You, the petitioner

Terugdraaien wijziging van lijn 51 Assen-Groningen

612 signatures

Sinds 1 januari is er een wijziging in buslijn 51. Lijn 51 rijdt nu alleen nog maar vanaf de Brink in Zuidlaren naar Groningen. Voor de bewoners in Annen, Schuilingsoord en de Zuid-Es (Zuidlaren) betekent dit extra reistijd en een extra overstap en daar zijn we ontevreden over.

Petition

We

Inwoners van Annen en Zuidlaren en omgeving

 

establish that:

  • Dat de wijziging van buslijn 51 erg ten nadele is van grote groepen reizigers, werkenden en scholieren van het Maartenscollege, Harens Lyceum, Montessori Lyceum en Terra.
  • Door de nieuwe regeling zijn er 3 haltes verdwenen die belangrijk zijn voor het woon/werk- en schoolverkeer.
  • Hierdoor wordt de reistijd verlengd en is er geen directe verbinding meer.
  • De bereikbaarheid en het woonplezier van mensen die gebruik maken van deze lijn neemt hierdoor af.

 

and request

Herstel van lijn 51:

  • dat lijn 51 weer vanaf Annen vertrekt en haltes in Annen, Schuilingsoord en de Zuid-Es hersteld worden.
  • geen overstap op de Brink
  • dat de reistijd daarmee weer genormaliseerd wordt.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
openbaar vervoerbedrijf 
Petition desk:
Closing date:
2021-02-01 
Lead petitioner:
Michiel van den Oever 

History

Signatures

Updates

Update Lijn 51

Beste ondertekenaars van de petitie rondom buslijn 51. Na een aantal keren overleg met het OV-bureau, waarbij de petitie een belangrijke rol heeft gespeeld, is het busvervoer tussen Assen en Groningen door lijn 51 en 52 afgelopen maanden redelijk goed verlopen.

+Read more...

Op de website van het ov-bureau Groningen/Drenthe staat het plan voor 2022. Helaas is dat plan een herhaling van wat het OV-bureau eerder wilde doen, te weten: - Splitsing van de lijn Assen-Groningen in 2 buslijnen (lijn 52 Assen-Annen; lijn 51 Zuidlaren-Groningen) - Lijn 51 vertrekt vanaf de Brink Zuidlaren (en niet vanuit Annen) - Annen, Schuilingsoord en Zuides hebben als keuze: óf lijn 5 pakken naar de Brink en daar overstappen; óf op de fiets eerst en dan vanaf de Brink de bus pakken. - Er vervallen 2 haltes (oa halte Zwetdijk)

Afgelopen januari/februari hebben we met deze petitie aangegeven dat we deze regeling niet wenselijk vinden. Er ontstaat veel tijdverlies vanwege de overstappen. De bereikbaarheid wordt minder. En er is de afgelopen jaren meer dan voldoende aanbod geweest qua reizigers op deze lijn.

Ik ga de petitie opnieuw aanbieden aan het ov- bureau. Daarnaast is het ook voor iedereen mogelijk om persoonlijk te reageren op het voorstel van het ov-bureau. Wat mij betreft zou herstel van de lijn Assen-Groningen de allerbeste optie zijn om te bereiken. De een-na-beste oplossing zou zijn om lijn 51 vanuit Annen te laten vertrekken, zodat de lijnen aansluiten en er weer 1 geheel is.

Voor informatie: https://ovbureau.nl/actueel/openbaar-vervoer-per-bus-blijft-ook-in-komende-jaren-aantrekkelijke-optie/

Het plan zelf: https://ovbureau.nl/wp-content/uploads/2021/05/Memo-ontwerp-hoofdlijnen-dienstregeling-2022-vrijgave-11-mei-2021.pdf

Reacties op het plan kunnen worden gestuurd naar info@ovbureau.nl Het zou mooi zijn als daar veel reacties naartoe gestuurd gaan worden.

Vriendelijke groet, - Michiel

2021-05-28

Update buslijn 51

Hierbij een update van wat er allemaal gebeurd is rondom lijn 51 en de petitie.

Er is aandacht geweest in de media:

Er zijn vragen gesteld in de gemeente Aa en Hunze

Ik heb contact gelegd met het OV-consumentenplatform

En vandaag, 5-2-2021 heb ik contact gehad met Jorne Bonte van het OV-bureau. Ik heb aangegeven waarom de petitie is opgestart en welke problemen er zijn.

+Read more...

Langere reisduur, haltes die vervallen, toename van kosten en overstappen in plaat van een directe lijn. Hij vertelde me dat de petitie en de artikelen aangekomen zijn bij het OV-bureau en dat het duidelijk was dat de voorgestelde dienstregeling bij veel mensen problemen geeft. Hij bevestigde ook dat lijn 51, met name in de ochtendspits, een drukke lijn is waar ook regelmatig een tweede bus wordt ingezet.

Hij gaf aan dat de huidige dienstregeling in principe tijdelijk is. En dat het OV-bureau de afgelopen tijd al twee keer een wijziging heeft doorgevoerd. Belangrijk voor het OV-bureau zijn de reizigersaantallen (nu laag, vanwege lockdown) en de compensatie die ze ontvangen vanuit de overheid. Ter illustratie: 90% van de normale dienstregeling rijdt door, terwijl de bezetting van de bussen maar 30% van het normale is. De overheid heeft voor de eerste helft van het jaar een compensatie beloofd. Voor de tweede helft van het jaar is het nog onduidelijk.

Ten aanzien van de problemen die we hebben aangekaart qua overstap/bereikbaarheid/reistijd is er per komende maandag weer een nieuwe dienstregeling in de lucht. Deze kan worden nagelezen via de site van Qbuzz

Als je het pdf-document aanklikt dan staat daar letterlijk in: " d.d. 3 februari 20212 Tijdelijke wijzigingen vanwege lockdown. Vanwege de verlenging van de lockdown rijden we vanaf maandag 8 februari volgens de kleine vakantiedienstregeling, met op sommige lijnen extra ritten. Deze extra ritten vervallen in de voorjaarsvakantie (22 t/m 26 februari). Onderstaande wijzigingen gelden in ieder geval van 8 t/m 19 februari.

Lijn 51 Groningen - Zuidlaren Lijn 51 rijdt in de vakanties niet tussen Onnen en Zuidlaren, maar van 8 t/m 19 februari rijdt lijn 51 extra ritten op werkdagen. In zowel de ochtendspits als de middagspits bieden rijdt lijn 51 ook tussen Annen en Onnen. In Onnen kun je overstappen op lijn 51 van/naar Haren en Groningen. Hierdoor reis je in de spits even vaak van Annen/Zuidlaren naar Groningen als nu het geval is in de normale dienstregeling."

Er gaat, voor zover ik begrepen heb, een directe lijn rijden tussen Annen en Groningen (dus zonder overstap). Daarnaast komt er op tijden een versterkingsrit die rijdt van Annen naar Onnen. In Onnen wacht dan een bus die de aansluiting naar Groningen gaat verzorgen. De huidige haltes blijven dus ook gewoon in stand en vervallen niet.

Voor de andere tijden zal Qbuzz zorgen dat er in Zuidlaren een goede aansluiting is op lijn 5 (en dat er dus niet 20 minuten op de Brink in Zuidlaren gewacht hoeft te worden).

Dus tot zover lijkt het goed nieuws te zijn. De klachten zijn gehoord, er zijn aanpassingen gedaan. De kwaliteit van de verbinding gaat achteruit, maar niet zo erg achteruit als dat we vreesden een aantal weken geleden.

Belangrijk is wel dat het beleid elke maand kan veranderen en dat er over de tweede helft van 2021 nog helemaal geen duidelijkheid is. Het is daarom erg belangrijk om de situatie in de gaten te houden en op tijd aan de bel te trekken als er weer een achteruitgang dreigt

2021-02-05

Geopend

De petitie is geopend.

2021-01-10