U, de petitionaris
Plaatje petitie zorg

Preventie als basis van onze zorg en stop met marktwerking

7.928 ondertekeningen

De grote volksziekten (hart/vaten, suiker, roken) eisen jaarlijks onnodig tienduizenden levens. Door Corona ruim 5200 méér. Dit maakt twee tekortkomingen in onze zorg duidelijk; zij is vooral curatief en marktwerking hindert samenwerking. Vandaar ons voorstel : preventie als basis en stop met marktwerking.

Petitie

Wij

Artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere werkers in de zorg,

 

constateren dat:

  • Dat er onnodig veel mensen sterven aan onze grote volksziekten, Covid-19 en mogelijk komende epidemieën, ondanks ons harde werk en ons dure zorgstelsel.
  • Dat de politiek te weinig doet aan het voorkómen van ziekte (b.v. wetgeving voor tabaks- en voedingsindustrie)
  • Dat de marktwerking vaak verhindert op het juiste moment de juiste maatregelen te nemen (b.v. vaccinontwikkeling, genoeg mondkapjes zodat het voor ons geen dweilen met de kraan open is).

 

en verzoeken

verzoeken u met klem:

  • Baseer ons zorgstelsel en haar opleidingen, veel meer dan nu het geval is, op het voorkómen van ziekte en
  • Stop met de marktwerking in de zorg

We beseffen dat dit een omvangrijke operatie is en vragen u gezien de urgentie, om nù met de voorbereidingen hiervoor te beginnen.

Het antwoord

FD.nl: Minder marktwerking in de zorg, maar hoe dan?

De zorg wordt een van dé thema's van de verkiezingen. De marktwerking is te ver doorgeschoten, daar zijn alle politieke partijen het over eens. Maar hoe het dan anders moet, verschilt per partij. Betaling per behandeling (...) lees verder

 

Huidige status

Deze petitie staat niet open om ondertekeningen te verzamelen.

 

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
31-12-2020 
Status:
Beantwoord 
Petitionaris:
Paul Jonas, adviseur Buurtzorg, docent LUMC, oud huisarts 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Zorgdirecteur erkent: marktwerking heeft gefaald

In een artikel in de Volkskrant erkent directeur van den Oever van Ouderenzorgconcern Fundis dat de marktwerking gefaald heeft en moet stoppen. Opmerkelijk voor iemand die 20 jaar "fan" van dit systeem was. Van den Oever wijst naar vergrijzing en personeelstekorten als oorzaken van de ontstane ellende in de zorg.

+Lees meer...

Hij vergeet echter erbij te vertellen dat de marktwerking zelf via het drukken van lonen en verhogen van werkdruk de oorzaak van die personeelstekorten was. En preventie links heeft laten liggen omdat het geen verdienmodel was. De bekentenis van van den Oever is een teken aan de wand: meer bestuurders uit de zorg zullen volgen.

Paul Jonas.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-het-einde-van-de-zorgverzekeringswet-is-onvermijdelijk~bd98d0b9/

01-03-2023

De Volkskrant: Opinie: Het einde van de Zorgverzekeringswet is onvermijdelijk

In tijden van schaarste waarborgt de Zorgverzekeringswet niet langer de toegankelijkheid en een goede kwaliteit van ons zorgstelsel. De twintig jaar oude wet moet daarom op de schop, waarbij samenwerking voor marktwerking moet gaan, betoogt Jeroen van den Oever.

+Lees meer...
01-03-2023

Anti-rookmaatregelen: Rutte cs beschermt rookindustrie i.p.v. onze jeugd

De maatregelen om de verkoop van rookwaar aan banden te leggen - met name voor de jeugd- is slap beleid en kan aan alle kanten ontdoken worden laat longarts Wanda de Kanter zien. Rutte moet zijn huiswerk overdoen en krijgt een lesje van Wanda: https://www.trouw.nl/es-bcb7f568.

02-02-2023