U, de petitionaris
Petitie afbeelding

Stop Smart City Apeldoorn en de uitrol van de kastjes van Radioled

2.821 ondertekeningen

Apeldoorn heeft de twijfelachtige eer gekregen om als één van 36 steden in de wereld bij wijze van proef een zogenaamde ‘Smart City’ te worden. Hiertoe heeft zij onder andere het bedrijf RadioLED toestemming gegeven een infrastructuur op te zetten met multipoints: kleine datacenters aan lantaarnpalen.

Petitie

Wij

bezorgde burgers van Apeldoorn,

 

constateren dat:

dat:

  • de gemeente Apeldoorn al is begonnen met het uitrollen van de ‘Slimme Stad’ zonder de burgers daarbij voldoende te hebben betrokken;
  • er al multipoints/witte kastjes aan lantaarnpalen hangen waarover weinig bekend of zeker is;
  • het onduidelijk is om hoeveel multipoints het gaat, op welke locaties en welke data er wordt verzameld;
  • er onduidelijkheid is over de aansprakelijkheid voor schade op het vlak van privacy en/of gezondheid.

 

en verzoeken

het Apeldoornse bestuur onmiddellijk te stoppen met het (laten) ophangen van de kastjes en het uitrollen van ‘Smart City’-plannen totdat:

  • burgers volledig zijn geïnformeerd, inzage en inspraak hebben gekregen in alle bestuurlijke en financiële stukken over Smart City;
  • er onafhankelijk onderzoek is gedaan naar risico's en schadelijke effecten op het vlak van privacy en gezondheid;
  • het duidelijk is wie aansprakelijk is voor mogelijke schade.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Apeldoorn 
Petitieloket:
Einddatum:
11-03-2022 
Petitionaris:
Sissi Wigbers 
Organisatie:
werkgroep bezorgde burgers 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Goed nieuws uit Apeldoorn!

Iets meer dan een jaar geleden startten we deze petitie en nu is er duidelijkheid, nieuws dat we graag met jullie delen!

Zoals jullie weten zijn we de afgelopen maanden in gesprek geweest met de gemeente n.a.v. onze zorgen rond de uitrol van de 'witte kastjes'.

+Lees meer...

De gemeente heeft op haar beurt kritische vragen gesteld aan RadioLED en daarin onze zorgen meegenomen.

Onze inspanningen zijn beloond Op dinsdag 11 april 2023 hebben we van de gemeente Apeldoorn gehoord dat de samenwerking met RadioLED niet volgens verwachting en volgens afspraak is verlopen en dat daarom is besloten om de samenwerking met RadioLED te beëindigen! We zijn hier natuurlijk heel blij mee, onze inspanningen zijn beloond. En niet in de laatste plaats dankzij de steun die we van jullie met deze petitie hebben ontvangen. Onze grote dank dus daarvoor!
Uiteraard blijven we kritisch op de ontwikkelingen; op digitalisering, 5G, privacy en straling.

Doorpakken, samen met Zeist Na het goede nieuws dat de 'witte kastjes' in Apeldoorn niet doorgaan, pakken we meteen door met onze plannen om straling te gaan meten. Want dat de straling sowieso zal toenemen, ook zonder de witte kastjes, is duidelijk. We willen dit graag zo goed mogelijk in beeld krijgen, ook in Apeldoorn. Werkgroep Stralingsbewust in Zeist wil ons hiermee helpen. Zij hebben er zelf al een goede start mee gemaakt.

Help je ons met straling meten? We zouden graag nog meer mensen willen uitnodigen die ons willen helpen met het meten. Ben je een middag in de maand beschikbaar en wil je helpen meten? Stuur dan een email naar: geensmartcityapeldoorn@gmail.com, dan ontvang je van ons een datumprikker voor een eerste gezamenlijke (instructie)bijeenkomst.

Heel hartelijk dank!

Met vriendelijke groeten,

Werkgroep Bezorgde Burgers Apeldoorn

13-04-2023

Update petitie Stop SmartCity Apeldoorn en OPROEP!

Hallo allemaal, Het is even stil geweest vanuit ons uit Apeldoorn, hoog tijd voor een update. In de media zijn uiteenlopende geluiden te horen: van de mislukte Smart City in Apeldoorn tot berichten dat de uitrol van 'de witte kastjes' door RadioLed binnenkort van start zou gaan.

Eind maart meer duidelijkheid De afgelopen maanden zijn we verschillende malen in gesprek geweest met de gemeente over dit onderwerp, waarbij we onze zorgen omtrent Smart City en de kastjes goed hebben kunnen overbrengen. De gemeente heeft ook kritische vragen gesteld aan RadioLed en onze vragen daarin meegenomen.

+Lees meer...

Deze gesprekken zijn nog steeds gaande. Eind maart hebben wij weer een overleg met de gemeente, we hopen dan meer duidelijkheid te krijgen. We zijn blij dat de uitrol tot nu toe nog niet heeft plaatsgevonden en blijven hoop houden dat dit überhaupt niet zal gebeuren.

Zorgen over straling Omdat onze zorgen over Smart City breder zijn dan de kastjes van RadioLed waren we op 4 maart aanwezig bij de Smart City Conferentie in Zeist, een inspirerende middag met veel nuttige informatie vanuit verschillende invalshoeken. Mensen van Stralingsbewust Zeist vertelden daar o.a. over de meetmethode die zij inzetten voor het meten van straling in de buitenruimte: veel uitgebreider dan onze overheid nu doet.

Stralingsbewust Zeist werkt volgens een gestandaardiseerde wereldwijde meetmethode (na een oproep van Magda Havas (een Canadese professor) om het wereldwijd op dezelfde manier te meten). Inmiddels zijn ook Huizen/Bussum, Amersfoort en Smart city Helmond aangehaakt bij dit initiatief.

Dit willen we ook graag in Apeldoorn op poten zetten, omdat we dan echt inzichtelijk kunnen maken wat de blootstelling is en dat ook kunnen vergelijken met andere plekken. Als we daar op tijd mee beginnen, kunnen we ook de toename aan straling aantoonbaar maken. Heel belangrijk dus wat ons betreft en redelijk eenvoudig uitvoerbaar (ook voor mensen die geen opleiding voor meetspecialist hebben gehad).

Het kost alleen wel tijd, vooral omdat het gaat om een groot aantal meetpunten (kruispunten op een aantal geselecteerde straten in een stad). Met z'n vijven als kerngroep is onze capaciteit beperkt.

Dus hierbij een oproep: zijn er mensen die met ons mee willen doen? Zodat we ook Apeldoorn in beeld kunnen krijgen! Met genoeg aanmeldingen, denken we met één keer per maand een ochtend of middag een goede slag te kunnen maken. We horen het graag! En wil je eerst meer weten, neem dan contact op met Inge via igeerling@hotmail.com.

Hier kun je zien wat ze in Zeist al hebben gemeten, scroll naar beneden voor het onderste plaatje voor de meetuitkomsten en een video hierover: https://stralingsbewustzeist.nl/situatie-in-zeist/ En op deze website meer info over het wereldwijde initiatief: https://globalemf.net/

Hartelijke groeten van de kerngroep Bezorgde Burgers Apeldoorn

14-03-2023

SPOED! Morgen 10 maart 19:30 uur online bijeenkomst met RadioLed!

Beste mensen/bezorgde burgers,

Ons is ter ore gekomen dat er morgenavond, donderdag 10 maart om 19:30 uur een online bijeenkomst wordt georganiseerd door de gemeente Apeldoorn waarin RadioLed vragen wil beantwoorden van burgers over hun uit te rollen systeem met multipoints/witte kastjes.

Allereerst moet ons van het hart dat wij ontstemd zijn door deze werkwijze van de gemeente Apeldoorn. Ons was namelijk een 'live' bijeenkomst met inwoners en bezorgde burgers beloofd waarin alle aanwezigen alle vragen en antwoorden hadden kunnen horen.

+Lees meer...

Nu mogen er vragen worden gesteld in een chat en houdt RadioLed de regie over welke vragen zij willen beantwoorden en welke niet.

Daarnaast zijn wij zeer geschokt over het feit dat wij als kerngroep geen uitnodiging hebben ontvangen en wij gisteravond 'per ongeluk' hoorden van deze bijeenkomst die op zeer korte termijn is georganiseerd zodat maar weinigen kunnen deelnemen en reageren. Tot vandaag zijn de Apeldoornse burgers en andere bezorgde belanghebbenden hierover niet geïnformeerd, wij worden dus niet serieus genomen en gepasseerd! Wij hebben aangedrongen om uitstel van deze bijeenkomst bij de verantwoordelijk ambtenaar maar dat was blijkbaar geen optie.

Dus... aan u de vraag om deze aankondiging op zeer korte termijn breed te delen en morgenavond deel te nemen. Stel uw kritische vragen over uw privacy, de straling, de RadioLed constructie, de kastjes, de werkwijze, etc.... morgen of later en stel ons op de hoogte van uw vraag en het antwoord dat u ontving, zodat wij daar allen weer over kunnen informeren.

Dit is de link naar de pagina waarop u meer informatie vindt en in kunt loggen: https://www.apeldoorn.nl/ter/actueel/2022/maart/uitnodiging-online-bijeenkomst-witte-zenders

Tot morgen! Kerngroep bezorgde burgers

09-03-2022