U, de petitionaris
181242 irmo keizer

Stop de boomkap op de Sint Pietersberg

455 ondertekeningen

Natuurmonumenten is begonnen met grote werkzaamheden waarbij er flinke aantallen bomen met groot materieel worden gekapt. Wij, bezoekers en natuurliefhebbers, willen dat Natuurmonumenten stopt met het kappen van bomen op de Sint Pietersberg om het landschap verder om te vormen.

Petitie

Wij

Recreanten en bezoekers van de Pietersberg, wandelaars, paardrijders, hardlopers en mountainbikers.

 

constateren dat:

  • Natuurmonumenten door blijft gaan met grootschalige boskap, die schade berokkent aan het weinige resterende, unieke bos op de Sint Pietersberg en de Observant.
  • De werkzaamheden gebeuren met groot materieel, zorgen voor een overmatige erosie en zijn gestoeld op een eenzijdige benadering van de Sint Pietersberg als zijnde een cultuurlandschap.
  • Natuurmonumenten wil dit unieke bos omvormen onder het mom van herstelwerkzaamheden zoals die nu worden uitgevoerd aan de hellingen boven de Lage Kanaaldijk tot Petit-Lanaye.

 

en verzoeken

  • te stoppen met de boskap.
  • de bestaande bossen te beschermen en te versterken en
  • zodoende gevolg te geven aan de richtlijnen duurzaam bosbeheer van de FSC.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
natuurbeheerder 
Petitieloket:
Einddatum:
15-04-2024 
Petitionaris:
Stichting Red het Bos 
Organisatie:
Stichting Red het Bos 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Gesprek Natuurmonumenten

Op 21 februari zijn we in gesprek gegaan met Natuurmonumenten, waarbij gebiedsmanager Frans Reijnen en Boswachter Communicatie & Beleven Lysan Wolf aanwezig waren. In een open gesprek hebben we naar elkaar geluisterd.

+Lees meer...

Natuurmonumenten gaf duiding aan de ingeslagen weg. Het cultuurlandschap van circa 100 jaar geleden is wat leidend is op de Sint Pietersberg. Gezamenlijk is de uitdaging besproken die nu voor ons ligt - het aanplanten van flinke oppervlaktes aan bos. Een doelstelling die niet gerealiseerd zal worden op de huidige voet.

In de bossenstrategie staan vijf hoofdlijnen. Het voorkomen van ontbossing, het aanplanten van nieuw bos, het bestaande bos vitaal en klimaatslim maken en creatief omgaan met nieuwe aanplant door bijvoorbeeld aanplant van bomen in steden en buitengebied.

Wat ons betreft schiet Natuurmonumenten op het voorkomen van die ontbossing tekort. Graag zouden we zien dat het lokale- en landelijke Natuurmonumenten team haar aandacht ook focussed op het bos, naast de nu ingeslagen weg van cultuurlandschap, niet in het minst aangezien de werkzaamheden die nu plaatsvinden keer op keer weer zullen worden gedaan om het gewenste landschap te maken.

10-03-2024

Nieuwsuur artikel over boskap en Natura2000

08-02-2024

Informatie links

08-02-2024