You, the petitioner
There is news!
Petitie foto

Save lives, don’t destroy usable medicines!

41,696 signatures

In the Netherlands more than 100 million euros worth of medicines are being thrown away each year. Medicines that are being returned to pharmacies must be destroyed. We urge the government to ensure that returned medicines may be used instead of being burned.

Petition

We

the undersigned of this petition

 

establish that:

  • that weekly thousands of kilos of unused medicines are being returned to pharmacies in the Netherlands,

  • that the applicable laws stipulate for these medicines to be destroyed,

  • that these medicines could still safely be used and are still effective,

  • that elsewhere in the world medicines are desperately needed (the obvious example at the moment being the crisis in Ukraine).

 

and request

Secretary of State Ernst Kuipers:

  • to give permission to collect, transport and donate the collected medicines, provided the conditions stated below have been met,

  • to constructively assist in passing the changes in the law which are required to make good use of these medicines in future, instead of having them destroyed.

N.B. The argument that is being used to justify this waste, is that the quality of the medicines cannot be guaranteed. This is an important point. Therefore, we urge to limit the collection to only those medicines that do not require special storage conditions, of which the original packaging is unopened and which is in date. Collection will be done by physicians and pharmacists.

Sign this petition

 
We e-mail you a link to confirm your signature. Your data will not be shared with third parties and remains with the Stichting Petities.nl. Your name and place of residence will only appear if you choose this. Read more about this in our privacy statement.

Details

Addressed to:
minister 
Petition desk:
Closing date:
2025-01-01 
Lead petitioner:
Walter Schrader, huisarts 
Organisation:
Stichting Remedi  

History

Signatures

Updates

Pilot studie afgerond en gepubliceerd!

Wij nodigen u graag uit om de resultaten van ons eerste onderzoek te bekijken via onze podcast en ons artikel. Via www.remedi.org .

2024-10-31

Nieuwe stap: onze software maakt landelijke monitoring mogelijk.

Vooruitgang in Duurzaam Medicijnbeleid - Uw Steun is Nog Steeds Cruciaal!

Beste ondertekenaars en sympathisanten, Het is even stil geweest maar we hebben niet stilgezeten. We willen jullie graag op de hoogte brengen van drie belangrijke ontwikkelingen die direct voortkomen uit onze gezamenlijke inspanningen. Onze Landelijke Telling bij Openbare Apotheken heeft geleid tot een veel beter inzicht in de daadwerkelijke omvang van medicijnverspilling in Nederland.

+Read more...

Veel meer dan de overal decennialang gehanteerde 100 miljoen Euro! De telling bij een van de 316 Milieustraten: Voor het eerst worden ook de milieustraten meegenomen in de inventarisatie van medicijnverspilling. Het resultaat is schokkend, er blijkt ook hier veel meer medicatie te worden afgevoerd dan tot nu toe werd ingeschat. De tellingen die met onze sterk verbeterde software werd uitgevoerd door CareCycle in het kader van het LIFE Circulair Diaper Project wijzen op een verspilling van nog eens tientallen miljoenen euro's aan ongebruikte medische artikelen. De verzamelde gegevens bevestigen de immense omvang van het probleem, maar tegelijkertijd het gigantische potentieel voor humanitaire aktie en het invoeren van duurzame en mens- en milieusparende maatregelen. Gezien deze onderzoeksresultaten is het essentieel dat we de druk op de beleidsmakers blijven opvoeren. De nieuwe minister, Fleur Agema, moet herinnerd worden aan de toezeggingen van haar voorganger om haast te maken met een duurzamer medicatiebeleid. Wij roepen jullie daarom op om de petitie nogmaals onder eigen kring te verspreiden. De volgende stap: het opzetten van logistieke centra waar ongebruikte medicatie kan worden verzameld, gecontroleerd en herverdeeld. Onze expertisegroep op www.verspildepillen.nl blijft werken aan dit project. We zullen doorgaan met concrete stappen om het gewenste duurzamer beleid te voorzien van een wettelijk kader en de concretisering van de logistieke ondersteuning. We blijven jullie op de hoogte houden van onze voortgang. Met vriendelijke groet, Namens www.verspildepillen.nl Walter Schrader Functie: Voorzitter Stichting Remedi, Huisarts en Rampenarts (R.O.N.)

2024-08-23

Heruitgifte Medicatie nu in 14 ziekenhuizen mogelijk.

Geachte collega’s, geachte Medestanders van Duurzaamheid,

Te midden van de wereldwijde chaos en de onrust in ons land, stappen we vol liefde en verbondenheid het nieuwe jaar in. Als artsen dragen we een verantwoordelijkheid die geworteld is in de ethische en morele principes van de Eed die we hebben afgelegd.

+Read more...

Onze keuzes zijn gericht op het bieden van de best mogelijke zorg, waarbij het belang van de patiënt altijd voorop staat. De kwaliteit van onze zorg volgt de innerlijke wens van de patiënt, beïnvloed door variabelen zoals leeftijd, religie, sociaal-culturele context, medische mogelijkheden en therapieconsequenties. In deze verantwoordelijkheid groeit het besef bij zowel patiënten als artsen over de impact van onze keuzes op het milieu en toekomstige generaties. Gelukkig zien we deze bewustwording weerspiegeld in veranderingen in wet- en regelgeving, met een grotere nadruk op duurzaamheid in de omgang met medicijnen en medische materialen. Recente Europese regelgeving rond productaansprakelijkheid richt zich op producenten, maar als artsen en apothekers kunnen wij binnen de keten een rol spelen. We kunnen duurzaamheid bevorderen door het stimuleren van een gezonde levensstijl en bewust voorschrijfgedrag. Samen met apothekers kunnen we actief bijdragen aan een milieuvriendelijke verwerking van retour- en restmedicatie. We kunnen patiënten stimuleren niet gebruikte medicijnen terug te brengen naar de Apotheek.

Succesvolle proefprojecten voor veilige heruitgifte van ongebruikte medicijnen vragen om aanpassingen van de regels voor bredere invoering. Als artsen kunnen we onze patiënten tonen dat we de noodzaak en mogelijkheden hiervan begrijpen. De petitie voor veilige heruitgifte heeft al aanzienlijke stappen doen zetten, met een Kamermeerderheid voor de motie voor veilige heruitgifte tot gevolg. De Minister maakt dit nu in 14 ziekenhuizen mogelijk met een gedoogconstructie. De recente landelijke telling van teruggebrachte medicijnen heeft aangetoond dat de vaak genoemde verspilling van 100 miljoen euro gebaseerd is op verouderde gegevens. Beste mensen, het gaat echt om een veelvoud van dit bedrag!
Om de positieve lijn voort te zetten, willen we aantonen dat het beoogde duurzame beleid brede maatschappelijke steun geniet. Daarom roepen wij, als betrokken huisartsen en apothekers, u op om de petitie voor veilige heruitgifte te delen. Gebruik de QR-code efficiënt door deze bijvoorbeeld op uw website te plaatsen, een mailing aan uw patiënten te maken en de informatie in de wachtkamer op te hangen. Laten we samen streven naar een duurzamer en milieubewuster medicijnbeleid.

Met hartelijke groeten, Walter Schrader

2024-01-09