You, the petitioner
Eikenprocessierubs op stam

Stop overlast eikenprocessierups in Enschede

8,914 signatures

Aangezien de Gemeente Enschede het niet noodzakelijk vindt om iets tegen de overlast van de eikenprocessierups te doen, wordt het nu tijd dat wij als bewoners daar iets tegen gaan doen! Inmiddels zitten in alle eiken dusdanig veel nesten dat het niet meer gezond is.

Petition

We

Inwoners Enschede

 

establish that:

 • De rups schiet de brandharen letterlijk als verdediging.

 • Ze worden gemakkelijk verspreid door de wind en kunnen tot honderd meter van het nest overlast geven (jeukende bultjes).

 • Niet alleen voor de mens maar ook voor uw huisdier is de rups geen pretje en zelfs gevaarlijk!

 • Sportverenigingen zijn nu genoodzaakt om zelf de bomen rondom hun velden vrij te maken van deze nesten.

 • Kinderen moeten maar een trainingspak aandoen met een petje op.

 

and request

Alle nesten zo snel mogelijk verwijderen en in de toekomst tijdig preventief biologisch bestrijden zodat er een eind komt aan deze plaag.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
Enschede 
Petition desk:
Closing date:
2019-09-08 
Lead petitioner:
Lieke Bos 
Website:

History

Signatures

Updates

Advies Kennisplatform

Onderstaande email hebben we ontvangen van iemand die zich ook inzet tegen de overlast van de eikenprocessierups en hiervoor de nodige informatie heeft opgevraagd:

 • in hoeverre bevatten de nesten in de eiken op dit moment nog rupsen die actief brandharen afschieten? De meeste rupsen zijn nu aan het verpoppen. De rupsen schieten dan geen brandharen meer af.
+Read more...

De nesten daarentegen zijn gevuld met brandharen. Als de nesten loskomen (waaien, vallen, etc.) verspreiden de brandharen daardoor.

 • in hoeverre bevatten ze poppen? Veelal. Dit kan overigens ook in de grond zijn. https://processierups.nu/veelgestelde-vragen/waarom-wordt-de-pop-niet-vernietigd-nu-ze-in-de-grond-zitten/

 • hebben poppen brandharen en zo ja schieten poppen deze actief af? Nee.

 • bij welke temperatuur degenereert thaumetopieine (ongeveer)? vanaf > 60 graden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat alle klachten daarmee opgelost zijn. https://processierups.nu/veelgestelde-vragen/hoe-lang-blijven-de-brandharen-actief-2/

 • verliezen de brandharen hun allergene werking wanneer genoemd eiwit is gedegenereerd? Dat weten we niet zeker.

 • zijn nesten (in bomen of vuilcontainers) onschadelijk te maken door verhitting bij lagere temperatuur (waarbij dus thaumetopoeine degenereert)? Nee, we raden dit ten stelligste af. Door verhitting wervelen de haartjes rond en verspreiden ze nog verder. Naast alle andere risico`s die verhitting, verbranden van bomen met zich meebrengt. zie; https://processierups.nu/veelgestelde-vragen/kan-je-de-rupsen-en-nesten-ook-wegbranden/

Zo ja is dit dan een oplossing voor a) het huidige opslagprobleem van geruimde nesten. Nee, dit probleem wordt op dit moment opgelost. Er wordt as we speak gewerkt aan de richtlijn en handhaving afvalverwerking. De weigering van afvalverwerkingsbedrijven komt voort uit het niet veilig aanleveren van geruimde nesten.

en b) het op korte termijn onschadelijk maken van de nesten die op dit moment nog in de bomen hangen? Het beste wat je kan doen is fixeren.https://processierups.nu/veelgestelde-vragen/heeft-het-zin-om-een-epr-nest-op-een-boom-met-plastic-te-omwikkelen-evt-na-fixering-met-lijmspray-in-afwachting-van-de-definitieve-verwijdering/

 • en als laatste: wat is de winst en het verlies als op dit moment de nesten in de bomen met eenvoudige branders bewerkt worden? Zie boven. Levensgevaarlijk en geen sluitende oplossing.

Kennisplatform Processierups

2019-07-17

Update vanuit de Gemeente Enschede 28-06-2019

Onderstaand bericht hebben we vandaag van de Gemeente Enschede ontvangen:

Aanpak van de gemeente Enschede in de strijd tegen de eikenprocessierups

In heel Nederland zorgt de eikenprocessierups voor veel overlast en gezondheidsklachten bij mens en dier. Wij begrijpen dat u zich hier zorgen over maakt.

+Read more...

Als gemeente werken we er met man en macht aan om de (nesten van de) eikenprocessierupsen te verwijderen. De plekken waar veel mensen zijn en waar de kans op overlast het grootst is, krijgen een hoge prioriteit. Dit zijn plekken met een hoog risico zoals bijvoorbeeld plekken bij scholen, speelplekken en drukke voet- en fietspaden. De gemeente volgt daarbij de landelijke leidraad.

Er zijn dit jaar drie keer zoveel eikenprocessierupsnesten gesignaleerd als voorgaande jaren. Ook zijn er meer en grotere nesten. Daarom heeft de gemeente ook de inzet ten opzichte van voorgaande jaren vermeerderd. Op dit moment zijn er 7 ploegen in Enschede aan het werk om de rupsen te verwijderen. Dat kunnen er nog meer worden.

*Gespecialiseerde bedrijven * Het wegzuigen van de rupsen gebeurt door gespecialiseerde bedrijven met speciale zuigmachines en speciale beschermende kleding. Deze bedrijven zuigen met een soort stofzuiger de rupsen uit de boom en vangen deze op in speciaal afgesloten zakken en zorgen voor een verantwoorde vernietiging van de huiden/nesten/vellen. Dit is erg intensief werk, omdat in een boom meerdere nesten kunnen zitten. Zo kan een ploeg afhankelijk van de omvang van de boom zo’n 6 tot 20 bomen per dag behandelen.

Niet zelf nesten verwijderen Wij raden af om de nesten van de eikenprocessierups zelf te verwijderen of weg te branden. Bij het wegbranden kunnen alsnog niet of deels verbrande haartjes van de rupsen verspreid worden. Dit is risicovol voor de bestrijders zelf, maar ook voor mensen en dieren in de omgeving

Melden Inwoners van Enschede kunnen een melding bij de gemeente doen als ze rupsen of nesten zien op een plek met een hoog risico. Gelet op het aantal meldingen dat momenteel binnenkomt kunnen we niet iedereen informeren wat er met de melding gebeurt. Wel is op de website enschede.nl/eikenprocessierups een overzichtskaart te vinden met eikenprocessierupsmeldingen en wat hier mee gebeurt.

Gezondheidsklachten De haartjes van de eikenprocessierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, jeuk en huidirritaties, irritatie aan ogen of de luchtwegen. Meestal verdwijnen deze klachten binnen een paar dagen tot 2 weken vanzelf. Houden de klachten aan, dan adviseren wij u contact op te nemen met de huisarts of de GGD. Ook dieren kunnen gezondheidsklachten krijgen. Ook in dat geval raden wij aan contact op te nemen met de dierenarts wanneer de klachten aanhouden.

Preventief bestrijden Op dit moment is het nog niet duidelijk wat op de lange termijn de nadelige gevolgen zijn van biologische middelen om in de toekomst de rups preventief te kunnen bestrijden. We gaan dit breed evalueren met andere partijen en experts om te bepalen wat in de toekomst de beste inzet is.

Meer informatie Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op de website enschede.nl/eikenprocessierups en de website ggdtwente.nl

2019-06-28

UPDATE!

Vandaag is er contact geweest met advocatenbureau BANNING in ‘s-Hertogenbosch. Waarom zo ver weg? Omdat er geen enkel advocatenbureau in (omgeving) Enschede is die ons met deze zaak wil helpen.

+Read more...

Tevens hebben we nog gesproken met Burgerbelangen Enschede, deze zal vrijdag ook bij de vergadering aanwezig zijn.

Donderdag hebben wij nogmaals een telefonisch gesprek met de wethouder (Jürgen van Houdt). We gaan dan proberen een oplossing te vinden waar iedereen mee kan leven. Wel kan ik stellen dat het probleem inmiddels zo groot is dat dit helaas niet in een keer opgelost kan worden.

Vrijdag (14-06) zal er tijdens de bestuursvergadering in Enschede het punt processierups besproken worden.

We wachten dan ook nog even af met het starten van de crowdfunding voor het eventueel financieren van een rechtszaak tegen de gemeente.

We kunnen een ding zeggen, we hebben ze wel wakker gemaakt!

Volg ons nu ook op onze Facebook pagina https://m.facebook.com/Stop-overlast-eikenprocessierups-in-Enschede-297629867787635/

2019-06-12