U, de petitionaris
Petities logo

Minder verkeersoverlast in de buurt?

715 ondertekeningen

Petitie voor snelheidsbeperkende maatregelen voor de Antonius Matthaeuslaan, Mr. Tripkade en Kardinaal de Jongweg.

Bent u het racecircuit en het agressieve rijgedrag op deze wegen ook zo beu? Steun dan de petitie. Hopelijk komt hierdoor de gemeente Utrecht in actie.

Samen naar een rustige buurt!

Petitie

Wij

Bewoners van Utrecht Noordoost

 

constateren

 • Dat er erg hard gereden wordt. Tot boven 100km/u,
 • Dat er ongelukken gebeuren (helaas ook met fatale afloop)
 • Total loss gereden geparkeerde auto's
 • Onveilige situaties voor fietsers en overstekende voetgangers
 • Geluidsoverlast

 

en verzoeken

 • Om op korte termijn maatregelen te nemen om de snelheden drastisch in te perken.
 • Veilige wegen.
 • Dat kinderen en fietsers veilig over straat kunnen

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Utrecht 
Petitieloket:
Einddatum:
08-10-2021 
Petitionaris:
Marco Mets 

Geschiedenis

Ondertekeningen

Nieuws

Update 5 november - Brief aan burgemeester en wethouder

Beste buurtbewoner,

Alweer de vierde update over de voortgang van de petitie. In onze vorige update op 19 september hebben we je opgeroepen meldingen te doen op de Slim Melden app van de gemeente. Het krijgen van beweging bij de gemeente voor veilige wegen kost veel tijd en energie en daarom blijft jouw steun hard nodig.

+Lees meer...

We hopen dat je Slim Melden al vaak hebt gebruikt!

Terugkoppeling gemeente: Na deze oproep hebben op de Antonius Matthaeuslaan, Mr. Tripkade én de Kardinaal de Jongweg snelheidsmetingen plaatsgevonden; misschien heb je dit ook gezien. De gemeente heeft opdracht verstrekt om metingen over een langere periode te doen. In de update van 24 augustus hebben we jullie over nog een aantal acties die plaats gaan vinden geïnformeerd die einde dit jaar en begin volgend jaar plaats gaan vinden.

In de periode waarin de snelheidsmetingen gedaan werden, heeft de verkeersdeskundige ons een mail gestuurd over waarin ze ons informeert over korte termijn acties met achtergrondinformatie. Een samenvatting van deze mail is verstuurd per mail in bijlage ‘Beantwoording meldingen verkeerssnelheid’.

Wij hebben deze mail besproken en vonden geen concrete acties die op korte termijn de verkeerssnelheid drastisch aanpakt. Ook zijn wij niet uitgenodigd voor een gesprek bij de gemeente, zoals besproken was.

Brief aan burgemeester en wethouder: Daarom hebben we op 4 november een brief verstuurd aan burgemeester Dijksma en wethouder van Hooijdonk. Ook deze brief ‘Brief B&W’ is verstuurd per mail in de bijlage. Zodra we weer nieuws hebben hoor je van ons.

De mail met bijlagen is verstuurd naar jou als je in de petitie hebt aangegeven dat je updates wilt ontvangen. Heb je geen mail ontvangen en wil je toch deze brieven inzien, laat het ons dan weten via petitienoordoostutrecht@gmail.com.

Met vriendelijke groet, Erna, Thijs, Talitha en Marco

05-11-2021

Update 19 september - Oproep Slim Melden

Beste buurtbewoner,

Hierbij een update over de petitie maar vooral ook een oproep aan jou.

In de afgelopen maanden hebben we een aantal gesprekken gevoerd met de gemeente. Zo hebben we gesproken met de verkeersadviseur, de wijkadviseur en raadslid Bülent Isik.

+Lees meer...

In al die gesprekken is een oproep vanuit de gemeente gedaan om meldingen te doen bij politie, gemeente of via de app ‘Slim Melden Utrecht’.

Het is van groot belang dat van zoveel mogelijk verschillende bewoners klachten binnen komen. Zo kan de gemeente het niet afdoen als klachten van maar een paar “zeurders”. Dus is ieders hulp nodig, willen we een statement kunnen maken. Daarom een oproep aan jou om geregeld meldingen te doen als je snelheidsovertredingen óf onveilige situaties ziet. Een melding doen kost ongeveer 30 seconden.

Heb je een buurtapp? Deel deze oproep en moedig je buren ook aan om te blijven melden! Om je te helpen tref je hieronder een korte uitleg aan.

We rekenen op je hulp ☺.

Groet, Erna, Thijs, Talitha en Marco

Slim Melden Utrecht

Download de app ‘Slim Melden Utrecht’ op je telefoon of tablet. Bij het openen verschijnt een plattegrond.

Zoom de kaart verder in voor een nieuwe melding en tik op het scherm waar de onveilige situatie/ snelheidsovertreding was. Onderin wordt het dichtstbijzijnde adres zichtbaar.

‘IETS MELDEN’

Vervolgens moeten twee categorieën worden gekozen. De eerste is ‘Verkeer’. De tweede categorie is ‘Onveilige verkeerssituatie’ of ‘Snelheidsovertreding’.

U kunt natuurlijk ook een bestaande melding bekijken en dezelfde melding doen.

De laatste stap is een korte omschrijving of een foto uploaden. Dan kan de melding verstuurd worden.

19-09-2021

Update 24 augustus 2021

Goed nieuws!

In onze vorige update lieten we jullie weten dat we een bondgenoot zouden zoeken voor steun in de raad. En die hebben we gevonden!

In de afgelopen week hebben we eerst een gesprek gehad met de verkeersadviseur en de wijkadviseur.

+Lees meer...

Dat was een prettig en constructief gesprek. Echter blijkt dat het lastig is om snel resultaat te boeken met zo’n lastig probleem. Omdat grootschalige aanpassing van de wegen een kwestie van een lange adem is, vroegen wij hen om simpele en snelle oplossingen die helpen de snelheid hij te verlagen. Een paar concrete acties:

 1. Eind van dit jaar weer een tijdelijke smiley op de Matthaeuslaan ter hoogte van nummer 118.
 2. In 2022 een smiley ter hoogte van nummer 44. We hebben aangegeven dat dit ook voor de Mr.Tripkade zeer wenselijk is.
 3. Voor de Kard. de Jongweg wordt onderzocht of er 50km/u borden geplaatst kunnen worden vanwege de onduidelijkheid over de maximum snelheid.
 4. De politie is verzocht snelheidscontroles te houden, het liefst op een zondagmiddag. Dit is een tijdstip waarop wij waarop het vaak voorkomt dat met grote snelheid door de straten gereden wordt.
 5. Verkeersadviseur neemt de huidige problematiek mee in de plannen voor de nieuwe verkeersindeling.
 6. We gaan aansluiting zoeken bij het wijkplatform Noordoost om dit probleem te bespreken.

Maar we hebben ook met een raadslid gesproken. Om snel iets voor elkaar te krijgen is het van belang dat we de politiek bewegen om geld vrij te maken voor aanpassingen op korte termijn. Hiervoor hebben we, zoals je al kon lezen, onze bondgenoot gevonden.

Bülent Isik is een raadslid en hij is van harte bereid ons te helpen. Misschien ken je hem uit een aflevering van Hollandse Zaken op de NPO waarin de gang van zaken rond de nieuwbouw in de Merwedekanaalzone aan de kaak is gesteld. Hij is ook betrokken geweest bij de totstandkoming van aanpassingen op de Sweder van Zuylenweg, een straat met vergelijkbare verkeersproblematiek. Daar hebben de inspanningen van de buurt ervoor gezorgd dat de straat een 30 kilometer zone wordt.

Hij heeft ons beloofd om aandacht te bewerkstelligen binnen het collegede gemeente.

We hebben we een aantal dingen afgesproken:

 1. Binnen drie weken gaan we de petitie aanbieden met een conceptplan. Het plan bevat voorwaarden vanuit de bewoners.
 2. We worden gekoppeld aan een journalist om de media op te zoeken. Met kortstondige ludieke acties kunnen we de druk opvoeren. Denk aan kinderen die met spandoeken laten zien dat ook zij een veilige straat willen. Of spandoeken over de straten heen om de verkeersdeelnemers erop te attenderen rustiger te rijden. Of veel 30km/u stickers plakken. De journalist kan ons hierbij helpen.
 3. We zullen een aantal vragen moeten formuleren die Bülent Isik namens ons aan het college gaat stellen.
 4. We zullen de wijkagent vragen om de verkeersissues in onze straten laten bevestigen.

De heer Isik roept ons op om vooral melding te maken van trillingen, onveilige verkeerssituaties en snelheidsovertredingen.

LET OP: hierbij dan ook een oproep aan jou: blijf melden!

TIP: met de ‘Slim Melden Utrecht’ app op je telefoon is een melding van trillende huizen, onveilige verkeerssituaties of snelheidsovertredingen snel gemaakt. Uiteraard kun je ook de gemeente of politie bellen.

Als we een plan hebben, nodigen we de heer Isik weer uit om het door te spreken.

Mocht je goede ideeën hebben en mee willen denken: laat het ons weten.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat de gemeente niet meer om ons heen kan!

Hartelijke groet, Marco Mets en Erna Burggraaff Petitienoordoostutrecht@gmail.com

24-08-2021