neurologie MUMC, Maastricht
meer dan 4 jaar
Dr. Dennis CJJ Bergmans
Maastricht
Opleider Intensive Care MUMC+
meer dan 4 jaar
Emiel Rutgers
Amsterdam
Hoogleraar Oncologische Chirurgie NKI/AvL
meer dan 4 jaar
Prof.dr. C.J.P.A. Hoebe
Maastricht
Hoogleraar Infectieziektebestrijding, Universiteit Maastricht
bijna 5 jaar
Prof.Dr.Jan G.M.Klijn
Rotterdam
Emeritus Professor Endocriene Oncologie,Erasmus Universiteit Rotterdam
bijna 5 jaar
Prof.dr. MA Frens
Rotterdam
Course Director BSc Geneeskunde Erasmus MC
bijna 5 jaar
Dr. J.C.C.M. in 't Veen
Bergschenhoek
Plaatsvervangend Opleider Longziekten SFG Rotterdam
bijna 5 jaar
Prof. dr. J. T. A. Knape, anesthesioloog.
Bithoven
Opleider Anesthesiologie, voorzitter Centrale Opleidingscommissie UMC Utrecht,lid bestuur Nederlandse Vereniging Anesthesiologie.
bijna 5 jaar
Walter van den Broek
Rotterdam
Opleidingsdirecteur Geneeskunde Erasmus MC
bijna 5 jaar
Prof. dr. Jan-Willem Lammers, longarts
Bosch en Duin
Vice-Decaan Onderwijs UMC Utrecht
bijna 5 jaar

Nieuwtjes

Eerder toegevoegd

Reactie van de Partij voor Mens en Spirit op "Toekomstig arts wordt gekortwiekt"

"In onze overwegingen willen wij een verschil maken tussen de opleiding tot basisarts en die tot specialist, gezien het verschil in het te verwachten inkomen in de toekomst. Wij hebben er geen bezwaar tegen als goedverdienende specialisten met terugwerkende kracht bijdragen aan hun peperdure studie.

+Lees meer...

Overigens hopen wij dat in de medische studies ruimte en aandacht gaat komen voor het (samen)werken met alternatieve en complementaire geneeswijzen. Complementaire Nederlandse huisartsen werken 15% goedkoper en patiënten zijn gezonder! Dat is de conclusie van een recent Nederlands onderzoek van Peter Kooreman en Eric Baars. Patiënten boven de 75 jaar die een antroposofische huisarts bezoeken zijn zelfs 25% goedkoper. Dat complementair werkende artsen goedkoper zijn, werd ook in het verleden herhaaldelijk aangetoond, o.a. op basis van gegevens uit de VS en uit Zwitserland. Nu geldt dit dus ook in ons land. Gezien de steeds hoger wordende zorgkosten ziet Partij voor Mens en Spirit dit als een belangrijke oplossing, met daarbij ook nog een grotere veiligheid in het gebruik voor patiënten."

Partij voor Mens en Spirit

Reactie van de Libertarische Partij op "Toekomstig arts wordt gekortwiekt"

René Hartman, Kandidaat Tweede Kamerlid: "De Libertarische Partij staat op het standpunt dat de overheid het probleem is, en niet de oplossing. Staat en onderwijs dienen dan ook gescheiden te worden, net als bv.

+Lees meer...

staat en gezondheidszorg, en staat en economie. De LP is voor eigen verantwoordelijkheid en voor vrije contractvorming. Het is immoreel en asociaal om mensen onder dwang te laten betalen voor goederen of diensten die zij vrijwillig niet zouden afnemen. Er is dus geen enkele reden anderen dan zij die een opleiding willen volgen de rekening voor die opleiding te laten betalen. Na hun afstuderen kunnen artsen een studieschuld gemakkelijk afbetalen, gezien de te behalen inkomens. Uiteraard dient de belasting op scholen te worden afgeschaft, hetgeen de kosten drukt. Bijkomend voordeel van zelf betalen van een studie is dat men ook gemotiveerder wordt bij de studiekeuze en om de studie van hun keuze snel en volledig af te ronden, en dat de 'pretstudies' en de 'ik zie wel hoe ver ik kom' studenten uit beeld verdwijnen."

Libertarische Partij

Reactie van SP op "Toekomstig arts wordt gekortwiekt"

De SP steunt de petitie en we zijn tegen de eigen betaling van de opleiding tot specialist. Onderwijs en opleiding moeten voor iedereen toegankelijk zijn.

+Lees meer...

Daarbij passen geen financiële drempels. De SP vindt dat onderwijs uit publieke middelen moet worden betaald. Als artsen later als ze klaar zijn met hun opleiding een hoog inkomen verdienen, dan dragen ze via een fair progressief belastingstelsel bij om toegankelijk onderwijs voor hun opvolgers mogelijk te maken.

SP